Top 10 destinatii de criza in Europa (Galerie foto)

Duminica, 28 Iunie 2009, ora 20:11
4367 citiri
Top 10 destinatii de criza in Europa (Galerie foto)

In vara asta, criza financiara de la televizor o sa ne transforme probabil pe toti in turisti de weekend. Autostrada Soarelui, motiv de mandrie pentru ultimele cateva guverne si simbol al drumului in directia opusa vestului, ne va fi tuturor calauza pentru cateva ore.

Si asta nu pentru ca marea ne cheama la ea, cum zice cantecul, ci pentru ca nu sunt prea multe de facut in zona.

Cei care vor sa lase totusi in urma Romania pentru cateva zile, dar inca nu au depasit faza de negare, vor alege Bulgaria. Toti am fost incantati de ea. Au cateva locuri pe gustul fiecaruia dintre noi, preturile sunt mici, iar serviciile ireprosabile. Dar trebuie sa recunoastem ca e solutia de criza. Nici neamtul nu se duce in Olanda decat pentru piata.

Si in vara asta voi lua tot drumul vestului, dar numai pana in Serbia pentru ca e criza. Si pentru ca am hotarat anul trecut sa nu mai plec in vacanta in high season voi astepta toamna pentru alte destinatii.

Asta nu inseamna ca Europa e inaccesibila in sezonul crizei. Am laudat serviciile de tipul InterRail si CouchSurfing si cand explicam diferentele dintre turisti si calatori. De data asta le vad ca solutii pentru vacanta pe timp de criza.

Daca transportul, cazarea si mancarea sunt asigurate astfel, nu mai ramane sa cheltuim decat la obiectivele turistice. Dar cu putina documentare si planificare, scapam cu doar cativa euro. Vedeti mai jos 10 atractii de criza ale capitalelor europene.

1. Parisul se vede cel mai bine din Turnul Eiffel, dar asta nu implica numai o coada de cateva ore, ci si o taxa de 13 euro. Iar cu 13 euro, o persoana ar putea sa manance o zi si sa urce in domul de la Sacre Coeur pentru a admira orasul. Evitati cu orice pret restaurantele si pregatiti-va pentru un picnic in fata turnului.

Foto: craigbooth

2. Cea mai populara atractie gratis a Europei este schimbarea garzii de la Palatul Buckingham, in Londra. Aceasta are loc in fiecare dimineata la 11.30, iar timpul este singurul lucru care trebuie investit pentru a prinde un loc in fata. Tot in Londra, majoritatea muzeelor importante pot fi vizitate fara taxa de intrare. Mentionez aici Tate Modern si National Gallery.

Foto: Edwin11

3. Daca ai ajuns in Amsterdam si ai ghinionul sa gasesti Rijksmuseum inchis, sau daca multimea de oameni care se invarte in camere cu aer foarte uscat te ameteste, cum patesc eu, alege gradina muzeului. Si aici pot fi vazute exponate de valoare, dar fara taxa. In rest, parcurile si canalele din Amsterdam sunt suficiente pentru a-ti ocupa cateva zile numai cu plimbarea care nu costa nimic.

4. La Roma in ultima duminica a fiecarei luni accesul este liber la muzeul Vaticanului si la muzeul Capitoliului. Sunt doua gratuitati care merita avute in vedere daca luam in calcul tarifele practicate in capitala italiana si numarul mare de atractii.

Foto: Argenberg

5. Berlinul este foarte prietenos cu turistii si oricine poate petrece doua sau trei zile plimbandu-se intre monumentele si arterele importante ale orasului. Unter den Linden, poarta Brandenburg, memorialul Holocaustului, Postdamer Platz, Checkpoint Charlie si East Side Gallery sunt doar cateva dintre atractiile accesibile tuturor. Reichstagul este, de asemenea, o oprire obligatorie. Eu am zis intotdeauna ca si viata oamenilor este o atractie, dar despre asta si despre Berlinul alternativ voi scrie altadata.

6. Intorcandu-ne mai aproape de casa, de Viena ma leaga multe, dar s-a dovedit prea baroc pentru gusturile mele. Mi s-a recomandat sa nu intru in palate si am ales sa ma plimb si sa admir luxul naturii din gradinile lor. Cu un bilet de tramvai se ajunge in Nussdorf, adica dealurile acoperite de podgorii de langa oras. Toamna, toti vienezii beau must alb acolo. As mai recomanda oricum sa mearga la Hundertwasserhouse si sa o admire cateva ore.

7. Si Praga ofera locuri de vazut pentru cateva zile. Orasul intreg este o atractie si nu ai nevoie decat de un ghid bun in care sa citesti legenda fiecarei case si a semnelor de pe ea. Apogeul unei excursii la Praga este podul Carol, Hradul si catedrala St. Vitus. La catedrala intrarea este libera in cea mai mare parte si e nevoie probabil de o zi intreaga pentru a-i vedea fiecare statuie din interior si din exterior.

8. La Barcelona, ca si in Praga, ai nevoie de un ghid bun pentru a urmari prin oras operele lui Gaudi. Catedrala La Sagrada Familia cere o taxa de intrare, dar si exteriorul este la fel de spectaculos. Pentru parcul Guell, creatia de trei hectare a lui Gaudi, nu se percepe nicio taxa. In prima duminica din fiecare luna, intrarea este libera si la muzeul Picasso, unde se gasesc cele mai bune lucrari ale artistului spaniol.

Foto: ale3andro

9. Tot in Spania, la Madrid, pot fi vazute liber cele mai mari opere de arta spaniole la muzeele Prado si Museo de Reina Sofia. Prado poate fi vizitat fara taxa de intrare in fiecare zi din saptamana cu exceptia duminicilor. La Reina Sofia, care isi deschide portile in fiecare weekend, pot fi admirate lucrarile lui Salvador Dali, dar si celebra Guernica a lui Picasso.

Foto: pr1001

10. Daca ajungeti in tarile scandinave, preturile va vor provoca un soc. Veti avea, insa, ocazia sa vedeti unele dintre cele mai impresionante fenomene naturale. Aurorele boreale si soarele de la miezul noptii sunt rasplata pentru simpla prezenta in tarile din nord.

Foto: nick_russill

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#vacanta europa, #destinatii Europa , #camping europa