Top 3 plaje salbatice romanesti (Galerie foto)

Miercuri, 23 Iulie 2008, ora 12:10
22139 citiri
Top 3 plaje salbatice romanesti (Galerie foto)

In ultimii ani, Marea Neagra a invatat paradoxul romanesc: statiunile vechi sunt pline ochi, aceasta in conditiile in care un numar tot mai mare de romani merg la bulgari, turci sau greci. Tot pline devin si locuri pana nu demult accesibile celor care cautau liniste pe plaja, precum Vama Veche, salvata atat de des, incat a fost ucisa, ori 2 Mai.

Anul acesta, am aflat ca Navodari, asa gazat cum este, devine o destinatie de fite, alternativa la Mamaia. Nu stiu de unde vin atatia oameni la mare, nu inteleg ce faceau verile in anii trecuti, dar asta este realitatea: plajele romanesti sunt tot mai aglomerate, in conditiile in care populatia Romaniei scade, lucreaza in masa in strainatate si, cum scriam mai sus, in conditiile in care multi romani merg in calatorii peste hotare.

Unde am putea merge la mare, la noi, daca vrem liniste, apa curata si plaja asijderea? Sunt mai multe locuri, iar cand acestea se vor umple, fiti linistiti, se vor inventa altele, avem plaja destula. Atata timp cat nu va fi roasa de mare. Iar cand se va intampla asta, vom face plaja ca la sloveni: gratis pe iarba de langa mare si contra cost pe un petic de nisip, amenajat pentru a suplini plaja inghitita de ape.

Locul 3: Vama/ 2 Mai

Frumusetea plajei dintre 2 Mai si Vama Veche este data de alternanta plaja cu nisip si scoici, plaja cu roci care intra in mare si de faleza inalta incarcata cu vegetatie. Singurul minus pe care l-am observat in ultimii ani este dat de algele de mare care parfumeaza neplacut aerul, dar puteti gasi zone curate unde sa va asezati cortul sau prosopul.

Locul 2: Gura Portitei

La Gura Portitei se poate innopta si la un complex turistic micut, cu case din lemn construite pe plaja, insa se poate merge si cu cortul care poate fi asezat undeva pe cei 7 kilometri de plaja dintre acest complex si ecluza dintre Lacul Sinoe si Marea Neagra. Plusurile acestui loc sunt nisipul alb si curat, culoarea bleumarin a marii si dualitatea peisajului, marin si lacustru.

Locul 1: Sfantu Gheorghe

Plaja aceasta are sanse mari sa scape de kitsch si de mizerie pentru ca nu este usor accesibila. Puteti merg cu masina sau cu trenul pana la Tulcea, apoi va imbarcati intr-un vaporas care va aduce in cateva ore pana la Sfantu Gheorghe. Veti putea admira Delta Dunarii si cu siguranta veti face zeci de fotografii.

De acolo, mai aveti cativa kilometri de mers de-a lungul Dunarii pana la mare. Veti trece printr-un sat de pescari, unde se gasesc si camere de inchiriat la preturi convenabile. Plaja este imensa, acoperita cu stuf la o distanta apreciabila de mare. Feriti-va sa faceti baie in zona unde Dunarea se varsa in Marea Neagra pentru ca acolo sunt curentii foarte puternici. In schimb, peisajul din acel loc este de o frumusete extraordinara.

Mentionez ca topul plajelor reprezinta opinia mea pe marginea acestor destinatii.

Calatorie placuta!

Foto: Ovidiu Draghia; matale.ro (pentru plaja Sfantu Gheorghe)

Click mai jos pe butonul FOTO pentru imagini:

Greșelile pe care le fac turiștii când merg în vacanțe all-inclusive. Bacșișurile pot face diferența
Greșelile pe care le fac turiștii când merg în vacanțe all-inclusive. Bacșișurile pot face diferența
O jurnalistă de călătorii care a fost în zeci de stațiuni all-inclusive în Caraibe, Mexic, Maldive și multe altele, a văzut turiștii trecând cu vederea multe detalii care ar fi putut face...
Revoltă într-o destinație de vacanță îndrăgită de români: ”Turiști, plecați acasă! Paradisul vostru, mizeria noastră”
Revoltă într-o destinație de vacanță îndrăgită de români: ”Turiști, plecați acasă! Paradisul vostru, mizeria noastră”
Stațiunea Tenerife din Insulele Canare (Spania), una dintre cele mai îndrăgite destinații de vacanță, inclusiv de către români, e afectată în acest an de proteste masive ale localnicilor....
#vacanta, #plaja salbatica, #Sfantu Gheorghe, #Gura Portitei, #Vama Veche, #2 mai, #plaja, #mare , #camping europa