Vizitati Slovenia, perla Balcanilor! (Galerie foto)

Duminica, 27 Iulie 2008, ora 19:18
10531 citiri
Vizitati Slovenia, perla Balcanilor! (Galerie foto)

Am avut ocazia sa vizitez de trei ori Slovenia intre 2005 si 2006, toamna, primavara si vara. Am gasit o tara foarte frumoasa, cu munte si mare, cu o capitala micuta situata intre dealuri inalte si, in general, cu o multime de atractii turistice datorita peisajelor de basm.

Slovenia este o tara mica, comparabila ca suprafata cu Dobrogea noastra. Dupa ce s-a rupt din Iugoslavia, fara varsare de sange, a beneficiat masiv de fonduri europene investite inteligent, iar acest lucru se vede in infrastructura pusa la punct. Dar despre aceasta, putin mai tarziu cand va voi sugera mai multe variante de a ajunge in Slovenia.

Ljubljana, capitala pe care o iubim

Nu este foarte clara semnificatia numelui capitalei Sloveniei, insa locuitorii sai tind sa creada ca are legatura cu verbul "a iubi" si traduc numele Ljubljana prin "(orasul pe care) il iubim". Daca ajungeti aici, vizitati centrul istoric, pietonal, plin de magazine si cafenele aflate in cladiri vechi care, ca arhitectura, amintesc de Viena.

Tot in centru veti veda doua poduri dragi locuitorilor: cel cu dragoni si podul triplu, realizat de unul dintre arhitectii renumiti ai orasului. Orasul este vegheat de la inaltime de un vechi castel, renovat, de unde puteti avea o panorama ampla asupra orasului.

Slovenii au inteles de multa vreme importanta pastrarii spatiului verde, iar acest lucru se simte in capitala lor: chiar in mijloc se afla un parc imens care se intinde pe mai multe dealuri. De fapt, slovenii nu au facut altceva decat sa pastreze o padure foarte veche si, indiferent de succesiunile politice, nimeni nu s-a atins de acel spatiu pentru a construi vile sau blocuri.

Ptuj, cetatea medievala

Am ajuns la Ptuj in miez de iarna, in plina sarbatoare a costumelor la care participau copii din toata Slovenia si delegatii internationale. Ptuj este o combinatie de Sighisoara si Sibiu, aflandu-se pe malul Dravei. In zona se afla si alte atractii turistice: o alta cetate veche si o pestera.

Postojna, pestera cu "metrou"

In pestera de la Postojna, una dintre cele mai mari din Balcani si "adevarata" pestera care l-a inspirat pe Dante cand a descris infernul in opera sa celebra, prima parte din drum se parcurge obligatoriu cu trenuletul. Ghizii faceau glume pe seama aceasta spunand ca este singurul metrou din Slovenia. Plimbarea cu trenuletul, prin galerii intortochiate, dureaza circa 20 de minute, iar gara terminus este intr-o sala uriasa de unde incepe traseul la picior.

In pestera de la Postojna traieste un animal rar, Proteus, un soi de soparla care s-a adaptat la intuneric si umezeala, pe care vizitatorii o pot vedea la lumina doar cateva zeci de secunde intr-un acvariu. Pestera a fost creata de un rau puternic care si-a croit drum prin munte si care poate fi admirat de la inaltime... chiar din interiorul pesterii.

Bled Jezero sau Lacul Rosu in varianta slovena

Lacul Bled se afla intr-o regiune muntoasa a Sloveniei. Crestele muntilor se reflecta in apa cristalina, iar in mijlocul lacului se afla singura insula a tarii (desi are iesire la Adriatica, Slovenia nu detine nicio insula in mare). Bled poate fi vizitat in orice sezon pentru veti gasi cazare atat in hotelurile din jurul lacului, cat si la particulari. Anuntul "Soba" pus pe case inseamna ca acolo sunt "camere" de inchiriat. Pe langa plimbarile cu barca ori turul lacului pe jos, mai puteti vizita un castel renovat, catarat pe unul din versantii muntilor de langa lac.

Piran si Portoroj, felia de litoral a Sloveniei

Este greu sa inviti pe cineva sa mearga pe litoralul sloven cand alaturi se afla coasta dalmata cu atatea atractii turistice. Totusi, daca va aflati la Trieste ori la Pola, in Croatia, dati o fuga in Slovenia pentru ca Piranul si Portorojul merita vazute. Piran este un oras vechi cu case care dateaza de la 1500, unele poate si mai vechi, inghesuit pe un deal care cade in mare.

Nu are plaja si este aparat de stabilopozi de dintii coltosi ai marii. Pentru statul la soare intr-un orasel cu aer de statiune, mergeti la Portoroj. Exista doar o mica plaja cu nisip, adus special din mare, iar restul este acoperit cu iarba si cu dale de beton la marginea Adriaticii.

Drumul catre Slovenia

Acestea sunt cateva din locurile de vizitat in Slovenia. Pentru a ajunge acolo, aveti mai multe variante. Cele mai simple: cu masina, prin Ungaria, ori cu trenul, desi dureaza cam mult drumul. Deoarece nu exista un zbor direct, ci unul cu escala la Budapesta, recomand calea aeriana cu destinatia Venetia. Apoi, ajungeti la Ljubljana in circa trei ore cu trenul din gara Santa Lucia. In plus, aveti si cateva ore pentru a vedea Venetia.

Click mai jos pe butonul FOTO pentru imagini din Slovenia:

Citește și:
Scandalul Bîstroe. Rezultatele surprinzătoare ale analizelor din 2005 versus retorica PSD
Scandalul Bîstroe. Rezultatele surprinzătoare ale analizelor din 2005 versus retorica PSD
În ultimele două săptămâni, opinia publică din România a fost inflamată de o informație lansată public de ministrul Sorin Grindeanu, potrivit căreia autoritățile din Ucraina ar face...
Cum au ajuns principalele reforme ale coaliției să fie tărăgănate la nesfârșit. Legile Educației și pensiile speciale, între controverse și interese politice
Cum au ajuns principalele reforme ale coaliției să fie tărăgănate la nesfârșit. Legile Educației și pensiile speciale, între controverse și interese politice
În ciuda promisiunilor și „urgențelor” prezentate de coaliția de guvernare PSD-PNL la finalul anului trecut, mai multe subiecte de interes public au fost amânate în repetate rânduri ori...
#Slovenia, #Balcani, #Ljubljana, #Postojna, #Piran, #Ptuj, #turism , #camping europa