Ziare.com

Viziteaza-le, pana nu dispar de pe harta lumii!

Luni, 12 Noiembrie 2007, ora 11:57

   

Viziteaza-le, pana nu dispar de pe harta lumii!
Insula Nauru, din Pacificul de Sud, Marea Moarta, comunitatile Amish din Statele Unite, orasul Mexico City si insula daneza Christiania, acestea sunt locurile selectate de CNN, ca destinatii pe care merita sa le vizitezi inainte sa dispara. Daca e sa fim doar ironici, am putea sa mai adaugam pe aceasta lista orasul Venetia, care se scufunda, iar daca ar fi sa fim de-a dreptul rautaciosi, ar trebui sa trecem pe aceasta lista si statiunea romaneasca Vama Veche, care nu se scufunda, dar se transforma in altceva decat a fost initial.

Nauru, insula de fosfat
Micuta insula Nauru (foto), din Sudul Pacificului, poate deveni in curand imposibil de locuit. In prezent, se aprovizioneaza cu alimente si apa din import. Are 21 de kilometri patrati - ceea ce inseamna, de exemplu, echivalentul unui dreptunghi de sapte pe trei kilometri, a fost una dintre cele mai importante surse de fosfat din lume. Acest fapt a transformat-o intr-una dintre cele mai bogate regiuni din lume.

In anul 2000, specialistii au constatat ca fosfatul s-a epuizat. Totusi, acum un an a fost descoperita o alta sursa de fosfat, insa limitata, astfel ca insula, care este stat de sine statator, va ramane fara exporturi si fara surse de venit. Nauru nu mai are nici pamant agricol, deoarece pentru colectarea fosfatului au fost sapate tuneluri pe intreg teritoriul insulei.

Cel mai jos pamant uscat de pe glob
Marea Moarta este un lac sarat foarte mare, faimos pentru ca aici exista cel mai jos punct de pe glob care nu este sub ape (420 de metri sub nivelul marii) si pentru ca are cea mai sarata apa din lume. In ultimii ani, lacul se retrage cu circa 90 de centimetri pe an.

Vestea proasta este ca in viitor s-ar putea ca Marea Moarta sa dispara de tot. Cea buna este ca recodul de pamant uscat cu altitudine joasa va fi la o cota negativa fata de nivelul marii si mai ridicata. Daca turistii vizitau centrul spa Ein Gedi acum 20 de ani, mergand doar cativa metri pana la lac, acum ei trebuie sa parcurga mai mult de un kilometru si jumatate.

Tenochtitlan. Acum ii spunem Mexico City
Mexico City a fost initial construit de azteci pe o insula din mijlocul unui lac si s-a numit Tenochtitlan. Conchistadorii spanioli au asediat orasul pentru un timp indelungat, asa ca, dupa cucerire, au secat lacul. Orasul era inundat periodic, prin urmare cateva secole mai tarziu lacul a fost secat din nou prin tehnologii moderne.

Aceasta a oprit inundatiile, insa a readus in discutie scufundarea orasului sub apa. In prezent, apa curenta este pompata din subteran, ceea ce determina scufundarea, astfel ca in ultimul secol noua metri din oras au fost acoperiti de apa. Autoritatile inca nu au un plan de oprire a scufundarii, in conditiile in care apa din subteran trebuie pompata in continuare.

Pe de alta parte, paradoxal, Mexico City se confrunta cu o acuta de lipsa de apa, pentru ca sursele de adancime din panza freatica nu ajung pentru cele 20 de milioane de locuitori. Un alt necaz al capitalei Mexicului este incapacitatea perpetua de a gestiona cantitatea enorma de deseuri si reziduuri produsa de locuitori.

Viitorul fara hipioti e cenusiu
Freetown Christiania este o insula de langa capitala Danemarcei. In trecut, a fost o baza militara, pe care hipiotii au ocupat-o si s-au autoproclamat stat independent. Fara impotrivirea guvernului danez, pacifistii au cladit aici o societate in care orice proprietate apartine tuturor, plantele de marijuana sunt crescute si vandute liber, iar transportul se face cu bicicletele.

Zilele asezarii Christiania par insa a fi numarate, in ciuda statutului de atractie turistica. Din anul 2004, guvernul conservator danez a inceput sa patrunda in enclava hippiota, prin instituirea unei redezvoltari a respectivului teren, care este proprietate de stat. Din luna aprilie a anului 2007, locuitorii Christianiei au inceput sa plateasca echivalentul a circa 800 de dolari pe luna, pentru a locui acolo, fata de 45 de dolari, inainte de aceasta initiativa politica.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 4526 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor