Vrei senzatii tari? Fa-ti Sarbatorile in Irak (Galerie Foto)

Duminica, 07 Decembrie 2008, ora 11:28
2437 citiri
Vrei senzatii tari? Fa-ti Sarbatorile in Irak (Galerie Foto)

'Craciun in Irak, noua zile si opt nopti de la 2.150 de euro'.

Ca si cum ar fi vorba de o destinatie inofensiva in Caraibe ori Seychelles, agentia franceza de turism Terre Entiere ofera primul sejur turistic organizat intr-o tara zguduita de un razboi soldat cu moartea a sute de mii de oameni.

Agentia, specializata in itinerarii culturale, prezinta evenimentul ca 'un pelerinaj rezervat pentru 20 de persoane' pentru a sarbatori Craciunul alaturi de credinciosii a caror slujba se desfasoara in limba armeana, in Kurdistanul irakian, noteaza ziarul El Periodico.

Este vorba de zona cea mai putin periculoasa din tara, recent clasificata drept portocalie de MAE francez, in timp ce restul teritoriului este de culoare rosie care indica pericolul maxim.

Totusi, autoritatile descurajeaza amplu deplasarea in Kurdistan, exceptand 'motivele profesionale obligatorii'. Totusi, si dupa un voiaj de prospectie vara aceasta, directorul agentiei Terre Entiere, Hubert Debbasch, a decis sa deschida calea turistilor.

Leagan al civilizatiei

Mandru de a fi primul care 'redeschide destinatia Irakului', Debbasch spune ca aceasta tara nu trebuie sa fie considerata 'o tara blestemata sau extravaganta' ci 'un legan al civilizatiei'.

Agentia sa propune totodata pentru primavara lui 2009, un 'sejur cultural' - de opt zile si sapte nopti pentru 2.250 de euro - in aceasta zona. 'Am descoperit peisaje de mare frumusete, desertice in sud, muntoase in est si nord.

'Am descoperit identitatea si cultura kurda, trecutul dureros si tragic al acestui popor pe care nicio represiune nu a putut sa-l extermine', spune el. Asupra problemelor de securitate, Debbasch argumenteaza ca 'autoritatile kurde au reusit sa evite ca islamistii sa patrunda in teritoriul lor'.

Guvernul autonom a inceput sa investeasca in infrastructura turistica si in promovarea sloganului 'Celalalt Irak'. Pe web-ul sau oficial sustine ca, din 2003, nu a mai avut loc niciun asasinat si nicio rapire in regiune. Se omite totusi, atacul sinucigas din 2004 care a provocat circa o suta de morti.

Masuri de siguranta

Pentru a minimaliza riscul, directorul agentiei si priceput om de afaceri a luat unele masuri. Din motive de securitate, membrii expeditiei nu vor fi informati despre itinerar si nici despre programul exact pe care il vor avea.

De asemenea, turistii vor fi selectati cu grija. Ei vor trebui sa completeze un formular in care sa treaca motivatiile pentru care au ales aceasta destinatie si vor fi alesi cei exaltati sau nematuri. Si totusi, aproape ca nu mai exista locuri.

Potrivit lui Debbasch, motivele care ii indeamna pe turistii temerari sunt 'interesul cultural' si hotararea de a 'spune gata izolarii acestei tari'.

Cu scopul de a arata ca intiativa sa nu este exagerata, el arata ca agentia este gata sa incheie o polita de asigurare in fata neprevazutului, aproape imposibil de obtinut pentru alte tari, precum Afganistan de exemplu.

Dar explicatiile sale par sa-i fi convins pe toti. 'Trebuie sa ai mare incredere', asigura ironic Rene-Marc Chikli, presedintele asociatiei operatorilor de turism, potrivit caruia 'este putin realista' organizarea unui sejur turistic intr-o 'zona cu risc garantat'.

Debbasch respinge insa energic acuzatia de 'iresponsabilitate' aratandu-si dispozitia de a renunta la organizarea de calatorii in Afganistan. 'Este o destinatie pe care o stim bine si, in acest moment, trimiterea de turisti acolo ar fi o inconstienta' asigura el.

Totusi, potrivit unor surse, zonele de conflict au devenit un nou turism de aventura. La aceasta tendinta raspunde astfel publicarea unui ghid complet asupra Afganistanului editat de Petit Fute.

Ghidul invita la vizitarea unei regiuni care 'isi conserva autenticitatea', avertizand totusi ca decizia trebuie sa fie rodul unei gandiri profunde tinand cont de contextul de razboi care 'intuneca cele o mie si unu de comori pe care le rezerva aceasta tara celui care este dispus sa o descopere'.

Ziarista Constance de Bonnaventure, autoare a ghidului estimeaza ca se vor aventura 'zeci de turisti pe an' si ca toti vor asigura la intoarcere ca 'a fost cea mai frumoasa tara pe care au vizitat-o'. Ea avertizeaza insa ca, in acest moment, insecuritatea este 'extrema', inclusiv la Kabul.

O perspectiva mai putin sumbra anticipeaza insa Debbasch pentru Irak. Viitorul sau obiectiv este de a organiza sejururi la Bagdad. 'Peste patru ani deja nu va mai fi o destinatie originala', prevesteste el.

Vezi mai jos Galeria Foto

România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a enumerat joi, 28 martie, câteva persoane despre care consideră că „ar trebui să fie azi în puşcărie. „Eu am precizat azi în conferinţa de presă...
#turism Irak, #vacante, #Sarbatori Bagdad , #camping europa