Pandemia schimba obiceiurile de vacanta. Jumatate dintre romani isi vor face concediul in tara

Marti, 23 Iunie 2020, ora 15:55
2624 citiri
Pandemia schimba obiceiurile de vacanta. Jumatate dintre romani isi vor face concediul in tara
FOTO: Pixabay.com

Jumatate dintre romani (50%) planuiesc sa-si petreaca vacanta din urmatoarea perioada in Romania, in contextul pandemiei de COVID-19, reiese din rezultatele unui studiu de specialitate, publicat marti.

Cercetarea realizata de Hospitality Culture Institute si firma de cercetare de piata Exact Business Solutions, evidentiaza faptul ca 52% dintre persoanele care prefera sa calatoreasca de obicei in tara au educatie ridicata, iar 48% au educatie medie.

Potrivit sursei citate, 53% dintre romanii care calatoresc mai des in tara decat in strainatate inregistreaza mai putin de 4.000 de lei venituri medii/gospodarie. In acelasi timp, o treime (33%) dintre acestia sunt angajati, 29% sunt experti/specializati in anumite domenii, iar in aceeasi pondere nu lucreaza in prezent, adica sunt in somaj sau in concediu post-natal.

De asemenea, 35% dintre respondenti sustin ca inca nu si-au planificat zilele libere de anul acesta si doar 15% doresc sa isi petreaca vacanta in strainatate, iar 7% nu vor avea concediu sau il vor petrece acasa.

Dintre romanii care prefera vacantele in destinatiile din tara noastra, 63% prefera city-break-urile, din care 33% de doua ori pe an, iar 30% o data la fiecare 2 - 3 luni.

In ceea ce priveste bugetul alocat pentru concediu, 40% dintre turistii romani aloca intr-o destinatie locala intre 501 si 1.000 lei/persoana pentru un city break, iar 34% mai putin de 500 de lei/persoana pentru acelasi tip de vacanta.

Printre destinatiile autohtone preferate de catre romani se afla: Brasov, Constanta sau Cluj-Napoca.

Conform cercetarii, 64% dintre romani prefera sa mearga cu masina personala in concediu si 13% cu trenul. Aproape o treime dintre turistii locali (31%) care calatoresc in Romania prefera sa se cazeze intr-o locatie informala (la gazda), iar 45% aleg sa plateasca doar pentru cazare.

Studiul a fost realizat prin metodologia CAWI (Computer Assisted Web Interview - Exact Panel).

Hospitality Culture Institute reuneste lideri din ospitalitate, profesionisti din diverse industrii, arhitecti, reprezentanti media, antreprenori si manageri. Cele mai importante proiecte ale organizatiei sunt: Conferinta Nationala a Industriei Ospitalitatii (aflata la editia a 4-a), Horeca Business Accelerator, Romanian Hospitality Awards, National Food Service research si Intimate roundtable conversations.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Virusul care ar putea cauza următoarea pandemie circulă deja printre noi
Virusul care ar putea cauza următoarea pandemie circulă deja printre noi
Următoarea pandemie ar putea fi cauzată de virusul gripal, avertizează oamenii de ştiinţă, scrie The Guardian, citând datele unui studiu care va fi publicat weekendul viitor. Un sondaj...
Gianina van Groningen, speranță pentru România la Jocurile Olimpice: ”Nu poți să te desparți de prima dragoste”
Gianina van Groningen, speranță pentru România la Jocurile Olimpice: ”Nu poți să te desparți de prima dragoste”
Gianina van Groningen (Beleagă), canotoare care a revenit după o pauză de aproximativ un an şi jumătate, a declarat, luni, că ea şi colega sa de la dublu vâsle, categorie uşoară, Ionela...
#vacanta, #concediu, #studiu, #calatorie, #Romania, #pandemie, #covid , #concediu