Sondaj IRES: Romanii prefera in concediu Marea Neagra, Grecia si Spania

Marti, 17 Iulie 2012, ora 20:46
2750 citiri
Sondaj IRES: Romanii prefera in concediu Marea Neagra, Grecia si Spania
Foto: Ziare.com

Romanii care isi fac concediul in perioada verii prefera Marea Neagra ca destinatie turistica, dar si tari precum Grecia si Spania, releva un sondaj al IRES dat publicitatii marti.

Potrivit sondajului, numarul celor care vor merge la mare in acest an este in crestere fata de anul trecut.

"Cei mai multi dintre respondentii care declara ca vor pleca undeva pe perioada verii spun ca vor pleca in tara (71% in 2012, 65% in 2011); alte destinatii populare pentru acest an sunt Grecia si Spania, in timp ce anul trecut respondentii au mentionat in proportii mai ridicate Bulgaria si Italia.

Mai multi respondenti vor merge la mare decat anul trecut (45% comparativ cu 39%) sau vor vizita un oras (11% comparativ cu 7%) si mai putini vor merge la munte (27% comparativ cu 31%)", se precizeaza in concluziile studiului sociologic realizat de IRES.

Sondajul IRES mai arata ca aproape un sfert dintre romani n-au fost niciodata la Marea Neagra.

Vacantele in tara, preferate in locul celor in strainatate

Romanii prefera mai ales vacantele in tara, iar ponderea celor care au aceasta optiune este in crestere.

"In 2012, majoritatea romanilor, 58%, spun ca ar prefera sa-si petreaca vacanta in tara, daca ar avea posibilitatea. Doar 32% prefera o vacanta in strainatate. Cu toate acestea, opiniile romanilor par sa se fi schimbat fata de anii trecuti.

In 2010 si in 2011, 47%, respectiv 49% isi exprimau preferinta pentru un concediu in Romania. In ceea ce priveste un concediu in strainatate, preferintele au scazut de la 48% in 2010, la 42% in 2011 si, in fine, la 32% in anul curent", se mai arata in studiu.

Situatia referitoare la bugetul alocat vacantei este aproximativ aceeasi in 2012 cu cea din anii anteriori.

"In ceea ce priveste bugetul de vacanta, situatia nu s-a schimbat semnificativ fata de vara 2011. 27% dintre respondenti declara ca vor aloca o suma de pana la 1000 de ron pentru vacanta, iar 21% spun ca anul acesta vor cheltui intre 1001 si 2000 de ron pentru concediu.

Rezidentii din mediul urban par a fi mai generosi in ceea ce priveste bugetul de vacanta decat persoanele care locuiesc in mediul rural. 12,3% dintre oraseni vor aloca anul acesta intre 3001 si 4000 de ron pentru o vacanta, in timp ce o suma similara va fi cheltuita de doar 2,4% dintre persoanele din mediul rural", releva cercetarea sociologica.

Sondajul IRES a fost realizat in 10 iulie, pe un esantion reprezentativ de 1.540 de persoane, cu o marja de eroare de 2,5%.

Cherecheș, extrădat din Germania. Fostul primar din Baia Mare este adus cu mașina în România
Cherecheș, extrădat din Germania. Fostul primar din Baia Mare este adus cu mașina în România
Fostul primar al municipiului Baia Mare Cătălin Cherecheş a fost preluat din Germania şi se află în drum spre România, pentru executarea pedepsei cu închisoarea, fiind condamnat la cinci...
UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
Medicul Cătălin Cîrstoiu a ajuns, marți, 19 martie, la Palatul Victoria pentru a discuta cu liderii coaliţiei. Liderii celor două partide și-au dat acordul pentru candidatura acestuia la...
#sondaj romani concediu, #romani concediu mare, #romani concediu strainatate, #romani vacanta Marea Neagra, #romani concediu munte, #romani concediu Grecia Spania , #concediu