Paradisul pierdut din Delta Dunarii renaste pe Internet (Video)

Vineri, 22 Martie 2013, ora 23:00
8862 citiri
Paradisul pierdut din Delta Dunarii renaste pe Internet (Video)
Foto: salvatidelta.ro

Asociatia Salvati Dunarea si Delta a publicat joi zeci de minidocumentare spectaculoase, in mediul online, despre viata salbatica din Delta Dunarii, cu scopul de a trage un semnal de alarma referitor la biodiversitatea din zona, care se afla in pericol.

Un numar de 65 de minidocumentare, dar si un lungmetraj despre frumusetile unice ale Deltei, zona vizitata anual de numerosi turisti straini, au fost postate pe pagina de You Tube a proiectului.

Acestea surprind momente inedite din viata salbatica, dar si explicatii pertinente despre biodiversitatea regiunii, facand parte din campania "Delta Dunarii - paradisul aproape pierdut!".

Peste 200 de zile de filmare

Timp de un an de zile, cumuland peste 200 de zile de filmare, specialisti in surprinderea vietii salbatice au urmarit cu grija specii de pe intreaga suprafata a Deltei Dunarii si au stat de vorba cu experti de la Societatea Ornitologica Romana si Institutul National de Cercetare-Dezvoltare Delta Dunarii despre felul in care ele vietuiesc, de multe ori amenintate de prezenta omului.

"Au patruns cu atentie in universul pasarilor rare ale caror culori si sunete ne uimesc. Au pus in imagini si discutie vietile broastelor testoase, cele mai longevive animale din Delta Dunarii. Au investigat specii de pesti, pasari si plante care ne impresioneaza prin complexitatea, maretia, eleganta si atitudinea lor si habitate care fac Delta Dunarii un spatiu privilegiat", mentioneaza ecologistii de la Salvati Dunarea si Delta.

Delta Dunarii este cea mai frumoasa destinatie turistica din Romania - sondaj

Reprezentantii asociatiei sustin ca speciile din Delta Dunarii sunt grav afectate de neglijenta autoritatilor. Din acest motiv, clipurile subliniaza cauzele care le-au adus in acest stadiu si necesitatea schimbarii de atitudine pentru a preintampina pierderea biodiversitatii. Acestea nu vor fi disponibile doar pe Internet, ci vor ajunge si in scolile din Delta si din Tulcea, precum si in primarii, hoteluri, pensiuni, localuri si muzee din zona.

Proiectul "Delta Dunarii - paradisul aproape pierdut! Campanie de informare si constientizare cu privire la protejarea biodiversitatii Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii" s-a desfasurat in perioada 2011-2012, timp in care au fost filmate clipurile documentare publicate joi, 21 martie, in mediul online.

Atitudine ostila din partea autoritatilor

Cei de la Salvati Dunarea si Delta spera ca acest program sa scoata in evidenta bogatiile naturale ale Deltei Dunarii "si sa determine atitudini responsabile in randul turistilor, locuitorilor, operatorilor economici si altor stakeholderi din rezervatie pentru protejarea biodiversitatii".

Lipsa unei constientizari a importantei conservarii biodiversitatii a determinat o reactie ostila din partea autoritatilor, a comunitatilor locale si a mediului de afaceri fata de prezervarea valorilor naturale ale Deltei Dunarii, considera reprezentantii organizatiei.

De asemenea, "dezvoltarea turismului in Romania a condus si la o afluenta sporita de turisti, care nu constientizeaza insa necesitatea protejarii valorilor deltei".

Delta, inundata? Vezi in cat timp se va intampla asta

Totusi, in 2012, Asociatia Salvati Dunarea si Delta, impreuna cu localnici si turisti, au organizat activitati de ecologizare in 10 zone vulnerabile ale Deltei. Peste 1.300 de voluntari au participat la intalnirile organizate in cadrul proiectului din 29 de localitati. Proiectul a fost cofinantat din Fondul de Coeziune - Fondul European de Dezvoltare Regionala.

Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Procurorii au anunțat joi, 25 aprilie, trimiterea în judecată a primăriței Sectorului 1, Clotilde Armand, pe care o acuză de ”folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane”. Ea...
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
#Delta Dunarii paradis pierdut, #campania Delta Dunarii, #documentare Delta Dunarii , #Delta Dunarii