10 locuri unice pe Pamant (Galerie foto)

Vineri, 09 Septembrie 2011, ora 07:14
16384 citiri
10 locuri unice pe Pamant (Galerie foto)
Foto: listverse

Terra este un spatiu uimitor, iar, cu ajutorul inventiilor relativ moderne de transport, locuri spectaculoase, care erau greu accesibile in trecut, au devenit mai usor de vizitat.

Insa calatoriile nu sunt la indemana oricui din varii motive, astfel ca, pentru cei care se incadreaza in aceasta categorie (sau pentru cei care vor sa aleaga destinatia urmatoarei excursii), Internetul ofera posibilitatea accesului virtual in acele zone.

Listverse a intocmit un clasament ce cuprinde 10 destinatii unice pe Pamant.

1. Pamukkale, Turcia

Pamukkale inseamna castel din bumbac, iar zona a fost supranumita si "Castelul alb" datorita intinderii vaste in care domina albul determinat de concentratia ridicata de calcit din apa. Depozitele sedimentare de travertin au dus la aparitia teraselor albe si a cascadelor impietrite, iar apa celor 17 izvoare termale este incalzita de un vulcan. Zona a fost folosita drept centru de tratament timp de mii de ani, datorita proprietatilor terapeutice pe care le are.

2. Cele Noua Iaduri din Beppu, Japonia

Beppu, regiune de pe insula Kyushu, Japonia, gazduieste peste 2.800 de gheizere, iar "Cele Noua Iaduri" este denumirea pentru unele dintre cele mai semnificative izvoare din zona.

Primul izvor - Umi Jigoku - este suficient de fierbinte cat sa fierbi un ou, al doilea - Oniishibou - are si noroi care bolboroseste, iar al treilea - Shiraike Jigoku - are ape albe fierbinti, culoarea venind de la concentratiile ridicate de calciu.

"Iadul" al optulea spre exemplu - Chinoike Jigoku - are o culoare rosiatica, de la mineralele feroase pe care le contine, iar cel de-al noualea - Tatsumaki Jigoku - este un gheizer care arunca apa o data la fiecare 30 de minute, apa ce are o temperatura de circa 105 grade Celsius.

3. Sanqingshan, China

Muntele Sanqingshan era considerat un loc sacru, iar taoistii obisnuiau sa il foloseasca pentru meditatie (se credea ca acesta poate sa aduca nemurirea). Sanqingshan este invaluit in ceata timp de circa 200 de zile pe an, aceasta dand un aspect parca nelumesc muntelui, alaturi de mii de izvoare care se varsa in "piscine" de granit cu forme ciudate (de oameni, animale, pini).

Vegetatia si apa creeaza un mediu unic, care atrage multe pasari exotice si animale rare. In plus, acesta este unul dintre putinele locuri in care se gasesc plante care sunt folosite in prepararea medicamentelor traditionale chinezesti.

4. Campia borcanelor, Laos

Campia borcanelor este probabil unul dintre cele mai vechi mistere arheologice din partea de sud-est a Asiei. Situata pe platoul Xieng Khouang din muntii Indochinei, aceasta cuprinde circa 90 de situri cu "borcane", iar fiecare sit contine de la 1 la 400 de astfel de obiecte.

Se estimeaza ca aceste obiecte au fost realizate cu 3.000 de ani in urma, cele mai multe fiind facute din gresie, iar cel mai inalt avand aproximativ 2,7 metri. La o prima privire ele par asezate la intamplare, dar, dupa numeroase studii, s-a stabilit ca acestea sunt pozitionate pentru a imita o constelatie.

In ceea ce priveste scopul lor, s-au facut numeroase speculatii - de la pahare pentru o rasa gigantica, pana la obiecte pentru colectat apa sau urne funerare -, dar nu s-a ajuns la nicio certitudine. Cele mai multe "borcane" sunt goale, insa, in cateva au fost gasite trupuri, unelte sau statui miniaturale ale lui Buddha.

5. Lacul patat Osoyoos, Columbia Britanica (Canada)

Acest lac era sacru pentru primii indieni din Valea Okanagan. Apa lui are concentratii ridicate din multe minerale si contine unele dintre cele mai mari cantitati de sulfat de magneziu, de calciu si de sodiu din lume, acestea constituind caracteristica ce ii ofera unicitate.

De asemenea, in cantitati mai mici exista si argint sau titan. Mineralele sunt foarte benefice, iar in timpul Primului Razboi Mondial au fost folosite pentru fabricarea munitiei.

Pe parcursul verilor, in timp ce apa se evapora, se formeaza pete de diferite culori deasupra lacului, in functie de ce mineral este mai prezent in zona, culorile variind de la alb si galben la albastru sau verde. Lacul este proprietate privata, iar accesul public este uneori ingradit.

6. Cascada Chamarel si Dunele Colorate, Mauritius

Insula Mauritius este situata in largul coastei de sud-est a Africii si este parte a unui arhipelag format de la un vulcan care in prezent este in stare latenta.

Din punct de vedere turistic, Mauritius iese in evidenta in special prin doua minuni ale naturii. Prima este Cascada Chamarel, formata din trei mici cursuri de apa care cad de la circa 91 de metri pe un platou. Un timp, insula a fost cunoscuta doar pentru aceasta cascada, dar, in 1960, au fost descoperite si Dunele Colorate - cu nisipuri de culori diferite ce s-au format de la argila rezultata prin racirea lavei care a curs in mai multe dati.

Culorile includ: rosu, maro, violet, verde, albastru, purpuriu si galben. Un mister al acestor dune este faptul ca, daca amesteci nisipuri din culori diferite, ele se vor separa in ceva timp in mod natural.

7. Raul Tinto, Spania

Tinto izvoraste din Muntii Sierra Moreno si se varsa in golful Cadiz, Spania. Aceasta apa curgatoare se numeste practic Raul Rosu si asta datorita culorii pe care o are. Apa contine mult fier, si de aici nuantele de rosu.

Tinto a fost exploatat din timpuri antice pentru cupru, aur si argint, si continua sa fie si astazi. Din cauza mineritului, raul este si foarte acid, gazduind organisme care supravietuiesc in conditii extreme. Si, tot din pricina mineritului, unele zone din preajma raului au un aspect selenar.

8. Gheizerul zburator, Nevada

Acest gheizer din statul american a fost creat accidental in 1916, in timp ce era sapat un put. Locul ales era unul geotermal, dar acest lucru nu se stia, astfel ca, la un moment dat, apa calda a gasit un punct slab si a iesit la suprafata. Mineralele au inceput apoi sa se depuna, creand un "vulcan" in miniatura, de circa 1,5 metri inaltime, cu mai multe terase care au diferite culori (de la minerale).

In timp, apa a gasit si alte locuri slabe, creand inca doua gheizere in zona. Apa tasneste continuu, formand terase peste terase, care dau zonei un aspect ireal.

9. Valea Da Lua (sau Valea Lunii), Brazilia

Aceasta este de fapt un bazin stancos, care a fost erodat de raul San Miguel. Numele vine de la peisajul bizar care seamana cu cel de pe Luna - in nuante de gri si forme similare. In plus, valea este speciala si prin faptul ca are unele dintre cele mai vechi formatiuni de piatra din lume: varsta estimata este de 1,8 miliarde de ani.

10. Raul Cano Cristales, Columbia

Acest rau este presarat cu mici cascade, iar apa este atat de clara incat poti vedea prin ea pana la fund. In cea mai mare parte a anului, raul pare sa fie la fel ca oricare altul, cu apa care curge peste pietre acoperite de alge verzi. Insa, in intervalul dintre sezonul umed si cel uscat, adica in perioada dintre septembrie si noiembrie, raul se transforma si devine unul viu colorat, algele din apa generand mai multe culori: rosu, albastru, verde, negru si galben.

Datorita acestui aspect raul a mai fost supranumit si "Curcubeul lichid", "Raul in cinci culori" sau "Raul care a fugit din paradis".

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#locuri unice lume, #destinatii vacanta exotice, #locuri unice Terra, #locuri unice Pamant, #locuri spectaculoase, #locuri spectaculoase Pamant , #destinatii