10 lucruri pe care trebuie sa le stii despre Turcia

Joi, 10 Iulie 2014, ora 09:30
51869 citiri
10 lucruri pe care trebuie sa le stii despre Turcia

Sigur ai auzit de traditia ceaiului turcesc, de kebab si de negocierile dintr-un bazar. Insa, daca vrei intr-adevar sa intri in adancurile tarii, iata 10 lucruri mai putin stiute despre stilul de viata si traditiile turcesti.

Astfel, nu vei fi surprins de comportamentul localnicilor si te vei bucura din plin de sejur. Iar pentru ca totul sa-ti mearca ca la carte, iti recomandam si o vacanta ieftina de la Europa Travel, cea mai mare agentie low-cost din Romania. Mai trebuie doar sa-ti faci o lista cu mancarurile traditionale pe care sa le incerci si... gata vacanta!

  • 1. Nu toti barbatii au mustata
  • Daca dai "turkish man" pe Google, in majoritatea imaginilor sunt barbati cu mustati stufoase. Cu toate acestea, daca mergi pe strazile laturalnice dintr-o statiune turceasca la alegere, vei descoperi ca doar barbatii mai in varsta constinua sa pastreze traditia. Tinerii turci au ales de mult varianta barbieritului fin.

  • 2. Nu exista camile
  • In statiunile de vacanta din Turcia este ceva obisnuit sa vezi camile aliniate strategic in fata atractiilor turistice, care asteapta parca sa te fotografiezi cu ele. Turcia nu are desert si, implicit, nici camile native. Cineva a descoperit ca turistilor le plac camilele si le-au adus pentru poza.

  • 3. Limba oficiala este limba turca
  • Desi exista grupuri de minoritati care vorbesc si alte limbi, printre care araba si kurda, turca este limba oficiala a Turciei, parte a uniunii lingvistice turcesti. Limbi similare cu limba turca sunt vorbite in Azerbaidjan si in tarile din Asia Centrala, precum Turkmenistan si Uzbekistan. Desi exista cateva cuvinte comune, turca nu este legata de araba.

  • 4. Fiecare masa este un motiv de barbeque
  • Mic dejun, pranz sau cina: gratarul poate fi folosit in orice moment al zilei, iar localnicii obisnuiesc sa-l aprinda cu mangal (un carbune artificial usor si sfaramicios). In Istanbul exista si un restaurant dedicat in intregime gratarelor: "Kendin pisir Kendi", unde fiecare masa are propriul gratar. Tu-l incingi, tu gatesti, tu mananci. Distractiv, nu?

  • 5. Telenovelele turcesti sunt "fara numar"
  • Fiecare statiune are un studio local, in care se filmeaza telenovele intr-un ritm impresionant de rapid. Vorba aceea, fiecare regiune cu telenovela ei. Telenovelele sunt populare atat pe teritoriul turcesc, cat si in tarile arabe si Asia Centrala, ele fiind punctul forte in promovarea Turciei prin romante si gastronomie, ajutand cresterea constanta a numarului de turisti.

  • 6. Turcii sunt foarte ospitalieri
  • Daca un turc te invita la el acasa, la 30 de minute dupa ce l-ai cunoscut, nu intra in panica. Sunt uimitor de prietenosi si ospitalieri si, tocmai de aceea, este recomandat sa nu refuzi, mai ales daca acesta iti inspira incredere. Odata ajuns in sanul familiei lui, vei fi servit cu un puternic Cay negru (ceai negru) sau cu o cafea turceasca.

  • 7. Turcii sunt, de asemenea, curiosi
  • O conversatie cu un turc pe care abia l-ai cunoscut s-ar putea sa te surprinda. Vei avea parte de multe intrebari precum "Din ce tara esti... Esti casatorit... Este sotul/sotia din Turcia... Ai copii... Cati ani ai?", iar lista poate continua. Daca esti ceva mai retras din fire, s-ar putea sa te simti ca la interagatoriu. Nu te enerva, nu le face din rautate. Este doar curios...

  • 8. Interzis la val in cladirile publice
  • Valul este obligatoriu doar in anumite conditii. In unele locuri, portul lui este interzis, iar in altele este o alegere personala. Numarul femeilor care aleg sa poarte esarfa turceasca pe cap variaza in functie de oras sau de partea orasului in care se afla. Asa ca uita povestile conform carora toate femeile in Turcia sunt obligate sa se "imbrobodeasca".

  • 9. Tarkan? In Turcia exista mult mai multe staruri hot
  • Muzica pop in Turcia nu inseamna doar Tarkan. Pe el in cunoastem noi.. sau poate el se numara printre putinii care au avut sansa sa cante pe taram romanesc... Alte nume mari de muzicieni turci sunt Sezen Aksu si Oyku & Berk, care canta flamenco turcesc. Pentru mai multa clasa si experienta muzicala, asculta Orient Expressions sau Mercan Dede.

  • 10. Nu mentiona de Midnight Express
  • Turcii sunt de parere ca filmul american "Midnight Express", din regia lui Alan Parker, a adus o imagine negativa asupra tarii lor. Desi scenaristul Oliver Stone si-a cerut scuze pentru reprezentarea negativa a poporului turc in cadrul filmului sau, localnicii inca se simti indatorati sa explice lumii ca nu trebuie sa creada tot ce vede la cinematograf si ca tara lor nu este ca-n film. Asa ca, cel mai bine, evita subiectul.

    Gina Rotaru

    Oferta sejur Kusadasi

    Hotel Flora Suites 3* - de la 175 Euro + 329 Lei/persoana/sejur, transport cu autocarul, 6 nopti de cazare cu all inclusive, asistenta turistica. Europa Travel, www.europatravel.ro, tel. 021.9407.

    Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

    Piedone vorbește despre un complot în favoarea lui Nicuşor Dan: ”Nu mă întoarce nimeni înapoi”
    Piedone vorbește despre un complot în favoarea lui Nicuşor Dan: ”Nu mă întoarce nimeni înapoi”
    Cristian Popescu Piedone (PUSL), candidat la funcţia de primar al Capitalei, a infirmat, din nou, marţi, 23 aprilie, zvonurile referitoare la o posibilă retragerea a sa din cursa electorală şi...
    Sebastian Burduja, candidatul PNL la Primăria Capitalei: ”Bucureștenii să nu mai fie forțați să aleagă răul cel mai mic"
    Sebastian Burduja, candidatul PNL la Primăria Capitalei: ”Bucureștenii să nu mai fie forțați să aleagă răul cel mai mic"
    Candidatul liberal la Primăria Capitalei, anunțat odată cu retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursă, vrea să propună „un model liberal de administrație”. Sebastian Burduja, liderul...
    #lucruri inedite Turcia, #vacanta Turcia, #oferta vacanta Turcia, #obiceiuri Turcia, #traditii Turcia, #Europa Travel Turcia , #destinatii