Africa de Sud, tara aurului, a platinei si a diamantelor

Duminica, 22 Martie 2015, ora 08:19
21431 citiri
Africa de Sud, tara aurului, a platinei si a diamantelor
Foto: Big Picture

Africa de Sud este de departe cea mai emancipata tara din continentul african, cu un apreciabil nivel de dezvoltare. In arealul ei traiesc 48 de milioane locuitori, care realizeaza un PIB de 10.500 dolari pe fiecare locuitor, cu 50% mai mare decat al Egiptului si dublu fata de cel al Marocului.

Unsprezece limbi sunt recunoscute ca fiind oficiale, dar grupuri izolate vorbesc si alte dialecte sau limbaje arhaice, traditionale. In acest spatiu atat de eterogen, coabiteaza in perfecta armonie exponentii civlizatiei moderne cu cei ai vechilor cutume, intr-un stil care fascineaza, noteaza portalul Big Picture.

Cu alte cuvinte, multe sunt acolo mai altfel decat in restul Africii si chiar mai altfel decat in restul lumii.

Energia

Africa de Sud ofera cea mai ieftina energie electrica din lume, ale carei costuri nu depasesc 10 centi/kilowatt-ora. Sursa de energie este carbunele local, natura generoasa dotand tara cu uriase depozite subterane din aceasta materie prima.

Aur si platina

Republica Sud-Africana este considerata ca fiind cea mai mare producatoare de aur din lume. Pe teritoriul ei se afla nu mai putin de 750 de mine din care se extrag aceste metale nobile. Este notabila mina de la Tau Tona, pentru adancimea ei de 3.400 metri.

Cel mai mare diamant

In mina Premier, a fost descopreit la 26 ianuarie 1905 cel mai mare diamant din lume, in greutate de 3.106 carate, respectiv 621,2 grame. A fost denumit Cullinan, dupa numele proprietarului terenului pe care se gasea exploatarea, Sir Thoman Cullinan.

In 1907, guvernul din Transvaal, existent la acea data, a hotarat sa ofere pretiosul trofeu regelui britanic Eduard al VII-lea, dar si ca recunostinta pentru acordarea independentei statului Transvaal.

Diamantul fiind in stare bruta, regele Eduard al VII-lea l-a incredintat unui specialist, pentru prelucrare. Acesta l-a spart in doua, obtinand Cullinan I si Cullinan II. Tot prelucrand, au rezultat pana la urma noua piese principale numerotate de la I la IX si 96 briliante mai mici.

Piesele principale se gasesc si astazi in posesia coroanei britanice.

Vechimea vietii

Expertii au descoperit in Africa de Sud cea mai veche dovada a existentei vietii pe Pamant. Aceasta consta in alge verzi-albastre, a caror vechime este stabilita la 3,5 miliarde ani. Oare ne tragem cu totii din niste alge?

Cel mai mare crater de impact

In zona localitatii Vredefort, se afla cel mai mare crater de impact de pe Terra. Diametrul sau este de 250-300 km, iar vechimea a fost estimata la 2 miliarde de ani.

Craterul a rezultat din prabusirea pe Pamant a unui asteroid cu dimensiunea de 5-10 km. In momentul impactului, se presupune ca s-au produs fenomene dinamice care au afectat intreaga planeta, cu miscari seismice de proportii, tsunami, eruptii vulcanice.

Pamantul a mai fost lovit in istoria sa de asteroizi urasi, dar niciodata de asemenea proportii. Craterul este luat in evidenta la Petrimoniul Mondial UNESCO.

Cel mai luxos tren

Intre Cape Town si Pretoria ruleaza cel mai luxos tren din lume, Rovos Rail. Imaginea din cliseul alaturat ispiteste pe oricine ar dori un voiaj de lux. Ramane de vazut daca si pretul este la fel de ispititor: numai un "dus" pe intregul traseu costa 1.500 dolari.

Citește și:
Demisie din PNL. Cătălin Boboc a părăsit partidul după ce a fost acuzat că s-a branșat ilegal la curent
Demisie din PNL. Cătălin Boboc a părăsit partidul după ce a fost acuzat că s-a branșat ilegal la curent
Fostul secretar de stat Cătălin Boboc a anunțat marți seară, 4 octombrie, că demisionează din PNL, în urma scandalului privind branşarea ilegală la rețeaua electrică a unui imobil din...
Cât de mult îi ajută pe adolescenți să voteze de la 16 ani. Analist: ”Nu pot fi așa ușor manipulați ca vârstnicii”
Cât de mult îi ajută pe adolescenți să voteze de la 16 ani. Analist: ”Nu pot fi așa ușor manipulați ca vârstnicii”
Reducerea vârstei pentru dreptul de vot, de la 18 la 16 ani, ar putea avea de fapt beneficii atât pentru adolescenți, care își pot exprima liber opțiunile politice dar mai este o altă...