Atentie, turisti: grecii tin mult la protocol

Miercuri, 26 Ianuarie 2011, ora 23:30
12652 citiri
Atentie, turisti: grecii tin mult la protocol

Nu e usor sa respecti regulile de conduita intr-o tara ca Grecia, care are cu ce atrage turistii, dar pretinde de la acestia sa respecte cutumele, despre care sunt convinsi ca se trag din cea mai veche civilizatie a Europei.

Iar respectarea obiceiurilor lor e treaba incurcata, stiind ca ele se deosebesc de la o regiune la alta si nu e insula sa nu etaleze vechimea milenara a traditiilor proprii.

Chiar daca nu ne putem conforma cu bunele maniere ale fiecarei insule, unele maniere sunt, totusi, general obligatorii, si trebuie respectate de cel care vrea ca el insusi sa fie respectat.

Iata, deci, cateva reguli elementare:

1. A intra incaltat in casa unui grec este o ofensa. Pantofii se lasa la usa, iar pe covorul din casa se paseste numai in ciorapi. Cine intra o data incaltat, poate fi sigur ca nu va mai fi invitat si a doua oara.

2. Daca cel invitat nu se prezita cu un cadou, face o gafa. Cele mai potrivite cadouri sunt o bautura scumpa, prajituri sau un obiect decorativ, eventual insotite de flori. Un simplu buchet de flori este insuficient, iar daca acesta este oferit doamnei, domnul se va simti ofensat, vazandu-se ramas cu mana goala.

3. Atentie: o bautura ieftina sau un pachetel cu prajituri de duzina demonstraza ca cel invitat desconsidera rangul gazdei.

4. Gazda da totdeauna semnalul de incepere a mesei. A te atinge de mancare inaintea gazdei nu e numai un semn de impolitete, ci si de badaranie.

5. O regula valabila si in alte tari: invitatul trebuie sa consume intreg continutul din farfurie. A lasa mancarea neconsumata este un afront la adresa gospodinei care a pregatit-o.

6. In orice imprejurare, dati mana cu toti cei de fata, inclusiv cu copiii. Strangerea de mana este primul semn de prietenie.

7. In mod neasteptat, grecii nu pretind punctualitate. Dimpotriva, sfertul academic este obligatroiu, iar daca acesta dureaza chiar si o ora, grecii nu se supara. In schimb, prezentarea inainte de ora stabilita este o jignire.

8. Conform vechiului obicei grecesc, cine te invita la masa, acela plateste. Plata impartita "nemteste" este de neconceput in Grecia.

9. Exceptie la regula de mai sus: o femeie nu plateste niciodata, chiar daca a invitat un barbat la masa. Acceptand invitatia, barbatul a acceptat sa si plateasca.

10. Servind o mancare cu specific grecesc, ar fi o mare greseala sa amintesti ca asa ceva ai mancat si la Paris sau la Londra. Grecii sunt convinsi ca bucatele lor sunt inimitabile.

11. Incercati sa laudati o specialitate culinara. Gazda va fi incantata sa explice ca reteta este cunoscuta de doua mii de ani si nu va ezita sa afirme ca asa ceva mancau si Homer, Platon sau Alcibiade.

12. Fireste, ar fi o greseala de neiertat sa intrebi cine a fost acel Alcibiade. Politetea cere sa nu-ti scape niciun nume al Greciei antice.

13. Aidoma multor tari orientale, mancarea se serveste adesea prezentata toata pe platouri si in castroane, din care fiecare se serveste cu cat are nevoie. Farfuria, insa, odata umpluta, trebuie consumata in intregime.

14. Bacsisul este, in Grecia, o traditie populara. El se inmaneaza chelnerului, debarasatoarei, portarului si oricui este pus sa-ti faca un serviciu, cat de mic.

15. In localuri, grecii danseaza. Ei se mandresc cu dansurile lor traditionale si sunt gata sa indrume pasii oricarui strain, daca acesta nu-i cunoaste. Cine refuza sa se antreneze la dans, acela strica toata petrecerea.

16. In manastiri si biserici, barbatii trebuie sa poarte pantaloni lungi, iar femeile fusta sau rochie. Adesea, la intrare, se gasesc fuste si pantaloni de vanzare sau de inchiriat.

17. La nunti, inca mai exista obiceiul de a sparge farfuriile din care s-a mancat. Grecii stapanesc o tehnica inegalabila de a arunca farfuriile in stil sportiv, ca sa se sparga spectaculos si cu zgomot.

18. Atentie: cine nu stie sa lanseze farfuria pe traiectorie, mai bine sa nu incerce. Va fi tratat ca un neindemanatec.

19. Si inca un detaliu: la greci se sparg numai farfuriile. Paharele, nu. Paharele se sparg numai la rusi, dupa multa vodca.

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#sfaturi comportament Grecia, #reguli urmat Grecia , #destinatii