Cele mai frumoase calatorii pe care trebuie sa le faci intr-o viata

Miercuri, 17 Februarie 2016, ora 11:22
7552 citiri
Cele mai frumoase calatorii pe care trebuie sa le faci intr-o viata
Foto: Shutterstock.com

Sunt vacante pe care le facem cu acelasi entuziasm in fiecare an, fie ca e vorba de concedii la mare sau la munte, ori de mici pauze de respiratie in city break-uri. Dar adevaratii calatori viseaza ani de zile, uneori, la destinatii de suflet si la calatorii care sa le schimbe viata.

Fie ca visezi la o croaziera pe Nil sau sa ajungi in campurile de stepa din Mongolia, in Parcul National Kruger, cea mai mare rezervatie naturala din Africa, in Islanda sau pe valea Nilului, alege-ti o destinatie de suflet anul acesta, ori in anii ce vin, si lasa-te cucerit de minunile mai putin turistice ale lumii contemporane.

O croaziera pe Nil si o aventura in Valea Regilor in Egipt

Daca tu si perechea ta v-ati dorit o vacanta speciala sau o luna de miere inedita, un sejur in Egipt ar putea fi una dintre cele mai inedite alegeri. Asta in cazul in care nu iti doresti numaidecat o vacanta cu soare si plaja in Bahamas sau pe plajele din Cancun.

Ce zici de o calatorie in asfintit pe Nil sau de o aventura de cateva zile pe Nil, raul responsabil pentru pamantul inca fertil al Egiptului? Ai putea afla chiar de la localnici legendele care circula despre generozitate si cum se leaga acest lucru de existenta Nilului.

Foto: Shutterstock.com

Daca alegi sa zbori spre Egipt o faci si pentru ca vrei sa vezi comorile ascunse ale civilizatiei antice, grandoarea Piramidelor de la Giza, vechi de peste 4.000 de ani, ori pentru ca vrei sa pasesti intr-o lume a magiei si a faraonilor, pe care ai venerat-o urmarind filmele cu Indiana Jones.

Dar nu trebuie sa te opresti doar la un sejur in Cairo, ci e nevoie sa ajungi in templele din Valea Regilor, inclusiv in cel al lui Tutankhamon.

Noptile ti le vei petrece in hoteluri arabe care seamana cu cele din O mie si una ne nopti, iar croaziera in Egipt ti se va parea si tie una intr-un timp fara sfarsit.

Cea mai buna perioada sa vizitezi Egiptul e in lunile de iarna sau la sfarsitul primaverii sau al toamnei. Poti pleca intr-o vacanta si in perioada estivala, daca suporti temperaturile de peste 40⁰ C. Iar una dintre uimirile cu care o sa te intorci de acolo, nu e neaparat o imagine din Valea Regilor, ci amintirea unui apus rosu sangeriu din Egipt, care este printre cele mai frumoase din lume.

Daca esti alaturi de persoana potrivita, o calatorie spirituala in Egipt s-ar putea transforma usor intr-o vacanta plina de romantism.

Sri Lanka si Bali, destinatii exotice perfecte pentru deconectare si meditatie

Daca iti doresti o vacanta de relaxare si poate cateva lectii de meditatie, Sri Lanka sau Bali s-ar putea sa fie destinatiile asiatice perfecte pentru deconectare. Ca sa nu mai vorbim despre peisajele superbe, ruinele medievale, templele budiste, padurile tropicale, ori plajele cu nisip alb care inchid granitele unui mic rai terestru.

Cum ar fi sa te trezesti pe plantatii de scortisoara si nucsoara, ori in vaile ceaiului din Sri Lanka?

Foto: Shutterstock.com

In majoritatea insulelor asiatice preturile sunt foarte accesibile, doar pretul biletelor de avion poate ajunge, uneori, la cateva sute de euro. Dar daca e luat din timp insa, poti gasi oferte last minute foarte bune. Asa ca nu iti va fi greu sa te bucuri de un circuit turistic in Sri Lanka sau Bali complet, sa vizitezi templele budiste si locurile sacre, sa meditezi alaturi de yoghini sau sa faci un safari pe elefant prin jungla.

Cea mai buna perioada sa vizitezi Bali e din aprilie pana in septembrie, in timpul sezonului uscat. Poti zbura spre Asia tot timpul anului, asta daca nu ai nimic impotriva sezonului ploios si a umiditatii ridicate.

Daca alegi un sejur in Sri Lanka, in functie de zona si de musoni, pe coastele sud-vestice e bine sa ajungi din decembrie pana in aprilie, iar pe cea estica din aprilie pana in decembrie.

O calatorie in Islanda, teritorii neumblate, ghetari si insule vulcanice

Cum ar fi sa ajungi pe platourile de filmare din Games of Thrones sau Tree of Life? Poate ca ai ramas fascinat de anumite locuri din serialul TV ori din filmul american. Ei bine, unele dintre acele locuri se afla chiar in Islanda.

De pilda, tara de langa zid din Games of Thrones e in nordul Islandei. Acolo au si avut platourile de filmare si cazarea pentru luni bune.

Foto: Shutterstock.com

De ce sa alegi o vacanta in Islanda? Pentru ca ti-ai dorit dintotdeauna sa ajungi intr-o tara cu o natura diversa si totodata extrem de ciudata, cu peisaje lunare, insule vulcanice, fiorduri, lacuri cristaline, ghetari si un verde ireal pe care poate il mai gasesti doar in zonele izolate din Irlanda.

Daca alegi un circuti turistic in Islanda, poti ajunge si foarte aproape de Cercul Polar, la 100 km mai exact de acesta, in cea mai nordica asezare. Ba chiar te vei si caza acolo.

Poti opta si pentru un sejur in Reykjavik cu oprire la Laguna Albastra, cu apa incalzita de vulcani, cunoscuta pentru proprietatile sale terapeutice. Ori te poti aventura spre cascadele Hraunfossar sau Barnafoss.

Fie ca descoperi Islanda intr-un circuit turistic sau pe cont propriu, o sa ai parte de o calatorie greu de uitat intr-un teritoriu aproape selenar.

Cea mai buna perioada sa vizitezi Islanda e din primavara si pana la inceputul lunii septembrie, ca sa te poti bucura de verdele ireal din teritoriile neumblate de nimeni.

Mongolia, tara cerului albastru si a campurilor de stepa

Mongolia e o tara unde poti rataci in voie si unde, cu siguranta, o sa gasesti zone pustii de o frumusete si simplitate incredibile, dar si un loc unde esti mai aproape de cer, la propriu.

Ti se potriveste o vacanta in Mongolia daca nu esti interesat de serviciile de 5 stele, ci de obiceiurile si stilul de viata ale unui popor nomad intr-unul dintre cele mai slab populate zone de pe glob.

O calatorie in Mongolia e una spirituala, dar poate fi si o aventura daca te incumeti sa traversezi desertul Gobi sau sa iti cauti cazare peste noapte la o familie de nomazi.

Foto: Shutterstock.com

E bine sa stii ca sunt diferente importante intre zonele rurale si cele urbane, si ca in Ulan Bator e un aer boem si aproape modern care contrasteaza foarte mult cu zonele pustii, unde localnicii se ocupa de cresterea cailor.

Iti doresti sa vezi herghelii de cai salbatici? Din Ulan Bator esti aproape de Desertul Gobi, unde multi turisti se aventureaza cu masina in calatorii neprevazute.

Ai nevoie de viza pentru Mongolia, iar cea mai buna perioada sa pleci intr-o vacanta e din aprilie si pana la sfarsit de octombrie.

Din Romania, sunt disponibile pachete turistice cu escala in Coreea de Sud, unde poti descoperi templele budiste din nordul Coreei pentru a ajunge apoi in teritoriile fascinante din Mongolia alaturi de un ghid profesionist.

Cum in Mongolia pot fi si patru anotimpuri intr-o singura zi, e bine sa ai la tine haine potrivite.

Africa de sud, Swaziland & Zambia

Vrei sa vezi girafe, elefanti si lei in mediul lor natural? Atunci planifica-ti o vacanta in Africa de Sud, Swaziland, Zambia sau Zimbabwe.

Poti ateriza chiar in Africa de Sud, o splendoare a lumii moderne, unde mancarurile traditionale, dar si numeroasele alternative de excursii iti ofera un prilej sa calatoresti in mai multe lumi deodata. Si nu e vorba doar despre ecosistemul divers, de viata de noapte din Cape Town, de aroma vinurilor locale sau de atitudinea deschisa a locuitorilor din Johannesburg.

Foto: Shutterstock.com

Din Cape Town, poti ajunge in extremitatea sudica a continentului african, la Capul Bunei Sperante, unde poti observa focile sau pinguinii in mediul lor natural, ori pasari exotice cum nu mai gasesti nicaieri pe glob. E un loc in care natura pare, cu adevarat, o frumoasa gradina paradisiaca.

Intr-un circuit turistic in Africa de Sud poti vizita si Parcul National Kruger, cea mai mare rezervatie naturala din Africa, Cascada Victoria, aflata la granita dintre Zambia si Zimbabwe, ori siturile arheologice dintr-un alt oras de poveste, Johannesburg.

Si pentru ca experienta inedita de vacanta nu e completa fara o seara petrecuta in salbaticie, ce-ar fi sa dormi in corturi ridicate chiar in mijlocul savanei?

Care sunt costurile medii pentru circuitele turistice de 7, 14 sau 21 zile?

Pachetele turistice includ costurile de transport cu avionul, transportul local, cazarea si alte costuri adiacente. Costurile medii ale unor vacante pornesc de la 1.300 euro si pot ajunge pana la 4.000-5.000 euro/persoana.

De cele mai multe ori vei vedea nu doar o tara si o cultura, ci vei avea acces la cel putin doua, ori chiar 3 sau 4 zone geografice diferite. Nu e vorba doar de o vacanta exotica, ci de o incursiune completa in istoria, traditiile culturale si culinare, dar si in minunile pe care fiecare loc de pe glob il cuprinde.

Care e destinatia de suflet in care ai visat sa ajungi cel putin o data?

Cand vine vorba de calatorii de facut intr-o viata, ai de ales, de obicei, intre destinatii la care ai visat ani de zile, care ti-au cucerit reveriile diurne si care sunt, de cele mai multe ori la capatul lumii, fie ca vorbim aici de Patagonia, Indochina, Capul Bunei Sperante, Alaska ori Thailanda traditionala.

Si tocmai pentru ca e vorba de cu totul alte culturi, e bine sa profiti de circuite turistice si de cunostintele unor ghizi profesionisti, daca iti doresti o calatorie pentru suflet, in care sa surprinzi cat mai mult din lumile fabuloase de la destinatie.

Care e calatoria de-o viata pe care tu ti-ai dori sa o faci, ai deja un raspuns?

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#destinatii vacanta, #bilete avion vacanta, #destinatii exotice vacanta , #destinatii