Cele mai frumoase cascade din Romania

Vineri, 02 Iunie 2017, ora 08:55
8953 citiri
Cele mai frumoase cascade din Romania
Foto: vacantacumasina.ro

Fara doar si poate, daca vrei sa vezi cele mai frumoase cascade din Romania, trebuie sa mergi in judetul Caras-Severin. Mai exact, in Parcul National Cheile Nerei-Beusnita. Da, e departe pentru cea mai mare parte a locuitorilor tarii, pentru multi insemnand chiar o zi intreaga de condus, dar merita. In definitiv, mergi la cele mai frumoase cascade din tara. Nu cele mai mari, nu cele mai inalte, ci la cele mai frumoase.

Despre Cascada Bigar, considerata de publicatia The World Geography, in 2013, cea mai frumoasa din lume - motiv pentru care a si devenit atat de cunoscuta -, probabil ai mai auzit si poate ai si vazut-o. Daca nu, ea este cascada din zona la care se ajunge cel mai usor: este de-a dreptul in drum, pe DN 57B, intre localitatile Bozovici si Anina, fix in dreptul Paralelei 45 - adica exact la jumatatea distantei dintre Polul Nord si Ecuator.

Vezi aici mai multe detalii despre cascada Bigar

Exista insa alte 4 cascade, grupate in doar cativa kilometri, cel putin la fel de spectaculoase, daca nu chiar mai frumoase. Plus bonus un lac de o culoare ireala, la fel de impresionant ca si cascadele. Vacantacumasina ne arata cum le gasim si ce privelisti ne asteapta odata ajunsi la ele.

Principalul punct de reper

Intai de toate trebuie sa ajungi cu masina, prin satul Potoc, la intrarea principala in Parcul Natural Cheile Nerei-Beusnita, pe Drum Judetean 571K - foarte ingust (cu greu pot trece doua masini una pe langa cealalta). La capatul acestui DJ vei ajunge la un pod - Podul Beiului - unde platesti o taxa de intrare de 5 lei de persoana si de unde, pentru a merge mai departe, ai doua variante: cu masina, pana la o pastravarie, sau pe jos, dupa ce ai parcat masina la pod.

Drumul este unul forestier, dar destul de bun, lat si practicabil de orice masina. Directia spre care trebuie sa mergi: Lacul Ochiul Beiului si Cascada Beusnita. Exista suficiente indicatoare, nu ai cum sa le ratezi.

Drumul forestier are o lungime de circa 4,5 kilometri, paralel cu Raul Bei. Cu masina se parcurge in maximum 15 minute, iar pe jos in minimum o ora si 15 minute. Pe la jumatatea sa, insa, vei gasi prima cascada de pe acest traseu: La Vaioaga. Merita sa cobori pana la ea si sa petreci un sfert de ora gasind cel mai bun unghi pentru a o admira.

Continui apoi drumul pana la Pastravarie - unde se poate manca pastrav proaspat prajit la o mica terasa si de unde nu se mai poate merge decat pe jos. Tot aici vei gasi si loc de campare, iar taxa trebuie achitata la cantonul silvic Valea Bei - intrebati la Pastravarie.

Lacul Ochiul Beiului

Pana la Lacul Ochiul Beiului mai ai de mers circa 2 km - in jur de 30-45 de minute mers lejer. Vei sti ca esti foarte aproape de lac cand vei vedea o cascada in trepte - foarte mica, dar spectaculoasa privita dintr-un anumit unghi (o sa iti dai seama la fata locului). Aceasta cascada nu pare sa aiba un nume, poate si pentru ca pana si numele de cascada este putin fortat. Dar merita toata admiratia.

Cativa metri mai incolo vei vedea si lacul. Il vei recunoaste dupa culoarea sa azurie incredibila si dupa forma sa, asemanatoare, evident, unui ochi.

Lacul este mic - are un diametru de circa 20 de metri si o adancime de 3,6 metri - si limpede ca lacrima. Este ca un fel de acvariu al muntelui, pentru ca poti amira relaxat pastravii din el. Mai mult, iarna nu ingheata niciodata. Se spune ca, in noaptea de Sanziene, lacul este locul in care ielele se intalnesc, luand mintile barbatilor care le vad.

O legenda spune ca lacul s-a format din lacrimile unui tanar ce a plans de amaraciune dupa ce fiica unui pastor valah, de care se indragostise, a fost ucisa de tatal lui, un bei (un guvernator turc) ce domnea peste zona, care n-ar fi fost de acord cu aceasta relatie. Intr-un final, si tanarul s-a sinucis langa fata pe care o iubea.

O alta legenda spune ca insusi un bei s-a indragostit de fiica pastorului local, a rapit-o, a necinstit-o, dar aceasta a fugit si s-a sinucis. Plin de amaraciune, beiul a plans pana la format lacul Ochiul Beiului.

Vezi si ce alte obiective turistice sunt in zona pe vacantacumasina.ro

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
#cascade Romania, #traseu cascada Bigar, #traseu obiective turistice Cheile Nerei , #destinatii