Cele mai impunatoare temple sau locasuri de cult din lume (Galerie foto)

Duminica, 14 Octombrie 2012, ora 20:35
11654 citiri
Cele mai impunatoare temple sau locasuri de cult din lume (Galerie foto)

Titlul de "cel mai mare templu din lume" este unul extrem de disputat. Chiar daca Akshardham este recunoscut de Cartea Recordurilor ca fiind cel mai mare templu hindus din lume, exista inca trei, in India, care se lupta pentru aceasta pozitie.

Un astfel de templu face parte de obicei dinr-un sit religios mult mai mare, asa ca un clasament in acest sens este dificil de facut, daca nu imposibil. Totusi, Touropia a incercat o astfel de clasificare, ordinea edificiilor fiind crescatoare:

Baalbek

Baalbek, numit si Heliopolis, este un sit aflat in nord-estul Libanului. Din secolul 1 i. Hr., timp de doua secole, romanii au construit aici trei temple, inchinate lui Jupiter, Bacchus si Venus.

Construit pentru a fi cel mai mare templu din Imperiul Roman, templul lui Jupiter avea 54 de coloane de granit. Desi numai 6 mai stau in picioare, este in continuare impunator.

Cel mai bine conservat este Tempului lui Bacchus, construit la 150 d.Hr. Templul are o lungime de 69 de metri. Din 42 de coloane inalte de 19 metri, 19 stau inca in picioare.

Catedrala Hristos Mantuitorul

Una dintre cele mai impunatoare cladiri din Moscova, Catedrala Hristos Mantuitorul, a avut o istorie scurta, insa turbulenta. Comandata dupa infrangerea lui Napoleon, constructia ei nu a inceput pana in 1893. In 1931, a fost daramata, la ordinele lui Stalin, pentru a face loc Palatului Sovietilor, care insa nu a mai fost construit.

In 1990, Biserica Ortodoxa Ruseasca a primit permisiunea de a o reconstrui. Terminata in 2000, noua catedrala are la baza planurile originale, insa a fost ridicata cu materiale moderne. Cu o inaltime de 105 metri, este cea mai inalta biserica ortodoxa din lume.

Templul Sfantului Sava

Constructia dedicata fondatorului bisericii ortodoxe sarbe a inceput in 1985, la Belgrad, si a fost, in mare parte, terminata in 2004. Decoratiunile interioare nu sunt finalizate nici in prezent. Cu o lungime de 91 de metri si o latime de 81, masoara 70 in inaltime, crucea inaltand-o inca 12 metri. Suprafata sa e de 3.500 de metri patrati.

Templul Tikal

Tikal (sau Templul IV) era cel mai mare oras mayas intre 200 - 900 d.Hr., cu o populatie de 100.000 - 200.000 de locuitori. Tikal consta in 6 piramide, cea mai mare fiind Piramida IV, de 72 de metri inaltime, terminata in 720 d.Hr.

De altfel, Piramida IV este cel mai mare templu construit de mayasi fiind, totodata, si cea mai inalta structura pre-columbiana din America. E posibil, insa, ca Piramida Soarelui din Teotihuacan sa fi fost mai inalta de atat.

Jetavanaramaya

Aflata in Anuradhapura, Sri Lanka, Jetavanaramaya este cea mai mare stupa (monument religios indian destinat comemorarii sau pastrarii relicvelor unei capetenii budiste) din lume, daca luam in considerare volumul. Templul a fost construit in secolul 3 d.Hr., la ordinul regelui Mahasena, in decurs de 15 ani. S-au folosit peste 93 de milioane de caramizi arse in cuptor pentru a fi inaltat.

Cu o inaltime de 122 de metri, Jetavanaramaya era a treia cea mai inalta structura din lume, dupa piramidele din Giza, la momentul finalizarii. Diametrul domului este de aproximativ 95 de metri.

Sri Ranganathaswamy

Templul Sri Ranganathaswamy din Srirangam este un loc unde vin milioane de pelerini si turisti anual. Cu o suprafata de 631.000 de metri patrati, templul este unul dintre cele mai mari din lume.

De altfel, este cel mai mare complex de temple hindus in folosinta din lume, cea mai veche structura fiind ridicata in secolul X. A fost finalizat abia in 1987, iar cele 21 de turnuri masoara 73 de metri.

Templul Akshardham

Finalizat in 2005 de organizatia spirituala BAPS, templul din Delhi are detalii minutioase, reprezentand flora, fauna, dansatori, muzicieni si divinatati.

Monumentul central are 43 metri inaltime, 96 metri latime si 110 metri lungime. Templul Akshardham este realizat din gresie roz si marmura italieneasca Carrara, neavand niciun suport din fier sau beton.

Borobudur

Aflat pe insula indoneziana Java, la 40 de kilometri nord-vest de Yogyakarta, Borobudur este cel mai mare templu buddhist din lume. A fost ridicat in decurs de 75 de ani, in secolele VIII si IX din circa 2 milioane de blocuri de piatra. Are o suprafata de 2.500 de metri patrati. Centrul il constituie o stupa monumentala, cu un dom in centru, inalt de 35 de metri (de la nivelul solului).

Karnak

Desi aflat in ruina, putine situri din Egipt sunt mai impresionante decat Karnak. Este cel mai mare complex de temple antice din lume. Una dintre cele mai faimoase structuri este Sala Hipostila, de 5.000 de metri patrati. 134 de colane masive sunt dispuse pe 16 randuri, sprijinind acoperisul acum cazut. Cu o inaltime de 24 de metri, coloanele de pe 2 randuri din centru sunt mai inalte decat celelalte.

Templul Angkor Wat

Templul face parte dintr-un complex, fiind cel mai mare din lume, dispus pe trei galerii rectangulare si avand in mijloc un turn de 65 de metri. A fost construit pentru regele Suryavarman al II-lea la inceputul secolului al XII-lea. Templul Angkor Wat a fost inchinat zeului hindus Vishnu, in prezent fiind insa templu budist.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#cele mai mari temple lume, #cele mai impunatoare locasuri, #edificii religie mapamond imagini, #cele mai impresionante temple , #destinatii