Curiozitati despre Finlanda

Miercuri, 16 Noiembrie 2011, ora 21:34
35482 citiri
Curiozitati despre Finlanda
Foto: wayfaring.info

Finlanda este una din cele mai prospere tari din lume, un adevarat paradis al afacerilor, unde coruptia aproape ca nu exista.

Atrage atentia faptul ca, dintre toti vecinii din vestul URSS, Finlanda este singura tara care, desi a participat la razboiul antisovietic, n-a fost nici ocupata si nici sovietizata. N-a cunoscut regimul comunist.

Dar, lasand la o parte acest detaliu politic, Finlanda este originala si surprinzatoare din multe alte puncte de vedere. Merita trecute in revista macar cateva, surprinse de Factroom.

1. Finlandei i se spune in mod gresit "tara celor o mie de lacuri". Pe teritoriul ei exista mai precis 187.888 de lacuri naturale.

2. Cel mai mare lac din Finlanda are 4.400 de kilometri patrati si este catalogat ca fiind al patrulea din Europa, ca dimensiune.

3. Intre granitele statului, exista un numar de 179.000 insule, multe din ele nelocuite, dar toate pretuite pentru inegalabila lor valoare ecologica.

4. Finlanda a fost recunoscuta pe plan mondial ca fiind tara unde se gaseste cea mai curata apa din lume.

5. Finlandezii adora sauna. Cel mai recent recensamant a aratat ca, la populatia tarii de circa 5 milioane locuitori, functioneaza aproape 2 milioane de saune.

6. Finlanda a devenit stat independent in 1917. Pana atunci, facea parte din imperiul Rus.

7. In prezent, functia de presedinte al tarii este detinuta de o femeie: Tarja Halonen.

8. Pana a accede la functia suprema, domana Halonen a fost parlamentar, Ministru al Problemelor Sociale, al Cooperarii Nordice, al Afacerilor Externe.

9. Finlandezii il respecta pe Yolupuki, un personaj caruia noi ii spunem Mos Craciun. El umbla prin tara intr-o sanie trasa de reni si se legitimeaza cu pasaportul sau, unde data nasterii este mentionata cu sintagma "este mult de atunci".

10. Invatamantul de toate gradele este gratuit in Finlanda, atat pentru finlandezii get-beget, cat si pentru orice strain care doreste sa studieze.

11. Cei mai multi straini sositi pentru studii in Finlanda sunt chinezi.

12. In armata finalandeza, femeile pot primi orice grad si pot ocupa orice functie.

13. Conform statisticilor Uniunii Europene, 25% din energia folosita in aceasta tara provine din surse regenerabile.

14. Tigarile sunt in Finlanda mult mai scumpe decat in alte tari. Un pachet modest costa 5 euro.

15. Finlandezii adora fructele de padure. Unul din meniurile lor preferate este terciul de afine, cu cartofi. Ca sa zic asa, asta-i mamaliga finandezului.

16. Atentie pentru turistii romani: chelnerii finlandezi nu primesc bacsis si se simt jigniti la asemenea gest.

17. Finlandezii nu obisnuesc sa ofere flori doamnelor. Un astfel de cadou ar parea desuet, daca nu chiar deplasat. Atitudinea lor fata de flori este sa le cultive, nu sa le rupa.

18. Multe orase finlandeze sunt dotate cu semafoare "inteligente": atunci cand drumul este liber, culoarea trece automat pe "verde".

19. Celebra Jackie Kennedy, fosta sotie a fostului presedinte american, isi confectiona toaletele de preferinta la designeri din Finlanda.

Ciolacu vrea reducerea atribuțiilor primarului general: Dependența edililor de sector nu trebuie să fie atât de mare VIDEO
Ciolacu vrea reducerea atribuțiilor primarului general: Dependența edililor de sector nu trebuie să fie atât de mare VIDEO
Premierul Marcel Ciolacu a declarat miercuri că este nevoie de o lege specială a Capitalei şi că "este evident" că dependenţa primarilor de sector "nu trebuie să fie atât de mare de...
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat, miercuri, 24 aprilie, că soluţia pe care PSD a adoptat-o, de a candida Gabriela Firea, le dă o anumită siguranţă că votanţii de...
#Finlanda curiozitati, #Finlanda descriere, #istorie Finlanda , #destinatii