Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Descopera Transilvania medievala: Ai vizitat cetatile din jurul Sibiului?

Luni, 31 August 2015, ora 20:00
26050 citiri
Descopera Transilvania medievala: Ai vizitat cetatile din jurul Sibiului?
Foto: Ziare.com / Cisnadioara

Profita de ultimele zile calduroase ale anului pentru a face un tur medieval prin Transilvania, la sfarsit de saptamana sau - de ce nu? - chiar pentru cateva zile.

Sigur ai fost la Sibiu, dar poate nu stiai ca imprejurimile orasului sunt la fel de incarcate de istorie si ascund cetati si fortificatii medievale numai bune de vizitat in lumina inceputului de toamna.

Partea buna este ca te poti caza linistit chiar in Sibiu, capitala culturala europeana si unul din cele mai cautate orase turistice din Transilvania.

Agitatia din timpul verii incepe sa se risipeasca usor, temperaturile sunt tot mai placute, asa ca centrul vechi al Sibiului cu siguranta te va atrage si mai mult acum, cand il vei gasi mai liber.

Asta inseamna ca vei gasi si mai usor cazare decat in mijlocul verii si poate chiar oferte mai bune, mai ales daca folosesti un comparator gratuit de preturi cum este Hotelscan.

Daca vrei sa te cazezi la localnici, niste variante foarte interesante de cazare autentica vei gasi pe site-ul Experience Transylvania.

Odata cazat in Sibiu, poti incepe sa explorezi imprejurimile in mici excursii cu masina sau chiar pe bicicleta.

Foarte aproape de Sibiu, la numai 10 kilometri, se afla cetatea de la Cisnadioara (Michelsberg), o biserica fortificata de pe la 1200 urcata pe un mic deal impadurit pe care trebuie neaparat s-o vizitezi.

Vei urca in cetate intr-o plimbare de numai 10-15 minute, care nu ti se va parea foarte solicitanta, mai ales din perspectiva unui turist in pantaloni scurti si inarmat doar cu aparatul de fotografiat.

Afla insa ca obiceiul locului ii obliga pe tinerii care voiau sa se insoare, acum multe sute de ani, sa urce din sat pana in cetate cate o bila imensa de piatra, pentru rezerva de proiectile a strajerilor.

Te vei bucura ca traim in 2015, ca esti doar in vizita si vei admira niste privelisti de neuitat.

Tot foarte aprope de Sibiu, la nici 30 de kilometri, in localitatea Avrig, poti vizita resedinta de vara a baronului Samuel von Brukenthal, fost guvernator al Transilvaniei si intemeietorul muzeului din Sibiu care ii poarta numele.

Palatul Brukenthal de la Avrig era supranumit odinioara "Gradina Edenului din Transilvania" si nici acum nu este tocmai departe de acest renume.

Foto: Facebook / Palatul Brukenthal Avrig

Palatul a fost renovat si in ziua de astazi poti lua si tu masa in gradinile sale, poti da o petrecere in sala de bal sau chiar te poti caza in dormitoarele sale. In orice caz, vei avea nevoie de macar 2-3 ore pentru a-l vizita pe indelete.

Si daca tot ai ajuns pana la Avrig, nu poti sa ratezi abatia cisterciana de la Carta, aflata in apropiere, la inca 20 de kilometri (deci 43 de kilometri de Sibiu).

Cu siguranta nu ai mai vazut asa ceva in Romania, iar explicatia e foarte simpla: este singura ramasa in picioare. Manastirea a fost construita in primii ani ai secolului al XIII-lea de calugarii cistercieni cu pietrari din Franta, in stil gotic.

Foto: Adrian Radulescu CC BY-SA 3.0 RO

Tot in zona, tot la cativa kilometri de Sibiu, te asteapta inca o intalnire cu istoria si aventura, de aceasta data sub forma unei plimbari cu mocanita sau cu drezina pe Valea Hartibaciului, intre Cornatel si Hosman (cu rezervare prealabila).

Tronsonul restaurat prin grija unor voluntari facea parte la finalul Primului Razboi Mondial din cea mai lunga cale ferata ingusta din Romania, cu 123 de kilometri pe ruta Sighisoara-Agnita-Sibiu.

Foto: Facebook / Asociatia Prietenii Mocanitei

Si daca tot ai ajuns la Hosman, poti profita de ocazie sa vizitezi biserica fortificata din mijlocul vechiului sat sasesc, care din secolul al XIII-lea se inalta avand ca fundal crestele inzapezite ale Fagarasilor.

Foto: Flickr / Holzmengen by guukaa CC BY 2.0

Daca esti cam pe fuga si ti-au intrat zilele de concediu in sac, probabil vei reusi sa vizitezi toate aceste obiective intr-o singura zi sau intr-un weekend, pentru ca sunt foarte aproape de Sibiu.

Daca mai ai cateva zile la dispozitie si vrei mai mult, atunci te poti incumeta si la mai multi kilometri sau chiar iti poti gasi cazare in Brasov sau in Sighisoara, in functie de cum vrei sa-ti continui traseul medieval prin Transilvania.

Daca o iei spre Brasov, de exemplu, trebuie sa intri si la Cetatea Fagarasului, pentru ca este chiar in drumul tau, la aproape 80 de kilometri de Sibiu. Cetatea este mai mare si mai impresionata decat ce-ai putut vedea la marginea Sibiului. Poate si de aceea cetatea nu a fost cucerita niciodata.

Foto: muzeufagaras.ro

In ziua de astazi asteapta vizitatori, pentru ca tocmai a fost renovata si gazduieste inclusiv un muzeu fascinat, cu armuri si arme ale cavalerilor. Vei avea ocazia sa vizitezi sala tronului si dormitoarele castelanilor, intr-un tur ce-ti va lua cam doua ore.

O alta varianta, daca vrei sa te indrepti spre Sighisoara, care in sine este o adevarata bijuterie medievala, ar fi sa te opresti si la biserica evanghelica fortificata de la Biertan, care a fost ridicata de sasi la sfarsitul secolului al XV-lea, o adevarta bijuterie gotica amplasata intr-un peisaj de carte postala.

Foto: commons.wikimedia.org / Otto Schemmel CC BY 2.0

Daca nu ai timp sa intri, desi ar merita sa-ti faci, poti pur si simplu sa inconjori batrana cetate la pas, pe langa ziduri incarcate de istorie, inainte de a porni mai departe spre noi destinatii de vis din Transilvania.

Vezi si Inima Transilvaniei: ultimul peisaj medieval autentic al Europei, intr-un film spectaculos (Video)

Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
#destinatii vacanta Transilvania, #obiective Transilvania, #hotelscan cazare , #destinatii