Destinatii de vacanta: La numai 200 km de Bucuresti, doua obiective spectaculoase - cascadele Krushuna si pestera Devetashka

Sambata, 03 Iunie 2017, ora 07:02
29527 citiri
Destinatii de vacanta: La numai 200 km de Bucuresti, doua obiective spectaculoase - cascadele Krushuna si pestera Devetashka
Foto: vacantacumasina.ro

Desi poate n-ai zice, Bulgaria nu duce deloc lipsa de obiective turistice spectaculoase. Si, pentru romanii care s-au saturat de Valea Prahovei - in special sudul tarii -, Bulgaria ar putea sa devina o destinatie de calatorie. Mai ales ca este aproape, ieftina si destul de prietenoasa.

Doua dintre obiectivele ce merita vizitate de toata lumea sunt Cascadele Krushuna si Pestera Devetashka, potrivit celor de la Vacantacumasina.ro. Vorbim, totusi, despre cea mai frumoasa cascada a Bulgariei si cu siguranta despre cea mai impresionanta pestera din cate vei vedea in tot sud-estul Europei.

Cele doua obiective sunt apropiate unul de celalalt si se afla la vreo 200 km de Bucuresti.

Din Bucuresti iti ajunge si o zi plina sa le vizitezi, dar, daca nu vrei sa te grabesti mai tot timpul, cel mai bine este sa-ti rezervi o noapte de cazare prin zona. O poti face direct in satul Krushuna, unde se afla cascada si unde vei gasi cazari frumoase si rezonabile ca pret, dar si prin imprejurimi - inclusiv in orasul apropiat Loveci (Lovech), la randul sau un obiectiv turistic de luat in seama si care merita vizitat. Sau, de ce nu, chiar la Veliko Tarnovo (la cca 80 km distanta), in cazul unei mini-vacante de 3-4 zile.

La plecare, pregateste-te insa moral si pentru o eventuala asteptare lunga in vama - traversezi podul Giurgiu-Ruse si nu stii niciodata cat de mare e coada. Traversarea podului costa 13 lei, iar la intrarea in Bulgaria trebuie musai sa-ti iei vigneta - 8 euro sau 15 leva direct din vama sau 45 de lei de la un chiosc din primul giratoriu de dupa iesirea din vama.

Cascadele Krushuna

Da, de fapt sunt mai multe cascade, intr-un areal destul de mic, numit Parcul Natural Krushuna - sau Parcul Natural Maarata, cum mai este denumit oficial, dupa numele unei frumoase grote de acolo.

Se ajunge destul de usor, pe acest traseu - se iese din drumul lor national 3 spre Sofia, in satul Kozar Belene - ar fi bine totusi sa folositi un GPS, pentu ca nu exista indicatoare. Drumul este in general bun, cu exceptia a circa 17 km, intre Kozar Belene si oraselul Letnitsa, inainte cu putin de satul Krushuna. Spre sosire, destinatia este bine indicata - nu ai cum sa ratezi parcarea amenajata de la intrare, pentru care vei plati 2 leva.

Intrarea in parc costa, de asemenea, 3 leva de persoana. Este obligatoriu sa ai la tine leva, pentru ca in zona nu exista case de schimb si nu poti plati in lei sau euro. Schimba la casele de schimb de dupa vama - cursul e 4 leva pentru 10 lei sau 1,90 - 1,92 leva pentru un euro. Poti scoate si direct de la un bancomat bulgaresc, dar in functie de banca la care ai cardul s-ar putea sa te arda la comisioane - vei gasi un bancomat la magazinul Metro de la iesirea din Ruse, unul la benzinaria OMV de la iesirea din orasul Byala sau in oraselul Letnitsa.

Parcul Natural nu este deloc mare - vreo 6 hectare - si este usor de vizitat complet in vreo 2 ore de plimbare lejera pe traseele amenajate. Traseele - niste alei bine marcate, doar ca in general indicatoarele sunt numai in limba bulgara - sunt usor de strabatut de oricine si te poarta la toate cascadele si grotele din parc. Vei gasi mai peste tot bancute si foisoare in care sa te odihnesti - Parcul Natural in sine fiind un loc excelent in care sa te relaxezi.

Cea mai mare cascada din parc este cu adevarat senzationala, dar si grota Maarata este un loc care te va fascina.

Pestera Devetashka

Insa ceea ce te va lasa cu adevarat cu gura cascata este Pestera Devetashka - amplasata la circa 16 km de Krushuna. Mergi cu masina spre Loveci, iar la cativa km dupa satul Alexandrovo, va tebui sa faci stanga, pe un drumeag prost, de cateva sute de metri, care n-ai spune ca duce undeva. In weekendurile aglomerate, iti vei da seama ca ai ajuns unde trebuie dupa numarul de masini - aici nu exista o parcare amenajata, ca la Krushuna. De aceea, parcatul nici nu costa nimic, dar intrarea este tot 3 leva de persoana.

Daca ajungeti insa pe inserat, aveti sansa nu neaparat de a nu plati intrarea, ci de a fi singurii vizitatori ai zonei - ceea ce va fi un privilegiu, peste inca vreo 200 de metri de mers pe jos.

Vei traversa un rau pe un pod pietonal, dar extrem de trainic, si vei da cu ochii de Pestera Devetashka. O pestera care te va impresiona si te va coplesi cu maretia ei. Cu atat mai mult cu cat nu va mai fi nimeni acolo - doar pasarile ce si-au facut cuib pe peretii pesterii si, evident, liliecii - care de obicei stau insa bine ascunsi. Apropo, in pestera s-a filmat si o scena din filmul Eroi de sacrifiu 2 (The Expendables 2), din anul 2011, ceea ce a dus atunci la moartea sau alungarea multora dintre lilieci.

Pestera a fost una locuita de oameni inca din Paleolitic, acum 70.000 de ani. Chiar este unul dintre cele mai spectaculoase locuri ale Bulgariei, a carui imagine care te va urmari mult timp dupa ce te intorci acasa.

Si pentru ca vorbim de intoarcerea acasa, aceasta poate fi facuta prin Plevna (Pleven) si Grivita, locurile acelea despre care am invatat la Istorie ca s-au dat cele mai importante batalii cu turcii, in Razboiul de Independenta al Romaniei din 1877.

La traversarea podului spre tara, taxa este de 2 euro sau 4 leva (atentie, nu se primesc lei!).

Daca esti in cautarea unei destinatii de vacanta cu masina sau vrei sa afli detalii - preturi pentru cazare si combustibil, diverse taxe, obiceiuri locale, ponturi - pentru vacanta ta cu masina, poti gasi cele mai bune sfaturi pe vacantacumasina.ro.

Drumuri bune si frumoase!

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#destinatii Bulgaria, #destinatii aproape Bucuresti, #cascadele Krushuna Bulgaria, #pestera Devetashka Bulgaria , #destinatii