National Geographic: Cele mai bune destinatii de vacanta pentru iarna 2015 (Galerie foto)

Marti, 30 Decembrie 2014, ora 15:30
5440 citiri
National Geographic: Cele mai bune destinatii de vacanta pentru iarna 2015 (Galerie foto)
Foto: thenewswheel.com

Nu ai niciun motiv sa hibernezi cand iarna asta poti sa descoperi locuri noi, unele scaldate de soare, altele acoperite de zapada.

De la ciclism pe zapada, pana la turism de aventura in Aruba, National Geographic iti recomanda un top 10 al celor mai bune destinatii de vacanta pentru aceasta iarna.

1. Safari cu sania trasa de reni, in Finlanda

In Laponia, deasupra Cercului Polar, zapada rezista 200 de zile. Timp suficient sa incerci un safari cu sania trasa de reni la Ferma de Reni Jaakkola, langa Lousto, Finlanda. Aici, din noiembrie pana in februarie, poti avea parte de o excursie in doi de patru ore, care include un bonus inedit: spectacolul luminilor nordului.

Fun Fact: In Norvegia si Findlanda, populatia Sami este singura care poate detine legal reni. Pe de alta parte, in Findlanda, orice cetatean al Uniunii Europene o poate face, daca indeplineste cateva criterii.

Foto: National Geographic

2. Imbratiseaza iarna la Festivalul Montreal en Lumiere

Imbraca-te bine si participa, intre 19 februarie si in martie, la cel mai mare festival de iarna al Montrealului: concerte, teatru, dans, spectacol de lumini si artificii, circ, activitati pentru copii, petreceri, patinaj. Pastreaza-ti energia si pentru Noaptea Alba, cand petrecerea incepe la apus si se termina la rasarit.

Fun Fact: Noaptea Alba de la Montreal face parte dintr-o serie de evenimente care au loc pe parcursul anului in mai multe orase ale anului. Conceptul a debutat in 2002 la Paris, cand mai multe muzee si galerii au fost deschise publicului gratuit, in timpul noptii.

Foto: National Geographic

3. Viziteaza Capitala Europeana 2015

Orasul ceh Pilsen este unul dintre cele doua capitale culturale europene ale lui 2015 (celalalt fiind Mons, in Belgia). Colosala ceremonie de deschidere a activitatilor culturale are loc pe 17 ianuarie, odata cu deschiderea sezonului de circ din Pilsen (ianuarie - noiembrie).

Fun Fact: Tema ceremoniei este "Otevřete si Plzeň!", care poate fi tradus atat prin "Pilsen, deschide-te" (ca o deschidere spre creativitate si diversitate), dar si prin "Deschide-ti Pilsner-ul" (cu referire la berea orasului).

Foto: National Geographic

4. Calatorie de poveste cu trenul, de la Vancouver la Calgary

Ia-ti bilet intr-o calatorie de poveste cu The Canadian, care face legatura dintre Toronto si coasta Pacificului. Vei avea parte de privelisti spectaculoase ale Muntilor Stancosi canadieni.

Fun Fact: In 1871, provincia Columbia Britanica a acceptat sa faca parte din Canada doar dupa ce premierul John A. Macdonald a promis sa construiasca o cale feroviara transcontinentala, care sa faca legatura intre coasta pacifica si restul natiunii.

Foto: National Geographic

5. Admira migratia fluturilor monarh, in Mexic

Inca de acum 10.000 de ani, zeci de milioane de fluturi monarh strabat un drum de aproape 4.800 de kilometri, pentru a ajunge din NE Statelor Unite si Canada spre zona lor de inmultire din centrul Mexicului. Din ianuarie pana in martie, fluturii acopera ca o patura padurile din zona declarata rezervatie a biosferei in Patrimoniul Mondial UNESCO.

Fun Fact: Pigmentul eliberat de pe aripile fluturilor atunci cand acestia isi iau zborul in masa produce unul dintre cele mai frumoase spectacole ale naturii.

Foto: National Geographic

6. Ciclism pe zapada, in Wyoming

Poti practica acest sport (doar cu o bicicleta speciala) in relaxatul Grand Targhee Resort din nord-vestul statului american Wyoming, unul dintre primele din SUA care si-a deschis traseele pentru astfel de activitati.

Fun Fact: In Romania, mersul cu bicicleta pe zapada este interzis prin lege si poti risca amenzi de peste 400 de lei.

Foto: National Geographic

7. Turism de aventura in Parcul National Arikok din Aruba

Minunile Parcului National Arikok iti sunt la indemana daca inchiriezi un jeep sau te inscrii intr-un tur organizat cu un Land Rover. Mai poti sa te relaxezi in piscine naturale, sa vizitezi pesteri (unele pline cu lilieci sau desene indiene) sau sa admiri Marea Caraibilor din varful unor stanci de calcar.

Fun Fact: Liliecii care colonizeaza pesterile de mai sus polenizeaza plantele de aloe si cactusii si tin sub control populatia locala de insecte, consumand pana la 300 de astfel de vietuitoare pe noapte.

Foto: National Geographic

8. Cel mai mare festival de strada din Noua Zeelanada

Artisti din intreaga lume participa la cel mai mare festival de strada din Noua Zeelanda, la Chrstchurch, intre 15 si 25 ianuarie. Timp de 10 zile, poti fi delectat de comedianti, muzicieni si dansatori. Nu sunt doua ore la fel, spun organizatorii.

Fun Fact: Gap Filler, o initiativa urbana de reconstructie post-cutremur, lucreaza cu artistii participanti la eveniment pentru a aduce culoare in locurile goale din oras. Instalatiile temporare includ un ring de dans operat cu monede si o gradina a sunetului unde vizitatorii pot improviza cu instrumentele muzicale gasite acolo.

Foto: National Geographic

9. Ski si baie intr-un sat traditional din Japonia

Dupa o zi pe partiile Muntelui Kenashi, schiorii se pot relaxa in izvoarele termale detinute colectiv de localnici. Ele sunt protejate de Yu-nakama (prietenii saunei) si accesul la ele este gratuit. Exista totusi zone separate pentru femei si barbati, din moment ce traditia dicteaza ca procesul sa se desfasoare au naturel.

Fun Fact: Pe 15 ianuarie are loc un festival anual inedit, un adevarat razboi intre barbati. Cele doua tabere sunt foarmate din cei in varsta de 25 si 42 de ani, considerati ghinionisti, si restul. Ghinionistii construiesc un turn de lemn, in varful caruia se urca cei de 42 de ani, el fiind aparat de cei de 25 de ani, in timp ce restul satenilor inarmati cu torte incearca sa ii dea foc. Suprinzator, evenimentul nu s-a lasat niciodata cu victime.

Foto: National Geographic

10. Fantana tineretii?

Statul american Florida are mai multe izvoare decat oricare altul din Statele Unite. Legendele vorbesc despre proprietatile lor curative dar, desi niciunul dintre ele nu pare sa fie izvorul legendar al tineretii. Totusi, o baie in "Warm Mineral Springs" din North Port este un mod foarte relaxant de a petrece o zi de iarna. Mai ales daca luam in calcul ca temperatura ramane, pe tot parcursul anului, in jurul valorii de 30 de grade Celsius.

Fun Fact: Warm Mineral Springs pare sa fie un loc foarte cautat inca din preistorie. In timpul unor scufundari in anii '50, s-au descoperit dovezi ale vizitelor unui vanator preistoric, dar si ale altor oameni. Izvoarele mai erau vizitate si de feline mari (smilodon - cunoscut si ca tigrul cu dinti sabie), dar si de lenesi giganti.

Foto: National Geographic

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#destinatii iarna 2015, #locuri vacanta iarna, #recomandari National Geographic, #vacanta iarna , #destinatii