Ziare.com

O lume de basm: insulele Feroe - partea I (Galerie foto)

Duminica, 12 August 2012, ora 19:57

   

O lume de basm: insulele Feroe - partea I (Galerie foto)
Se zice ca, acolo unde omul este harnic, este si natura darnica. In putine locuri zicala se potriveste atat de bine ca in minunatele insule Feroe, situate in nordul Atlanticului, intre Scotia si Islanda. Insulele constituie o regiune autonoma a Danemarcei, cu destula libertate de miscare, ca sa nu fie prea mult deranjate de la "centru".

Se pare ca arhipelagul, compus din 18 insule, a fost locuit de peste un mileniu, dar faptul nu este confirmat documentar. Cei 48.917 locuitori se ocupa in principal cu pescuitul, monotonia activitatii facandu-i sa depinda mult de pretul pestelui.

Cu toate acestea, PIB-ul inregistrat pe locuitor este de 33.500 USD, de circa 4 ori mai mare decat al Romaniei, iar rata somajului nu depaseste cu mult 5%.

In ultima vreme, cercetatori din afara insulelor au descoperit, in apele lor teritoriale, zacaminte de petrol. La asa ceva, autoritatile nu se arata prea atrase. Au presimtirea ca tot cei care au gasit petrolul vor trage foloasele, iar localnicii vor ramane cu pescuitul, daca nu cumva forajele le vor polua apele.

Dar nu aspectele economice sunt punctul atractiv al insulelor. Ele constituie un colt de rai. In ciuda climatului nu tocmai prielnic, a departarilor mari fata de orice tarm strain (sau poate tocmai de aceea) si a lipsei facilitatilor turistice, cei care au vizitat aceste insule au ramas fascinati de peisaj, impresionati de sate, locuinte si oameni.

Localitatile sunt minuscule, dar casele ingrijite si adesea mai dichisite decat vilele europene. Pentru peisaj si pentru aceste localitati, merita vizitata insula la fata locului, sau macar privind imaginile in reproduceri, noteaza Big Picture.Satul Gjogv situat in valea unui parau bogat in peste de apa dulce, numara 49 locuitori. Singurl mijloc de acces este o carare.Satul Funningur, 70 locuitori. Este situat la poalele celui mai inalt munte din insule: 882 mUlita in satul Bour, de 71 locuitori. Se observa vegetatia specifica nordului.Casele vechi ale satului de pescari stau adesea in preajma debarcaderului. Aici, in partea de jos, se vede si una din cele mai vechi biserici de pe insule (1865).Satul Porkeri, 362 locuitori. Este una din putinele localitati unde locuitorii nu sunt numai pescari. Mai sunt si crescatori de vite.

Descopera alte imagini de vis din Insulele Feroe, luni, in partea a doua a materialului.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 19054 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
6 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Multumesc,dle Pitigoi

Slava Domnului exista viata si locuri superbe si fara politica;si exista oameni buni ca d.voastra care sa ne ajute sa le cunoastem.Toate cele bune!

 

Frumos articol...., ziarist adevarat.

D-le Pitigoi, toata stima, mereu aveti articole foarte interesante...! Sincer, va multumesc!

 

Asa este !

Sustin .

Foarte tare....

Cum *** se incalzesc astia ca vad ca paduri n-au.....

 

E ceva putred In Denmark....

http://www.beppegrillo.it/en/2008/11/faroe_islands_denmark_the_slau.html

 

Ce bine ar fi daca cei ce scriu articolele s-ar si documenta un pic.

"Satul Gjogv situat in valea unui parau bogat in peste de apa dulce, numara 49 locuitori. Singurl mijloc de acces este o carare."

Nu serios? Gjógv este si el legat, ca mai toate localitatile din Feroe, printr-o sosea moderna, care cu greu se poate numi ... carare. Nu numai dar rauletele care trec prin mai toate localitatile numai "bogate in peste " nu sunt...
"La asa ceva, autoritatile nu se arata prea atrase. Au presimtirea ca tot cei care au gasit petrolul vor trage foloasele, iar localnicii vor ramane cu pescuitul, daca nu cumva forajele le vor polua apele."
Buna si asta! De aceea exista Atlantic petroleum si Faroe Petroleum, firme feroeze de petrol, de aceea statul vinde licentele de foraj diferitelor companii petroliere. Pentru ca nu e interesat...

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor