Olanda - o tara pe care merita s-o vezi

Duminica, 05 Februarie 2012, ora 19:43
17240 citiri
Olanda - o tara pe care merita s-o vezi

Olanda este o lume aparte. Dintr-o tara mica s-au raspandit in toate continentele corabieri de seama, negustori de renume, exploratori, artisti plastici de faima europeana, mestesugari.

Si astazi Olanda are farmecul ei aparte, cu obiceiuri neintalnite la altii, cu peisaje neasteptate si cu tot ce trebuie ca sa doresti s-o vizitezi. Cateva din amanuntele care ii impresioneaza pe vizitatorii Olandei merita amintite cu acest prilej, asa cum le prezinta Factroom.

1. O buna parte din teritoriul tarii se afla sub nivelul oceanului. Punctul cel mai coborat este situat la cota minus 6,7 metri. Cel mai inalt punct are 323 de metri si i se spune "munte".

2. Cel mai raspandit mijloc de locomotie in Olanda este bicicleta. In intreaga tara exista 16 milioane de biciclete, iar in Amsterdam numarul bicicleteor depaseste numarul locuitorilor.

3. Olandezii sunt printre cei mai sanatosi cetateni ai Europei. Cu toate acestea, multi dintre ei nu obisnuiesc sa manance zilnic feluri gatite, limitindu-se la sandvisuri cu branza, tartine sau produse preambalate.

4. Orice olandez cunoaste cel putin doua limbi. Cei mai multi vorbesc, in afara limbii native, engleza. In functie de regiune, ei mai folosesc franceza sau germana.

5. Legea olandeza permite oricarui cetatean sa cultive cinci tufe de canabis, dar numai pentru uz personal.

6. Se cunoaste faptul ca Olanda este Tara Florilor. Un buchet de 50 lalele costa acolo 5 euro. In Romania, pentru tot atatea lalele, poti plati mult peste 100 euro.

7. In Olanda, prostitutia este legala si supusa impozitarii, ca orice alta profesie.

8. Olandezii sunt printre cei mai inalti oameni din lume, media de inaltime fiind de 182 cm. Sunt si cazuri cand depasesc doi metri.

9. In Olanda exista nu mai putin de 1.000 de muzee, numar foarte mare in raport cu populatia de 16 milioane de locuitori. Fireste, principalii vizitatori sunt strainii, care au ce vedea.

10. Olanda este una din cele mai mari producatoare de bere din lume. Aici se afla renumitele branduri Heineken, Grolsch si Amstel. Cu toate acestea, olandezii prefera berea din Germania, Republica Ceha si Belgia.

11. Neprezentarea la serviciu este, in Olanda, motiv de ingrijorare pentru orice sef. Automat, iti trimite acasa medicul, sa vada ce ai.

12. La absolvirea scolii, tinerii olandezi obisnuiesc sa atarne in fata portii ghiozdanul.

13. Recensamantul a dovedit ca 40% din populatie este formata din atei. Ceilalti sunt, in majoritate, protestanti sau catolici. Totusi, dat fiind numarul mare de imigranti, in Olanda exista credinciosi apartinand altor 12 credinte.

14. Ziua nationala a tarii este 30 aprilie, ziua de nastere a reginei. Aceasta sarbatoare este destinata petrecerilor si manifestarilor publice, zgomotoase si viu colorate.

15. Numele oficial al Olandei este "Tarile de Jos". Cuvantul Olanda nu prea le este pe plac olandezilor.

16. La cei 16 milioane de locuitori se adauga peste un milion de imigranti, proveniti din Indonezia, Surinam, Turcia, Maroc, Europa de Est.

17. Olanda este singura tara din Europa unde inca mai functioneaza un mare numar de mori de vant traditionale: sunt evidentiate peste 1.180.

18. Parcul olandez Tulip Keukenhoff este considerat ca fiind cel mai fotografiat loc din lume.

19. In Olanda nu exista toalete publice gratuite. Intrarea variaza intre 20 si 50 eurocenti. Cine le-a vizitat zice insa ca merita.

20. Femeile olandeze nasc, de cele mai multe ori, acasa. Internarile la maternitate constituie o exceptie, urmare a recomandarii medicului.

21. Animalele de companie sunt dotate totdeauna cu un microcip care permite proprietarilor sa identifice cu usurinta locul unde se afla acestea.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Preşedintele Klaus Iohannis va efectua, săptămâna viitoare, de luni până miercuri, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitaţia omologului său, Yoon Suk Yeol, informează...
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
#Olanda vacanta, #atractii turistice Olanda , #destinatii