Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Pe cursul invers al Dunarii: De la "civilizatul Est" la "barbarul Vest" (Galerie foto)

Sambata, 09 Noiembrie 2013, ora 19:10
6964 citiri
Pe cursul invers al Dunarii: De la "civilizatul Est" la "barbarul Vest" (Galerie foto)
Foto: The Telegraph

Daca cei mai multi trec pe langa Dunare si nici n-o vad, un britanic fascinat de ea de la departare s-a decis sa mearga pe marginea albiei ei, insa de la varsarea in mare catre izvoare. Singurul care nu s-a mirat deloc de aceasta abordare, parandu-i-se fireasca, a fost tocmai un pescar din Sfantu Gheorghe, care i-a spus aprobator: "Vei fi ca un sturion".

Drumul britanicului Nick Thorpe a fost unul fascinant, purtandu-l prin "10 tari si 8 milenii", dupa cum se exprima acesta, conform The Telegraph. Mai mult, a rezultat o carte, care prezinta si franturi din viata si cultura celor care locuiesc pe langa Dunare, The Danube: A Journey Upriver from the Black Sea to the Black Forest. Cartea va fi lansata in Marea Britanie saptamana viitoare, la pretul de 20 de lire sterline.

Calatoria de documentare a lui Thorpe a pornit, asa cum era firesc in abordarea sa, de la varsarea in Marea Neagra. De altfel, lungimea Dunarii, spre deosebire de cea a altor rauri, este masurata de la varsare, ceea ce inseamna Sulina.

Cu sturionul in gand, britanicul a aflat ca Romania, dar si Bulgaria sau Ucraina, au interzis pescuitul acestei specii. A aflat insa ca pana si romanii stiau de sturionul de aici, asa ca taberele au fost asezate pe mal, langa locurile in care acest peste se gasea din belsug. In acele vremuri, scrie britanicul, caviarul era mancarea saracului. Cat despre carnea unui peste de 250 de kilograme, acesta putea satura multi soldati.

Revenind la timpuri actuale, Nick Thorpe sustine ca primarul unui sat din Delta, Sterian Gherghisan, isi datoreaza pozitia si averea unui singur peste: un sturion de 82 de kilograme. Acesta aminteste ca la New York, un kilogram de caviar costa 10.000 de dolari.

Povestile despre sturioni gigantici si banii obtinuti din vanzarea lor, ce curg printre degete ca si apa Dunarii, au fost ascultate de britanic in barca, singurul mijloc de deplasare in Delta. In treacat, britanicul, care nu s-a lasat furat de pitorescul peisajului, pomeneste si de politia de frontiera din aceasta zona de granita, care ii cauta pe cei ce incearca sa introduca in tara tigari de contrabanda din Moldova si Ucraina.

Calatorul n-a reusit insa sa-i sensibilizeze pe pescarii parteneri de drum, acestia refuzand sa-i cante, asa cum si-ar fi dorit.

Inainte de plecarea din Romania, britanicul a stat de vorba cu un calugar de la Dervent, parintele Atal. Acesta i-a povestit ca, atunci cand vizitatorii sunt prea multi, pur si simplu cere o barca de la arheologii din zona si vasleste pana la insula Pacuiul de Soare, unde se afla vechi fortificatii medievale bizantine.

Autorul cartii despre Dunare pomeneste si de Calarasi, unde a avut ocazia sa tina in mana o figurina veche de 7.000 de ani, la muzeu. Pe aceasta si pe alte piese de lut coapte in cuptor, vazute tot la muzeul din Calarasi, le numeste "unele dintre cele mai mari enigme ale neoliticului". Fara sa-si dea seama, autorul cartii remarca faptul ca, in volum, sunt mult mai multe informatii despre arheologie decat si-ar fi propus. "Arheologii pe care i-am intalnit m-au atras usor in lumile lor", scrie acesta, referindu-se la Romania, dar si la Bulgaria.

Dupa ce a trecut granitele Romaniei, calatoria s-a facut mai mult cu masina, dar s-au facut eforturi pentru a ramane mereu cat mai aproape de Dunare. Britanicul pomeneste de cartea lui Claudio Mangris despre Dunare, pe care o numeste "un tur de forta intelectual", insa prea melancolic dupa parerea sa. Si-a dorit ca in cartea sa se regaseasca cei care traiesc pe langa fluviu. "Am vrut sa vad si sa miros Dunarea la fiecare pagina", declara acesta.

Lasand in urma locul de varsare al fluviului, britanicul a ajuns in Ungaria. La Baja a descoperit "cel mai bun muzeu destinat pescuitului", unde copiilor nu prea le venea sa creada ca ce au in fata nu e un rechin, ci un morun gigantic.

Continuandu-si calatoria, autorul cartii trece in revista hidrocentralele ce domolesc apele fluviului. Insa acestea nu fac doar atat; multi pesti nu pot trece de ele, iar tari ca Austria si Germania deja sufera de pe urma numarului mic de pesti. Un barbat din Austria i-a povestit britanicului cum, in copilarie, tatal sau il trimitea sa aduca niste peste pentru cina, iar el se intorcea cat ai clipi. "Acum, pot sa pescuiesc toata ziua si sunt fericit daca prind unul".

Calatoria il face pe reprezentantul Europei civilizate, occidentale, sa regandeasca un cliseu. Plecat de acasa cu ideea impamantenita in Vest, ca Dunarea pleaca din "Europa civilizata" si se indreapta spre cea "barbara", pe drum a realizat ca realitatea e alta. Chiar risca sa-si atraga antipatia concetatenilor sai, afirmand raspicat, in cartea sa, ca drumul sau a fost din "civilizatul est" catre "barbarul vest".

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#curs Dunare calatorie, #carte Dunare Nick Thorpe, #Dunare varsare izvor, #The Danube A Journey Upriver from , #destinatii
Comentarii
Poza Melody_Gardot
Melody_Gardot
rank 5
Mda !! un articol deosebit de interesant si sensibil;