Pleci cu masina in vacanta in Europa? Iata ce trebuie sa stii si de ce acte ai nevoie

Duminica, 24 Iulie 2016, ora 09:21
51139 citiri
Pleci cu masina in vacanta in Europa? Iata ce trebuie sa stii si de ce acte ai nevoie

Foarte multi romani pleaca in vacanta in strainatate cu masina. Daca va numarati printre ei, iata ce acte trebuie sa aveti cu voi.

Daca in tarile din Uniunea Europeana situatia e destul de simpla, in afara UE trebuie sa fiti atenti la mai multe aspecte.

Ce acte sunt necesare in tarile din UE

Potrivit Ministerului Afacerilor Externe, in tarile UE, cartea verde a masinii serveste drept dovada de asigurare recunoscuta la nivel international. MAE recomanda ca in afara tarii sa aveti cu voi si cartea de identitate a masinii, pe langa certificatul de inmatriculare de care e nevoie si in Romania.

Pentru cei care merg vara asta pe litoralul bulgaresc, nu uitati ca la vecinii nostri e obligatorie plata vignetei. "Plata utilizarii drumurilor publice se efectueaza la intrarea pe teritoriul Bulgariei, existand un sistem similar vignetei romanesti. Vigneta se poate procura de la benzinarii sau de la oficiile postale", potrivit MAE.

Cum este in tarile din afara UE

Pentru a calatori in afara UE cu masina proprie, in majoritatea tarilor europene nu va trebuie acte in plus.

Daca insa mergeti cu masina altcuiva si proprietarul nu vine cu voi, aveti nevoie de un contract de comodat auto, ceea ce multi confunda cu procura.

Potrivit Avocatnet, Politia de Frontiera Romana nu solicita acest act, insa MAE arata ca va este necesar in Ucraina si Turcia.

In Ucraina, cel care introduce masina in tara trebuie sa prezinte o procura speciala, autentificata la notar - acel contract de comodat, se arata pe site-ul MAE.

De asemenea, desi situatia din Turcia este tensionata in aceste zile, daca nu vreti sa renuntati la vacanta planificata, trebuie sa stiti ca aveti nevoie de o procura speciala de la Ambasada Turciei de la Bucuresti, altfel autoritatile vamale nu vor permite intrarea cu o masina care nu va apartine (Aveti detalii aici).

Astfel, pe langa documentele autovehiculului si cartea verde, mai este nevoie de imputernicire, tradusa in limba turca, din partea proprietarului autoturismului (persoana fizica sau juridica). Procura trebuie sa fie tradusa de catre un traducator autorizat, autentificata la notar si apostilata, mai arata MAE.

In plus, pentru autoturismele inchiriate sau in leasing, trebuie sa prezentati contractul de inchiriere sau leasing si traducerea acestuia in limba turca, legalizata si apostilata.

Nu va mirati daca in Elvetia vi se va face verificarea starii autoturismului la intrarea in tara, arata site-ul MAE. In rest, e nevoie de aceleasi acte ca in UE.

In Monaco, toti soferii sunt obligati sa aiba aparat pentru verificarea alcoolemiei - etilotest, subliniaza MAE. Aceste dispozitive se pot achizitiona in hipermarketuri si in magazinele de cartier. Lipsa acestui dispozitiv este sanctionata cu o amenda de 11 euro in cazul unui control rutier.

In Moldova, incepand din luna martie 2015, proprietarii autoturismelor inmatriculate in Romania sunt nevoiti sa achite, la intrarea in regiunea transnistreana a tarii, contravaloarea unei polite de asigurare de raspundere civila auto eliberata de "autoritatile" de facto, se arata pe site-ul MAE, precizandu-se ca, in acelasi timp, nu vor mai putea fi utilizate acolo cartile verzi.

Tari in care este nevoie de traducerea permisului de conducere

In Rusia, cetatenii straini care stau mai putin de 6 luni pot utiliza propriul permis de conducere, atat timp cat au si o traducere certificata in limba rusa a acestuia, noteaza MAE.

De asemenea, si in Belarus este nevoie de un permis de conducere international sau al statului de cetatenie insotit de traducerea legalizata oficial, in limba belarusa sau in limba rusa, subliniaza MAE.

In toate celelalte tari, permisul romanesc si cel international sunt valabile.

Potrivit Automobil Clubul Roman, permisul international "se elibereaza persoanelor care conduc autoturisme pe teritoriu strain, fiind o traducere legalizata a permisului national romanesc in 7 limbi de circulatie internationala si recunoscut de toate statele semnatare ale Conventiei asupra Traficului Rutier de la Viena din 1968".

Puteti consulta AICI conditiile de calatorie in tarile din Europa

Iata si sfaturile MAE pentru calatoria cu masina

Citeste si:
Ludovic Orban, mesaj pentru tinerii liberali: „Membrii TNL prezenţi la congres nu se vor lăsa controlaţi. Mă aştept de la voi să fiţi liberi” VIDEO
Ludovic Orban, mesaj pentru tinerii liberali: „Membrii TNL prezenţi la congres nu se vor lăsa controlaţi. Mă aştept de la voi să fiţi liberi” VIDEO
Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat sâmbătă, 18 septembrie, la Şcoala de Vară a TNL din staţiunea Venus, că se aşteaptă ca tinerii liberali care vor fi prezenţi la congresul din...
Klaus Iohannis, la volanul noului model Dacia Duster. „Firmele s-au pregătit pentru continuarea activităţilor economice” VIDEO
Klaus Iohannis, la volanul noului model Dacia Duster. „Firmele s-au pregătit pentru continuarea activităţilor economice” VIDEO
Preşedintele Klaus Iohannis a testat sâmbătă, 18 septembrie, noul model Dacia Duster, varianta facelift produsă la Mioveni. Șeful statului a mărturisit că experienţa şofatului a fost...
Sursa: Ziare.com