Romania la picior - Parcul National Retezat

Marti, 30 Octombrie 2012, ora 17:18
7371 citiri
Romania la picior - Parcul National Retezat
Foto: directbooking.ro

Parcul National Retezat este unul dintre locurile de pe Terra pe care nu ai voie sa le ratezi, cu atat mai mult daca esti roman.

Pentru inceput, trebuie sa stii cateva lucruri despre acesta. Parcul National Retezat se afla in judetul Hunedoara, in Carpatii Meridionali, si are o suprafata de 54.400 de ha. Coordonatele GPS, 45.331875,22.817202, vor fi de un real ajutor celor care vor sa ajunga in zona cu masina.

La inceputurile sale, prin 1935, acesta era domeniu de vanatoare detinut de Casa Regala, iar din 1979 a devenit Rezervatie a Biosferei. De mentionat e faptul ca cel care a avut initiativa infiintarii parcului a fost profesorul Alexandru Borza.

Interesant este faptul ca aici se regasesc cele mai multe lacuri glaciare din tara noastra, 82 la numar, cel mai mare fiind Lacul Bucura, de 11 ha, iar cel mai adanc Lacul Zanoaga, care ajunge la 29 de metri.

Lacul Zanoaga

Tot aici se gasesc si 40 de varfuri ce depasesc inaltimea de 2.200 de metri, dar si 1.100 de specii de plante superioare din cele 3.450 din Romania. Ajuns pe varfuri mentionate mai devreme o sa ai senzatia ca lumea iti apartine, iar pentru cateva clipe respiratia ti se va opri datorita frumusetii pe care o vei vedea.

In Parcul National Retezat se gasesc amfibieni care demonstreaza ca zona nu a fost afectata inca de poluare, cel putin nu foarte mult.

Animale rare

Animale precum capra neagra, caprioara, ursul, jderul, pisica salbatica se simt extraordinar in mediul natural si sunt departe de oamenii care le vor pe post de trofeu. Sa nu uitam cocosul de munte, acvila de munte, vulturul sur si ierunca, toate intalnindu-se aici.

Ajuns in Parcul Natural Retezat, fii cu ochii in patru, pentru ca in orice moment poate sa apara o micuta capra neagra pe creste. Ar fi pacat sa o ratezi.

In cadrul parcului se afla ruinele Cetatii Colt si manastirea cu acelasi nume.

Reprezentantii parcului il descriu ca fiind "O lume a lacurilor presarate printre piscuri semete... a gentianelor, smirdarului si a altor mii de plante... a sprintenelor capre negre catarate pe stanci... a ursului mormaitor, ascuns prin zmeuris... a lupului sfios si grijuliu cu puii lui... a marmotelor galagioase si jucause... O lume framatand de viata". Cei care au fost aici sunt de acord 100% cu ei.

Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
La mai puțin de un an de la căsătorie, liderul Partidului AUR, George Simion, și soția sa, Ilinca, au devenit părinți. Primul copil al cuplului este un băiat, iar tatăl a ținut să-i...
#Parcul National Retezat atractii, #Parcul National Retezat turism, #atractii turistice Carpatii Meridionali, #romanians are smart , #destinatii
Comentarii
Poza Conu_Alecu
Conu_Alecu
rank 5
Ia sa il revendice mihaita si pe asta, da ce asta n-a fost domeniu