Suprinzatoarele biserici ale imigrantilor din New York (Galerie foto)

Sambata, 02 Februarie 2013, ora 11:49
5344 citiri
Suprinzatoarele biserici ale imigrantilor din New York (Galerie foto)
Foto: Big Picture

Este normal ca metropola New York, unul din cele mai cosmopolite orase ale lumii, unde si-au gasit gazduire oameni din cele mai indepartate colturi ale lumii, fiecare cu traditia lui, cu obiceiurile si credintele sale, sa exceleze si cu o varietate surprinzatoare de biserici.

Constructiile americane nu se pot lauda cu impresionanta vechime a catedralelor europene, nici cu incarcatura istorica sau legendara a acestora, dar au ceva aparte, care le fac bizare si uneori ciudate - noteaza Big Picture.

Aproape nu exista cult ai carui credinciosi, odata ajunsi pe pamant american, sa nu-si fi durat un lacas sfant, aidoma celor din tara de bastina sau - de cele mai multe ori - improvizat intr-o cladire aflata disponibila.

Fireste, cine ajunge sa viziteze metropola americana, nu cauta mai intai bisericile. Ghizii se mandresc cu constructiile transatlantice, aratand turistilor in primul rand Empire State Building, Chrysler Builkding, podul Brooklin, Statuia Libertatii.

In cele de fata, ne vom opri pe altfel de obiective: bisericile uneori ciudate ale emigrantilor pe care soarta i-a debarcat in tara tuturor posibilitatilor.

Nu putem scapa din vedere faptul ca metropola americana numara - conform ultimului recensamant - 8.274.527 locuitori, cu perspective de a ajunge la 9,5 milioane in anul 2030.

Astazi, 36% din populatia orasului este formata din cetateni nascuti intr-o alta tara. Alta tara inseamna alta religie, alte traditii, alte nevoi privind locul de rugaciune.

Dintre acesti imigranti, primele zece locuri le ocupa cetateni din Republica Dominicana, China, Jamaica, Guiana, Pakistan, Ecuador, Haiti, Trinidad-Tobago, Columbia si Rusia. Este o mare varietate de cetateni aciuiti in SUA.

Catedrala ortodoxa rusa, construita in 1922. Nici nu-ti vine sa crezi ca asemenea edificiu cu iz oriental impodobeste metropola americana.

Tot o biserica rusa, aminteste mai curand stilul constructiilor civile, decat maretia specifica templelor. Se afla pe East 97 Street, Manhattan.

Neasteptat: biserica greco-catolica Sfantul Nicolae din Queens. La noi, bisericile greco-catolice arata altfel.

Actuala biserica poloneza de rit romano-catolic Sf. Stanislaus, din New York, a fost construita de colonistii danezi in 1845, iar dupa un timp a fost folosita si ca sinagoga.

Biserica ortodoxa ucraineana este un amestec de stiluri si fantezii arhitecturale. In Ucraina nu poti vedea asa ceva.

In biserica Sf. Nicolae din East Village oficiaza mai multi sujitori ale diferitor culte crestine. Constructia sobra aminteste arhitectura civila din Europa centrala.

Nu este un secret faptul ca intr-o metropola americana sunt mai multe banci decat lacasuri de cult, spre deosebire de numeroase orase europene, unde adesea numarul lacasurilor de cult il depaseste simtitor pe cel al bancilor.

Edificiile europene s-au inaltat intr-o vreme cand domina atotputernicia clerului, in timp ce orasele americane nici nu ajungeau sa fie metropole, daca nu erau dominate de banci.

Totusi, chiar daca traim intr-o societate atrasa mai mult de interese decat de viata spirituala a membrilor ei, faptul ca fiecare credincios isi are propriul loc unde sa se reculeaga, dovedeste ca intre cele lumesti si cele sfinte persista o legatura intima, care nu se distruge la dizlocarea omului de pe pamantul sau natal.

Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Marcel Ciolacu a tăiat orice cale de comunicare cu Cristian Popescu Piedone. Președintele PSD a declarat joi, 25 aprilie, că nu va mai exista niciun dialog și nicio ofertă pentru Piedone....
Președintele PSD Sector 1 o vede pe Clotilde Armand la pușcărie: ”Și-a dat bani necuveniţi tocmai din bugetul unui proiect anticorupţie”
Președintele PSD Sector 1 o vede pe Clotilde Armand la pușcărie: ”Și-a dat bani necuveniţi tocmai din bugetul unui proiect anticorupţie”
Preşedintele PSD Sector 1, Petre Florin Manole, a transmis joi, 25 aprilie, că primărița Clotilde Armand are „un drum scurt și previzibil de când a fost prinsă cu mâna-n bugetul local”....
#biserici imigranti New York, #destinatii New York, #lacas cult New York, #catedrale New York , #destinatii