Toamna, un anotimp potrivit pentru concediu reusit: 5 idei deosebite de relaxare in mijlocul naturii

Miercuri, 12 Septembrie 2018, ora 15:42
4619 citiri
Toamna, un anotimp potrivit pentru concediu reusit: 5 idei deosebite de relaxare in mijlocul naturii
Foto: unsplash.com

Concediile in mijlocul naturii nu trebuie sa se incheie odata cu vara. De fapt, toamna poate fi un anotimp chiar mai potrivit pentru astfel de iesiri, care sa iti invioreze mintea si corpul. Temperaturile nu sunt la fel de ridicate, iar unele peisaje cunosc o transformare uluitoare, de care nu te poti bucura insa prea mult timp.

Poti opta pentru un concediu in natura la inceputul toamnei, cand verdele verii inca nu a disparut, sau spre sfarsitul acesteia, ca sa admiri spectacolul nuantelor aramii. Oricare ar fi perioada pe care o preferi, te vei bucura mai mult de ce iti poate oferi natura daca alegi sa stai la cort.

Astfel, te poti deconecta usor de la stresul oraselor si poti petrece mai mult timp in concediu, aceasta fiind, totodata, o optiune foarte accesibila. Iata 5 idei ca sa te inspiri pentru urmatoarea ta iesire in natura:

1. Un tur al cascadelor

Daca vrei sa imbini activitatea fizica cu relaxarea in viitorul tau concediu, un tur al cascadelor din Romania poate fi ideal. Vei avea parte de drumetii ca sa ajungi pana la ele, iar efectul lor linistitor este unic.

Daca decizi sa mergi intr-un tur al cascadelor din Romania, neaparat sa incluzi pe lista ta si Cascada Bigar, din judetul Caras-Severin. Cascada Bigar este una din cele mai frumoase cascade din lume, potrivit Atlas Obscura, si o atractie turistica cu siguranta unica in Romania. La acestea contribuie muschiul, aspectul sau de clopot, si perdeaua delicata de apa.

Alte cascade demne de vizitat includ Cascada Urlatoarea (Parcul Natural Bucegi), Cascada Valul Miresei (judetul Cluj), Cascada Cailor (Muntii Rodnei) si Cascada Duruitoarea (judetul Neamt).

2. Pasarile din Delta Dunarii

O escapada tomnatica in Delta Dunarii are un avantaj deosebit: vei putea urmari stoluri de pasari migratoare. De altfel, toamna este singura ocazie de a vedea pui de pelicani in Delta. Vei putea vedea pasari precum starci, egrete, pescarusi albastri, lebede, cormorani si multe altele.

In total, Delta Dunarii este casa pentru 327 de specii diferite de pasari, iar majoritatea raman in Delta pana la sfarsitul lui octombrie. In plus, toamna in Delta Dunarii are si alte avantaje: nu te deranjeaza tantarii, peisajul capata un farmec aparte si nu mai trebuie sa te trezesti la fel de devreme ca sa admiri rasaritul de soare.

3. Padurile seculare de fag

Putini stiu ca padurile seculare de fag din Romania fac parte din patrimoniul natural UNESCO - mai exact, o suprafata de 24.000 ha. O excursie de cateva zile intr-o astfel de padure poate fi ocazia ideala sa te reconectezi cu natura intr-un spatiu neatins de mana omului.

Poti face drumetii si, daca esti interesat de fotografie, vei avea ocazia sa surprinzi instantanee deosebite atat cu peisaje feerice, cat si cu flora si fauna din zona. Bineinteles, nu trebuie sa iti programezi neaparat activitati: te poti bucura pur si simplu de natura si de aerul curat si proaspat.

4. Cazanele Mari si Cazanele Mici

La granita dintre Romania si Serbia, poti admira un adevarat spectacol al naturii: locul unde Dunarea se intalneste cu Carpatii. Poti vedea Cazanele Mari doar din barca, acestea avand pereti verticali. Nu ar trebui sa ratezi aceasta imbinare dintre apa si stanci abrupte.

Vegetatia nu lasa nici ea de dorit. Vei intalni vegetatie cu influente mediteraneene si plante ocrotite prin lege. In plus, in apropiere se afla si Chipul lui Decebal, basorelieful spectaculos inalt de 55 m.

5. Parcuri si rezervatii naturale

Ce mod mai bun sa petreci timp in natura decat sa vizitezi o rezervatie naturala? De altfel, in Romania ai la dispozitie foarte multe optiuni din acest punct de vedere, iar fiecare se distinge prin ceva deosebit. Spre exemplu, poti vizita:

  • Detunatele din Muntii Apuseni (Detunata Goala si Detunata Flocoasa), formatiuni geologice spectaculoase, care constau in coloane de bazalt de forma hexagonala;
  • rezervatia paleontologica Dealul cu Melci din Muntii Apuseni, un unicat din punct de vede geologic, vechi de cel putin 65 de milioane de ani, in care sunt incrustate 35 de specii de moluste.
  • Parcul National Retezat, pentru diversitatea enorma a faunei si florei, dar si frumusetea peisajelor.

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#vacanta cort, #cort camping, #cort drumetie , #destinatii