Topul destinatiilor de Paste pentru romani: Vezi si cat cheltuie

Vineri, 13 Aprilie 2012, ora 19:47
2340 citiri
Topul destinatiilor de Paste pentru romani: Vezi si cat cheltuie
Foto: Arhiva

Aproximativ 65.000 de romani vor cheltui 6,1 milioane de euro pentru minivacanta de Paste in statiunile din tara, cele mai solicitate destinatii fiind Bran-Moeciu, Bucovina si Neamt, a anuntat vineri Federatia Patronatelor din Turismul Romanesc (FPTR).

Potrivit estimarilor FPTR, dupa trei ani de scaderi consecutive, in acest an se constata o crestere a interesului pentru serviciile turistice, astfel incat numarul romanilor care vor petrece sarbatorile pascale intr-un hotel sau o pensiune din Romania creste cu circa 10%.

Din datele centralizate de FPTR rezulta ca in acest an aproximativ 65.000 de romani isi vor petrece sarbatorile intr-o structura de primire turistica din tara si vor cheltui numai pe servicii turistice peste 6,1 milioane de euro. Astfel, pretul unui sejur achitat de un turist roman va fi, in medie, de 94 de euro.

Topul destinatiilor de Paste, in Romania

Pensiunile rurale sunt si anul acesta in topul preferintelor romanilor si au atras aproximativ 40.000 de turisti. Cele mai solicitate destinatii raman zonele cu traditie: Bran-Moeciu, Bucovina, Neamt, Vrancea, Sibiu si, mai nou, Oltenia de sub munte, unde rezervarile au depasit 80% din capacitatea de cazare.

Pe locul doi se afla statiunile montane, cele mai solicitate fiind unitatile de pe Valea Prahovei, unde gradul de ocupare a ajuns la 75%. De asemenea, s-a inregistrat o crestere a cererii si pentru celelalte statiuni montane, unde se inregistreaza un grad de ocupare de 65%.

Pastele va fi sarbatorit si in hotelurile din marile orase, unde au fost pregatite 3.000 de locuri pentru turistii care au ales sa serveasca masa traditionala la restaurant.

Litoralul n-are cautare

In schimb, litoralul nu este o destinatie solicitata pentru petrecerea sarbatorilor pascale. "Cu toate ca peste 5.000 de locuri sunt incalzite in hoteluri, cererea este mica si au fost rezervate doar 500 de locuri", se mai spune in comunicat.

Mult mai cautate sunt statiunile balneoclimaterice, unde aproximativ 9.000 de turisti au ales sa-si petreaca Pastele. Alte 200 de locuri au fost rezervate in hotelurile din Delta Dunarii.

Topul destinatiilor de Paste, in strainatate

In ceea ce priveste destinatiile externe, numarul redus de zile libere si situatia financiara dificila in care se afla multi romani au facut ca interesul pentru petrecerea Pastelui peste granite sa fie scazut, sustin reprezentantii FPTR.

"Cu toate acestea, aparitia unor destinatii noi cum ar fi Creta, Dubai sau Spania va duce la o crestere estimata a numarului de turisti pentru destinatii externe de 6%", se arata in comunicat. Potrivit federatiei, peste 7.000 de romani isi vor petrece Pastele in afara tarii, cheltuielile acestora fiind estimate la 2,1 milioane de euro.

Cele mai cautate destinatii raman Bulgaria si Grecia. Din datele FPTR rezulta ca aproximativ 4.000 de romani si-au cumparat pachete turistice pentru Bulgaria, fiecare alocand, in medie, cate 135 de euro pentru serviciile turistice. Daca pentru tara vecina se constata o crestere a interesului, cererea pentru Grecia a scazut. Aproximativ 850 de romani si-au rezervat vacante in aceasta tara.

"Cu toate ca tarifele serviciilor turistice in 2012 sunt neschimbate fata de anul trecut, preturile sunt totusi prea mari pentru puterea de cumparare a celor mai multi romani, mult mai atenti la cum isi cheltuiesc banii. Numarul turistilor in statiuni ar putea fi mult mai mare daca statul ar promova destinatiile de petrecere a sarbatorilor pascale", se mai arata in comunicat.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#cazare Paste Romania, #destinatii Paste Romania, #turism Paste Romania , #destinatii