Un colt de rai ecologic: padurea Yakushima (Galerie foto)

Miercuri, 03 Octombrie 2012, ora 16:29
11068 citiri
Un colt de rai ecologic: padurea Yakushima (Galerie foto)
Foto: Big Picture

In Patrimoniul Comun al Umanitatii protejat de UNESCO a fost inclusa in anul 1993 o padure cu suprafata de 10.747 ha, aflata pe insula Yakushima, apartinand Japoniei. Este una dintre putinele paduri ancestrale, cu ecosistemul inca nealterat de interventia civilizatiei.

Insula Yakushima nu este mare. Are o suprafata de 505 kmp si avea, la recensamantul din 1995, o populatie de 13.698 locuitori. Micuta insula este insa vizitata anual de 300.000 de turisti, veniti din toate partile lumii, atrasi de faima vegetatiei unice aflate pe insula, relateaza Big Picture.

In afara de faptul ca padurea constituie un unicat, interesul turistilor este amplificat si de pitorescul peisajului forestier, unde zonele dese si intunecate alterneaza cu poieni insorite, cu zone acoperite de muschi sau dominate de trunchiurile rasucite ale arborilor seculari.

Principala specie de pomi este cedrul japonez, cele mai vechi exemplare avand o vechime de peste 7.000 de ani, conform legendei locale. Potrivit cercetarilor stiintifce, insa, se pare ca vechimea cedrilor nu depaseste 2.300 de ani.

Fauna este diversa, dar singurele animale mari sunt maimutele japoneze din familia macaca si cerbii sika.

Accesul pe insula se face prin mijloace navale cu actionare electrica, pentru a nu degaja gaze de esapament, si cu avioane al caror orar este foarte limitat, pentru evitarea poluarii.

Tot din motive ecologice, peste jumatate din energia folosita pe insula provine din mici hidrocentrale, instalate in zonele numeroaselor cascade aflate in calea apelor curgatoare. Pe insula Yakushima se considera ca emisiile de gaze cu efect de sera sunt printre cele mai mici din lume.

Aproximativ 1.900 de specii de plante constituie flora insulei. In imagine, se vede restul unui trunchi stravechi, pe care nu l-a crutat furtuna.

Pentru accesul turistlor in padure au fost amenajate podete suspendate.

Padurea este strabatuta de ape curgatoare, care maresc farmecul peisajului.

Muschii de pe pietre si de pe scoartele copacilor prezinta, pentru botanist, acelasi interes ca si copacul insusi.

Padurea lasa impresia unei fascinante tesaturi vegetale.

Forma contorsionata in care isi dezvolta tulpina unii arbori uluieste nu numai ochiul turistului, dar si pe cel al specialistului.

Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, a reacţionat după Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, a fost trimisă în judecată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 şi a afirmat că...
#padurea Yakushima turism, #padurea Yakushima turisti, #padurea Yakushima fauna, #padurea Yakushima flora specii, #padurea Yakushima poze , #destinatii
Comentarii