Un norvegian a calatorit in toate tarile: Romania va surprinde multa lume - Ce nu intelege la americani Interviu

Joi, 01 Octombrie 2015, ora 07:50
21135 citiri
Un norvegian a calatorit in toate tarile: Romania va surprinde multa lume - Ce nu intelege la americani Interviu
Foto: Linda Cartridge/Samlaget

Pana in 2008, norvegianul Gunnar Garfors vizitase deja 85 de tari. A fost momentul in care a decis ca trebuie sa vada fiecare tara de pe glob. Zis si facut. La 37 de ani, impliniti in 2013, acesta vizitase deja fiecare tara de pe mapamond, devenind cea mai tanara persoana care a reusit asa ceva.

In tot acest timp, a reusit sa-si pastreze jobul la Norwegian Broadcasting Corporation (NRK). De altfel, nici nu a vrut sa-si dea vreun moment demisia.

Despre calatoriile sale, inclusiv cele din Romania (pentru ca nu ne-a vizitat o singura data), despre romani, despre ce nu intelege la americani si unde in lumea asta s-ar stabili in deplina cunostinta de cauza ne-a spus Gunnar intr-un interviu Ziare.com.

Ai calatorit in toata lumea. Care a fost locul care te-a impresionat cel mai mult?

Primesc aceasta intrebare des si mi-e imposibil sa raspund la ea. Cei mai multi intreaba pentru a primi un pont legat de unde sa mearga in urmatoarea vacanta. Nu as sti insa ce sa recomand, nu fara a sti cate ceva despre ei: daca vor sa se distreze, sa mearga pe plaja, sa mearga in drumetii, daca le place viata in oras sau daca isi doresc un concediu care sa fie pe plac intregii familii, inclusiv copiilor.

Si exista, dupa parerea mea, atat de multe tari cu adevarat spectaculoase, minunate, cu peisaje care iti taie respiratia, unele dintre ele cu oameni mai ospitalieri decat irlandezii. Pot sa fac un top cu 15 tari, insa cand ajung la locul 15 intotdeauna adaug si nu ma mai pot opri.

Totusi, sa stai pe un varf de munte in nordul Norvegiei, vara, in miez de noapte, cand soarele inca straluceste este ireal si un peisaj care inspira. Soarele de la miezul noptii nu e apreciat la justa valoare. Sunt indeajuns de norocos sa am o cabana sus, pe munte. E atat de liniste si pace, incat ai nevoie de barca ta pentru a ajunge acolo.

Ai fost si in locuri in care e razboi. Ti-a fost vreodata teama? Ai fost vreodata ingrozit in calatoriile tale?

Nu neaparat. Am fost foarte norocos, desi cred ca experienta m-a ajutat un pic. Momentul in care am fost cel mai aproape de probleme a fost intr-un taxi pe care-l imparteam cu mai multe persoane. Mi s-a indicat un loc si m-am asezat, asteptand sa se umple masina, cand un individ cu un cutit imens a deschis portiera si m-a luat de guler. Voia sa stea in locul meu.

Din fericire, cel care imi indicase locul a observat si a intervenit, luandu-se la bataie cu nou-venitul. A castigat, asa ca mi-am pastrat locul din fata, in timp ce tipul cu cutitul a stat in spatele meu. M-am temut atunci cu adevarat ca putea sa ma injunghie in orice moment.

Ai intalnit vreo cultura pe care pur si simplu sa nu o poti intelege?

Nu pot sa spun ca inteleg pe deplin vreo cultura, insa incerc din rasputeri sa ma apropii cu modestie de toate. Iar cel mai important aspect e sa te apropii de oameni cu un zambet. Cei mai multi il vor aprecia si deodata te vei trezi invitat la o petrecere, drumetie pe munte sau chiar la cina. Zambesc acum mult mai des decat inainte. Si cred ca functioneaza. Mi s-a spus recent ca as putea poza pe o vedere care sa promoveze fericirea!

Foto: Adelia Television

Ai fost inclusiv in Romania. Care e impresia generala, cum ai descrie atmosfera de aici?

Ospitalitate fara egal, peisaje superbe (mai ales in Transilvania) si oameni care iubesc distractia. Viata de noapte din Bucuresti este minunata.

Atmosfera e prietenoasa, relaxata si totul decurge lin. Iar aici e plusul cel mai mare: Romania va surprinde multa lume; multi occidentali au asteptari foarte mici, ceea ce e foarte gresit.

Ai avut timp sa stai de vorba cu oamenii, sa petreci timp cu ei?

Da, am cativa prieteni buni din Romania pe care i-am intalnit in Romania sau peste hotare. Intotdeauna sunt deschisi sa petrecem impreuna, sa radem. De obicei sunt deschisi si la un pahar.

Ce stiai despre Romania inainte de a veni aici?

Aproape nimic, cu exceptia lucrurilor citite in mass-media. Nu calatoresc niciodata cu brosuri, prefer sa fiu implusiv. Sa merg oriunde imi vine, sa fiu impulsiv!

Un portughez a fotografiat ferestrele din mai multe tari, inclusiv Romania - Ce-a iesit si ce crede despre noi Interviu

Ai fost dezamagit vreun moment?

Da! Pentru ca nu am avut timp sa stau mai mult (rade). Asa ca m-am intors, cativa ani mai tarziu.

Sustineai ca ai gustat din berea noastra. Cum e? Dar mancarea romaneasca ce impresie ti-a lasat?

Mi-a placut berea romaneasca, dar nu-mi amintesc ce sortimente am incercat...

Cat despre mancare, a fost delicioasa. Din ce mi s-a spus, bucataria romaneasca a crescut mult in ultimii ani.

Ce locuri ai vizitat? Ti-a atras ceva atentia in mod special?

Natura din Transilvania, ospitalitatea celor din Sibiu si petrecerile din Capitala. La Timisoara a fost de asemeni frumos, insa nu multa lume de acolo vorbea engleza.

Intentionezi sa revii in Romania? Exista vreun loc pe care ti-ar placea sa il vezi?

Da, ma voi intoarce. Mi-ar placea sa explorez zona de coasta si vreau mai mult timp in Transilvania si Bucuresti.

Recent, ai doborat un record mondial, mergand prin 22 de state americane in 24 de ore. Ai avut timp sa vizitezi ceva? Cum ai descrie aceasta calatorie pe repede-inainte? Care e locul din America ce trebuie vazut, dupa parerea ta?

Hehehe... Imi place emotia, valul de adrenalina din momentul in care stabilesti un record mondial, insa nu e modalitatea mea preferata de a calatori. E chiar contrariul. Prefer sa petrec destula vreme in fiecare lor, sa il explorez, sa il cunosc, pe el si pe oamenii de acolo.

22 de state americane in 24 de ore a fost o calatorie-tur promotional. L-am facut pentru a-mi promova cartea "198: How I Ran Out of Countries" (cu referire la tarile de pe intreg globul, pe care le-a vizitat - n. red.).

Cartea este disponibila spre a fi cumparata de oriunde de pe glob aici.

E ceva ce nu poti intelege la americani?

Da, nu inteleg de ce cred ca traiesc in cea mai frumoasa tara din lume. Cei mai multi nici nu au iesit din tara, asa ca e greu pentru ei sa compare...

Crezi ca ai putea trai in vreunul dintre locurile vizitate?

Pot locui oriunde. Si da, sunt multe locuri de care m-am indragostit. Le prefer pe cele cu o apa in apropiere, ori langa ocean, ori langa un lac sau un rau.

Ai fost singur in calatoriile tale?

Nu, am calatorit singur doar in jumatate dintre tari. Ambele tipuri de calatorii (cu insotitori sau nu - n. red.) sunt unice si recomandate. E frumos sa ai cu cine imparti experientele in timp ce calatoresti, insa alteori e mai bine sa contempli, sa privesti si sa gandesti singur.

Ai un sponsor sau calatoriile le faci pe propria cheltuiala?

Mi-am folosit toti banii castigati pe calatorii. Am avut un sponsor doar de doua ori, printre care pentru calatoria in cele 22 de state americane in 24 de ore, recordul de anul acesta.

Ai o sotie sau o prietena? Ce spune despre acest hobby pe care il ai?

Din fericire, si ei ii place sa calatoreasca!

Fotografii: garfors.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Gunnar Garfors calatorit toate tarile lumii, #Gunnar Garfors poze, #Gunnar Garfors Romania, #norvegian Romania, #calatorit toata lumea Romania, #straini despre Romania , #destinatii