Vacanta in Zakynthos! Ce si unde mancam (Galerie foto)

Miercuri, 02 Iulie 2014, ora 09:28
13979 citiri
Vacanta in Zakynthos! Ce si unde mancam (Galerie foto)

In Zakynthos, mancarea este o sursa de inspiratie, o adevarata feerie de culori si arome. Bucataria insulei este, pe cat de simpla, pe atat de importanta pentru localnici. Este modul in care-ti arati dragostea fata de alimente si respectul fata de meseni.

Conteaza modul in care imbini ingredientele, pregatirea lor si asezarea mancarii pe masa. Totul trebuie sa fie colorat, aromat, fresh si, totodata, foarte simplu. Fructele, plantele, mierea, usturoiul, iaurtul si branza sunt baza, iar cele mai multe dintre acestea sunt cultivate si pregatite pe insula, chiar de localnici.

Daca ajungi in Zakynthos, ai o varietate de mancaruri sanatoase din care sa alegi, cele mai multe fiind gatite cu ingrediente 100% ecologice.

Pentru a merge sa le degusti, noi iti recomandam un sejur ieftin de la Europa Travel si cateva taverne locale, la masa carora se aduna atat turisti, cat si sateni.

Fa-ti lista cu mancarurile pe care ai vrea sa le incerci si bucura-te pe deplin de vacanta. Sezonul e in toi!

Aperitive

Printre aperitivele insulei sunt melitzanosalata, taramosalata si tzatziki - sosuri de intins pe paine. Melitzanosalata are la baza vinete, taramosalata consta in icre, iar tzatziki (cel mai popular) este facut din iaurt, castraveti si usturoi.

Vei gasi si o larga varietate de chiftele: din cartofi, dovlecei sau peste, toate cu oregano, precum si legume pe gratar: vinete, ardei si dovlecei. Incearca dolmadakia, celebrele sarmalute de orez, invelite in foi de vita, si tyropitakia - un produs de patiserie umplut Feta.

Aperitive bune se gasesc in toate restaurantele insulei, dar iti recomandam "Porto Limnionas", pentru peisaj. Localul se afla in golful cu acelasi nume, de-a lungul coastei de vest a insulei Zante, si pentru a ajunge la el trebuie sa treci prin satul de munte Agios Leon, aflat la o altitudine de 390 de metri.

Salate

Salata greceasca (horiatiki) este un amestec de rosii, castraveti, ardei, ceapa, masline negre si branza feta, peste care se presara oregano si ulei de masline. De asemenea, vei gasi salate de cartofi (cu ceapa rosie, masline negre, ulei de masline si oregano), salate de fasole boabe (cu oregano, ulei de masline si lamaie), salate de fasole pastai (cu usturoi, ulei de masline si lamaie) si salata verde (suc de lamaie, ulei de masline si, uneori, cateva firicele de ceapa rosie).

O taverna buna si convenabila e "Georgia" din Kalamaki.

Carne rosie

In Zakynthos, carnea de miel, de porc, de pui si de vitel sunt gatite si servite in moduri diferite, in functie de regiune. Doar iepurele are aceeasi reteta in toata insula, fiind fiert in vin si umplut cu legume.

Incearca souvlaki (frigarui), stifado (vitel cu ceapa si sos de rosii) si youvetsi (miel cu paste). Traditionale si delicioase mai sunt bifteki (o chiftea mare din carne tocata cu ceapa, patrunjel si usturoi), mousaka (cu vinete, carne, ceapa, rosii si bechamel) si papoutsakia (vinete umplute cu carne si bechamel).

Le poti manca la "Dafni", una dintre tavernele traditionale de familie a insulei, in care mancarurile sunt gatite dupa retetele bunicii elene. Taverna se afla chiar pe plaja Dafni, din peninsula Vassilikos, si ofera privelisti spre insulele Pelouzo si Marathonissi, precum si spre intregul golf din partea sudica a Zakynthos.

Peste

Desi au o multe specii de pesti pe care le-ar putea gati, localnicii pun accent pe pestele-spada (foarte bun atat prajit, cat si pe gratar) si pe pestii mici, marinati. Ei sunt serviti adesea cu legume. Cere "Imam" (vinete umplute cu ceapa, rosii si patrunjel, apoi coapte), Briam (cartofi copti, morcovi, dovlecei si rosii mici) si rosii umplute (cu orez si, uneori, cu carne) si ardei umpluti (cu rosii si orez, apoi condimentati cu oregano).

Mergi la Taverna Popolaros situata pe drumul principal din Zakynthos - Limni Keri, la doar 500 de metri inainte sa faci stanga spre Laganas. Sau, mergi la Restaurantul Gallo d 'Oro, din apropierea centrului orasului Zakynthos.

Branzeturi

Peste jumatate din localnici produc branzeturi. Majoritatea restaurantelor si tavernelor servesc Feta cu ardei iute, kefalotiri (branza pe gratar) si cele doua branzeturi tipice ale insulei: tirokafteri (branza moale codimentata picant, servita ca aperitiv) si ladotiri (branza picanta). Nu sari peste celebrul Gyros, care merita incercat in fiecare destinatie greceasca in care ajungi, apoi gusta ouzo, tsipouro si neaparat cafeaua.

Prepararea cafelei in Zakynthos este ca o ceremonie, iar ea trebuie savurata (sorbita) incet permitandu-i drojdiei sa se depuna usor pe fundul cestii. Poti cere cafea fara zahar (pikro), cu zahar (metrio) sau dulce (Gliko). Degust-o la "Lithies Tavern" din zona Vassilikos, regiunea de sud a insulei Zakynthos, unde esti inconjurat de copaci si de o gradina verde, frumoasa.

Gina Rotaru

Oferta sejur Zakynthos

Hotel Bozikis Palace 2*, din Laganas - 39 euro + 329 lei/persoana, transport cu autocarul, 6 nopti de cazare cu mic dejun, asistenta turistica. Europa Travel, www.europatravel.ro, tel. 021.9407.

Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
#mancare Zakynthos, #mancare buna Grecia, #locuri Zakynthos, #oferta Zakynthos, #oferta Europa Travel , #destinatii