Transfagarasanul, unul dintre cele mai captivante trasee din lume - CNN

Miercuri, 02 Mai 2012, ora 22:51
10508 citiri
Transfagarasanul, unul dintre cele mai captivante trasee din lume - CNN
Foto: Ziare.com

Transfagarasanul este unul dintre cele mai inveselitoare si pitoresti trasee din lume, dar si unul dintre cele care ridica adrenalina. Aceasta este concluzia la care a ajuns televiziunea CNN.

In intreaga lume exista circa 18,4 milioane de kilometri de drumuri pavate, dintre care un sfert se afla in Statele Unite ale Americii si doar putin peste 60.000 de kilometri in Romania.

Insa doar putine dintre aceste drumuri se dovedesc vrednice pentru condus. Poate fi datorita drumului uimitor, peisajului splendid sau din perspectiva aventurii, noteaza CNN Go, care face o lista a celor mai captivante 10 astfel de sosele din intreaga lume.

Transfagarasanul se afla pe locul patru pe aceasta lista, fiind prezentat prin tunelurile sale "intunecate si infricosatoare", notandu-se ca, dintre acestea, cel mai lung are peste 800 de metri si este "negru ca taciunele".

Serpentinele si virajele nesfarsite contribuie la construirea imaginii de plimbare palpitanta pe aceasta sosea, prin "teritoriul lui Dracula". Soseaua se desfasoara pe o distanta de 116 kilometri, iar sursa citata aproximeaza ca timpul necesar parcurgerii sale este 100 de minute, cu circa o ora sub ceea ce ofera realitatea.

Drumul sinuos porneste de la Cartisoara, spre Curtea de Arges, in sud, facand zig-zaguri din Transilvania in Muntenia si atingand apoi altitudinea de 2.034 de metri, langa cel mai inalt varf din Romania - Varful Moldoveanu.

CNN recomanda urcatul celor 1.400 de trepte catre Cetatea Poienari, fosta resedinta a lui Vlad al treilea, sursa de inspiratie pentru romanul Dracula, al lui Bram Stoker. Aceasta destinatie este prezentata drept una "inspaimantatoare". Totodata, sunt amintite cascada Balea, dar si lacul si barajul Vidraru, care se afla pe acest traseu.

Evo Triangle, Tara Galilor

Avand o distanta de 32 de kilometri, traseul are urcusuri, coborasuri si curbe complexe, printre peisajele galeze, reprezentand un drum de vis si "un condus exuberant".

Foto: Visit Wales

Ticlio Pass, Peru

Cei 132 de kilometri ai drumului se intind de-a lungul soselei aflate la cea mai mare altitudine din America de Sud - 4.877 de metri. Pentru doritorii de adrenalina, traseul trece prin Anzi si are curbe "care te fac sa te rogi", lame salbatice care apar pe sosea si munti predispusi la alunecari de teren.

Foto: CNN/David Siloac

Jebel Hafeet, Emiratele Arabe Unite

Drumul de aproape 12 kilometri nu duce undeva special, ci doar catre un palat privat si un hotel exclusivist. Fiind cioplit in desert, insa, traseul face sa merite calatoria pentru cele circa 60 de curbe care serpuiesc in jurul muntelui Hafeet.

Foto: Wikimedia Commons

The Atlantic Road, Norvegia

Soseaua de opt kilometri face legatura intre Kristiansund si Molde, pe coasta norvegiana, iar furtunile obisnuite din zona intensifica plimbarea.

Route 62, Africa de Sud

Drumul are aproape 750 de kilometri, iar cele peste 65 de vinicole de pe traseu il fac pe orice sofer sa-si doreasca sa fi fost pasager. Soseaua se intinde intre Cape Town si Port Elizabeth, pe coasta de sud a Africii de Sud.

Foto: South Africa Tourism Organizator

Autostrada Alcan, din Canada in Alaska

Cu o distanta de 2.167 de kilometri, aceasta autostrada necesita peste 30 de ore de condus pentru a fi strabatuta de la un capat la celalalt. Lanturile muntoase inzapezite fac parte din peisajul din nord-vestul Americii de Nord, impreuna cu vremea dura de aici. Traseul pleaca din apropierea orasului canadian Calgary si ajunge in Alaska.

Foto: The State of Alaska Tourism Office

Great Ocean Road, Australia

Acest drum ofera mai putini fiori si mai multe peisaje, avand "mai multe atractii decat masini". Muntii, oceanul, padurile tropicale, varfurile abrupte, farurile si parcurile nationale cu canguri, ursi koala si papagali se intind de-a lungul traseului de peste 250 de kilometri, pe coasta Australiei.

Foto: Tourism Australia

Drumul de coasta Amalfi, Italia

Cei aproape 60 de kilometri sunt parcursi printre sate pastelate, biserici istorice si peisaje de coasta. Este numit unul dintre cele mai frumoase drumuri intalnite, iar portiunile de coasta au destule curbe pentru cei doritori de adrenalina.

Foto: Istock Photo

Milford Road, Noua Zeelanda

Acesta este felul de peisaj care ii face pe hobbiti sa viseze, scrie CNN despre traseul de 120 de kilometri care trece printre muntii din South Island, Noua Zeelanda, si care este numit "probabil cel mai pitoresc traseu de pe planeta". Piscurile semete, varfurile acoperite cu zapada si cascadele fac parte din peisaj.

Foto: Wikimedia Commons

Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#traseu Transfagarasan, #Transfagarasan prezentat CNN, #cele mai frumoase drumuri, #Transfagarasan traseu captivant , #drumetii
Comentarii
Poza Ghita_Bizonu
Ghita_Bizonu
rank 3
Totusi drumul de la Bran la Rucar