Mierea de pin grecesc este acum o marfă prețioasă în urma incendiilor sălbatice care în cea mai mare parte au distrus apicultura în nordul insulei Evia. Recentele incendii au ars mai mult de 50.000 de hectare de teren împădurit în Evia.
În aceste păduri carbonizate, albinele producea miere de pin grecească unică. Varietatea mare de copaci și flori ce se găseau în nordul Evia, a făcut din zonă un areal propice pentru albine.
Rămășițele acum înnegrite ale pădurilor carbonizate din nordul Evianului nu mai sunt un climat ospitalier pentru producerea de miere, potrivit apicultorului Dimitris Papapostolou. „Miere de pin grecesc este terminată. Albinele nu mai au de unde să se hrănească pentru a produce aroma unică care provine din flora și fauna naturale ale pădurilor noastre. ”
Papapostolou a declarat vineri pentru Greek Reporter: „Am fost unul dintre norocoși. Am avut albinele pe continent. Aduc stupii la Evia doar pentru cele trei luni în care pinii sunt polenizați, din aproximativ septembrie până în noiembrie. ”
Și, deși albinele și stupii lui Papapostolou au fost salvați, el și-a pierdut totuși 60% din afacere, deoarece mai mult de jumătate din mierea pe care o produce compania sa, mellisopoto.gr, este miere de pin.