Bulgaria a reusit, in ultimele doua luni, sa atraga 50% dintre turistii care in mod normal mergeau in Turcia sau in Grecia, reiese din analiza realizata de Travel Planner. Pe aceasta destinatie s-a coagulat un nucleu de turisti cu venituri medii si peste medie care sunt dispusi sa cheltuiasca mai mult pentru ca sunt obisnuiti cu calitatea din Grecia si Turcia.
"Cei care merg in Turcia si in Grecia de obicei cauta acum hoteluri in Bulgaria, deoarece este cea mai permisiva destinatie pentru turistii romani, nu solicita testele PCR, nu trebuie sa stai in carantina la intoarcere pentru ca nu s-a reportat niciun caz de covid-19 pe litoralul bulgaresc si reprezinta una dintre cele mai sigure destinatii europene. Piata s-a schimbat destul de mult, iar cele mai cautate sunt hotelurile de calitate. Turistii care merg acum in Bulgaria sunt mai pretentiosi, cu venituri de la medie in sus, si cauta hotelurile de 5 stele, de lant, cele de 4 stele sau hotelurile unde au fost multumiti de calitatea serviciilor. Mare parte din clientela din Bulgaria - poate chiar 50% dintre turistii actuali - nu a mai fost pe litoralul bulgaresc pana acum. Pentru ca Bulgaria este in general o destinatie pentru familii, observam o crestere a segmentului pentru cupluri. Ei constituiau clientela pentru Turcia si Grecia", a declarat Sebastian Constantinescu, CEO Travel Planner.
In general, turistul care s-a reprofilat pe litoralul bulgaresc are venituri de minim 800-1.000 de euro pe luna, pe membru adult. Face parte dintr-o familie cu cel putin un copil si provine din marile orase ale Romaniei. Pentru vacanta, este interesat de hotelurile de 4 si de 5 stele, de lant, avand in vedere ca este prima oara cand vine pe litoralul bulgaresc. Turistul este destul de precaut si prefera sa aleaga last minute pentru a reduce cat mai mult riscul de evenimente neprevazute.
Desi sta la all inclusive este dispus sa cheltuiasca pentru servicii extra la hotel dar si pentru iesiri in oras, pe mese la restaurantele din statiune pentru a experimenta traditiile culinare locale.
"Numai in ultimele doua luni, am avut parte de peste 1800 de clienti care au renuntat la Grecia si Turcia pentru a veni in Bulgaria in lunile august si septembrie. In continuare, ne asteptam ca acest numar sa creasca, mai ales ca nu sunt putini hotelierii bulgari care au pastrat calitatea serviciilor, desi in general exista o scadere a calitatii serviciilor datorita acestor reduceri de pana la 40%. Cu toate acestea, Bulgaria continua sa aiba un raport calitate-pret foarte bun. Sunt multe hoteluri de calitate, in regim all inclusive, care aduc aminte de resorturile turcesti", a mai spus Sebastian Constantinescu.
In Bulgaria au inceput sa apara resorturi in genul celor turcesti, cu camere mari, cu servicii all inclusive de calitate, precum Reina del Mar din Obzor (5 stele), un proiect care se anunta foarte ambitios pentru litoralul bulgaresc.
In general hotelurile vin cu reduceri last-minute de pana la 30-40%.
In general hotelurile care erau orientate catre piata din vest, precum lanturile Griffith sau Riu, care au o cotatie foarte buna, acum se orienteaza mai mult catre piata din Romania si vin cu oferte speciale de reduceri, cum ar fi "Griffith Mareea" din Nisipurile de Aur, care are o reducere de 40% pana la sfarsitul verii. Majoritatea hotelurilor au reduceri de 20-40%, media fiind de 30%. Spre deosebire de Grecia, care nu a mai scazut tarifele si nu mai practica reduceri, deoarece cine vrea sa mearga, merge. Bulgarii pastreaza un grad de ocupare de 40-50%, dar hotelurile populare, cum ar fi cele din lantul Griffith, ajung pana la 70%", a mai spus CEO-ul Travel Planner.
Hotelierii din Bulgaria vor sa mentina un grad de ocupare de 60-70% pentru a nu pune presiune asupra calitatii serviciilor si pentru a putea pastra masurile de securitate si de distantare in conditiile actuale.