Hotelul de gheata de la Balea Lac e gata - A fost construit in doar trei saptamani, in conditii extreme (Galerie foto)

Marti, 20 Decembrie 2016, ora 18:23
12764 citiri
Hotelul de gheata de la Balea Lac e gata - A fost construit in doar trei saptamani, in conditii extreme (Galerie foto)
Foto: Hotel of Ice

Dupa trei saptamani de munca, singurul hotel de gheata din Romania, situat la 2.034 metri altitudine in Muntii Fagaras, la Balea Lac, e gata.

La constructia lui a lucrat zilnic, in conditii extreme de iarna, o echipa formata din 26 de muncitori din localitatea Alunis, judetul Mures, si un sculptor din orasul Avrig, judetul Sibiu.

"Cel de-al 12-lea hotel de gheata de la Balea Lac este gata! Echipa de muncitori condusa de Atilla Varga, impreuna cu sculptorul avrigean Dumitru Moscu, au reusit si anul acesta sa construiasca singurul hotel de gheata de pe teritoriul Romaniei in doar trei saptamani!", se arata intr-un comunicat.

Constructorii au realizat hotelul infruntand temperaturi sub zero grade, vant care ajunge si la 100 kilometri la ora si umiditate.

De sapte ani, muncitorii din judetul Mures fac fata gerului si vantului puternic de la Balea Lac pentru a ridica unul din cele mai atractive obiective turistice din Transilvania si din Romania, in sezonul rece. "Este o experienta frumoasa sa ridici un astfel de hotel, dar este si foarte greu.

Conditiile in care se lucreaza sunt foarte grele. In constructii lucrezi, de obicei, vara, cand e cald. Aici se lucreaza la temperaturi scazute, cu vant care iti bate direct in fata", spune Varga Atilla, seful echipei de constructori.

"Materia prima" pentru constructori este in Lacul Balea, cel mai mare lac glaciar din Muntii Fagaras.

Atmosfera e ca la Polul Nord

La 2.034 de metri altitudine se lucreaza in conditii extreme, din cauza vremii schimbatoare si dure. "Cand zapada este viscolita si e ceata, atmosfera e ca la Polul Nord - nu poti respira si nu vezi la doi metri in fata".

"'Caramizile' sunt blocuri decupate cu motofierastraul din apa inghetata a lacului. Fiecare bucata este trasa afara de cel putin doi oameni, cu ajutorul unui carucior cu patine, de tip sanie. Gheata este taiata, de obicei, de o singura persoana, mai experimentata, deoarece exista riscul sa cada in apa inghetata", explica Lidia Badila, purtatorul de cuvant al Hotelului de Gheata.

Foto: Hotel of Ice

Bucatile de gheata trebuie sa fie cat mai mari pentru ca hotelul sa fie trainic si soarele sa nu-l poata topi usor. De regula, gheata are 60-70 de centimetri, lungimea de un metru, iar latimea este de jumatate de metru. Fiecare bloc de gheata cantareste intre 50 si 70 de kilograme. Sute de astfel de blocuri de gheata sunt montate si fixate cu apa si zapada pentru a realiza constructia, mai sustin reprezentantii Hotelului de Gheata.

Constructorii si sculptorul sibian au realizat si mobilierul, nu doar peretii hotelului inedit.

Foto: Hotel of Ice/Chris Burton

Astfel, echipa a construit si paturile din gheata, care au fost acoperite cu piei de animale, saltele moi si lenjerii de pat calduroase, saci de dormit.

Foto: Hotel of Ice/Paul Albu

Pentru prima data, turistii care se vor caza incepand de vineri in camerele de gheata au ocazia sa admire sculpturi care imita personaje din filme cunoscute, precum "King Kong", "Gladiatorul", "Mihai Viteazul", capitanul Anton Lupan din "Toate panzele sus" si sangerosul "Dracula".

Foto: Hotel of Ice/Ovidiu Balaban

Hotelul de Gheata de la Balea Lac este vizitat anual de aproape 8.000 de turisti.

Hotelul de Gheata are in interior un bar din gheata, cu pahare de gheata, si un restaurant, cu mese si scaune, bineinteles tot din gheata.

Foto: Hotel of Ice/Igor Marinovic

Pentru cei care doresc sa se cazeze in camere de gheata, dar vor mai multa intimitate, de cativa ani deja se ridica langa hotelul propriu-zis si trei constructii de tip iglu. Anul acesta constructia lor va incepe dupa Anul Nou, iar incaperile se vor numi Smurf Igloo, Jungle by Ice si Jurassic Park Igloo.

"Interesul oamenilor a crescut treptat. Majoritatea celor care vin sunt din Romania, dar vin si turisti din Anglia, Germania si Ungaria. Noi am cautat sa le dam in fiecare an ceva nou. Cei care vin aici vor tot timpul sa faca ceva. Asa ca avem langa Hotelul de Gheata si Winter Park, cu saniute, schiuri, bob-uri, snowboard-uri, le oferim posibilitatea sa faca tubbing sau rafting", mai spune purtatorul de cuvant al Hotelului de Gheata.

Hotelul de Gheata a fost complet rezervat pentru anul acesta, inclusiv de Craciun si Anul Nou, chiar inainte sa fie deschis. Inaugurarea va avea loc pe 23 decembrie, a declarat purtatorul de cuvant al hotelului, Lidia Badila.

Rezervat complet pentru Craciun si Revelion - Cand se elibereaza locurile

"Primii cazati vor fi pe data de 23 decembrie, toate cele 14 camere fiind rezervate. E vorba in special special de turisti romani si englezi, dar si nemti. Din 23 decembrie 2016 pana pe 3 ianuarie 2017 sunt rezervate toate locurile in hotelul de gheata de la Balea. Cine doreste sa se cazeze aici are posibilitatea dupa 3 ianuarie 2017 sau in iglu-urile care vor gata in ianuarie", a explicat Lidia Badila.

O noapte de cazare intr-o camera dubla la Hotelul de Gheata de la Balea Lac costa 450 de lei, potrivit reprezentantilor hotelului.

Turistii care vor sa se cazeze la acest hotel semneaza o declaratie pe propria raspundere potrivit careia nu au probleme de sanatate. Temperatura din interior este de maxim plus cateva grade, neexistand nicio sursa de caldura in interior. Camerele nu au usi, geamuri si nu exista nicio toaleta in hotel. Turistii trebuie sa mearga la toaletele si baile din cabanele din vecinatate sau cele aflate la cativa zeci de metri, la Telecabina.

Turistii trebuie sa se astepte la temperaturi negative chiar si cand este soare, posibil vant de peste 100 de kilometri pe ora daca vremea este rea si un strat de zapada care masoara aproximativ un metru in aceasta perioada.

In prezent, potrivit meteorologilor, stratul de zapada de la Balea Lac depaseste 86 de centimetri, iar temperaturile rareori trec peste zero grade, chiar si in timpul zilei.

Accesul la acest hotel se poate face doar cu telecabina, in situatia in care conditiile meteo permit acest luru. Un drum dus - intors cu telecabina pana la Balea Lac costa 60 de lei de persoana.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Preşedintele PMP, Eugen Tomac, consideră că decizia coaliţiei PSD-PNL de a avea candidaţi separaţi la Primăria Capitalei reprezintă începutul „marii prăbuşiri a partidului unic”,...
Ludovic Orban: „O veste bună în acest spectacol grotesc al comasaţilor: Nicuşor Dan va câştiga un nou mandat la Primăria Capitalei”
Ludovic Orban: „O veste bună în acest spectacol grotesc al comasaţilor: Nicuşor Dan va câştiga un nou mandat la Primăria Capitalei”
Ludovic Orban, preşedintele Forţa Dreptei, afirmă, după decizia coaliţiei de a-l retrage pe medicul Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei, că se vede totuşi şi o veste...
#hotel gheata Balea Lac terminat, #hotel gheata Balea Lac finalizat, #Hotel Gheata Balea Lac preturi, #camere tematice hotel gheata Balea Lac , #hoteluri