O insula din Hawaii pur si simplu a disparut (Foto)

Vineri, 26 Octombrie 2018, ora 11:07
7242 citiri
O insula din Hawaii pur si simplu a disparut (Foto)
Foto: Papahanaumokuakea Marine National Monument

O mica insula de nisip pierduta in Pacific si apartinand statului american Hawaii a fost inghitita de ape dupa ce a fost maturata de uraganul Walaka, la inceputul lunii octombrie.

Descoperirea a fost facuta de un cercetator din Hawaii, pe baza imaginilor luate prin satelit si confirmata de autoritati, relateaza AFP.

East Island masura cateva sute de metri si apartinea atolului French Frigate Shoals, in onoarea exploratorului francez Jean-Francois de La Perouse, si care practic a disparut, o parte dintre cele patru hectare ale sale fiind acoperita de ape.

"Imaginile par sa indice alterari ale insulei Tern, iar East Island pare scufundata", au precizat autoritatile federale responsabile de zona marina protejata Papahanaumokuakea, intr-un comunicat difuzat marti.

Insula nu era locuita, insa doua specii de animale protejate o utilizau pentru a se reproduce: testoasele verzi din Hawaii si focile-calugar.

O echipa a serviciilor federale de protectie a faunei marine a fost trimisa la fata locului.

"Nu mi-am putut imagina ca putem pierde o insula majora intr-o noapte, in octombrie 2018", a declarat, Randy Kosaki, responsabil al agentiei federale care administreaza parcul marin, pentru Washington Post. "Este absolut incredibil", a subliniat el.

Presedintele american Barack Obama a anuntat in august 2016 marirea de patru ori a suprafetei rezervatiei marine, cunoscuta sub numele de Papahanaumokuakea, care a devenit astfel cea mai mare din lume.

Rezervatia creata in 2006 are 1,51 milioane de kilometri patrati, adica de doua ori mai mult decat suprafata Frantei sau aproximativ aceeasi dimensiune cu suprafata Mongoliei.

In perimetrul Papahanaumokuakea Marine National Monument vietuiesc aproximativ 7.000 de specii marine, inclusiv coralul negru, care poate trai peste 4500 de ani.

Foto: US Fish and Wildlife Service

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ironia lui Nicușor Dan după ce Piedone a venit cu un tricou pe care scria ”Şi eu sunt interlop”: ”Ştim toţi!”
Ironia lui Nicușor Dan după ce Piedone a venit cu un tricou pe care scria ”Şi eu sunt interlop”: ”Ştim toţi!”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a postat sâmbătă pe Facebook o fotografie în care apare în tribune, la un meci, afişând un tricou cu mesajul: Ştim Toţi!, ca răspuns la mesajul de pe...
Ludovic Orban, ales președintele Forţa Dreptei. "Adevăraţii liberali sunt în acest partid"
Ludovic Orban, ales președintele Forţa Dreptei. "Adevăraţii liberali sunt în acest partid"
Ludovic Orban a fost ales, sâmbătă, 20 aprilie, preşedintele partidului Forţa Dreptei la primul Congres al formaţiunii, adunare la care au participat, la Palatul Parlamentului, peste 1.200 de...
#insula Hawaii disparuta , #insule