12 delfini morti, descoperiti pe litoral

Miercuri, 06 Mai 2020, ora 08:52
3934 citiri
12 delfini morti, descoperiti pe litoral
Foto: Mare Nostrum

ONG-ul Mare Nostrum a anuntat ca 12 delfini au esuat pe litoralul romanesc in luna aprilie. Cele mai multe dintre exemplare erau in stare avansata de descompunere.

ONG-ul Mare Nostrum a transmis, printr-un comunicat de presa, ca in luna aprilie s-a deplasat la 12 cazuri de esuari, 11 dintre acestea fiind in perioada 17-28 aprilie.

"In urma sesizarilor primite la numarul de urgenta delfini - 0763255731, colegii nostri s-au deplasat la 12 cazuri de delfini esuati, pe toata intinderea litoralului romanesc. Interventiile rapide au avut loc la Navodari, Eforie Sud si Mamaia Nord, cele mai multe sesizari fiind inregistrate in zona Navodari.

Speciile se aflau in stare avansata de descompunere, neputand fi stabilita o cauza exacta a mortii", se arata in comunicat.

Sursa citata spune ca primul delfin esuat a fost descoperit in 1 aprilie, la Olimp. A urmat apoi un caz la Navodari, doua cazuri la Eforie, unul la Saturn pe 23 aprilie, doua la Navodari, acestea fiind descoperite intre 17 si 25 aprilie.

"In ceea ce priveste exemplarele de marsuini, acestea nu au depasit un metru lungime, fiind juvenili. Trei dintre aceste exemplare au fost preluate pentru examinare. Cele mai multe cazuri au fost inregistrate pe data de 28 aprilie, cand colegii nostri s-au deplasat la patru cazuri: trei marsuini esuati pe plajele din Navodari.

Din cei trei, doi erau la capatul plajei din Navodari, la o distanta de aproximativ 100 de metri unul de altul", mai transmite Mare Nostrum. Dintre acestia, unuia ii lipsea inotatoarea codala si pectorala, iar specialistii presupun ca a fost prins in plasele pescaresti.

De asemenea, au mai fost inregistrate doua cazuri de marsuini esuati, unul in Corbu si altul in Mamaia Nord.

"Ipotezele pe care le avem in determinarea cauzelor care au indus mortalitatea delfinilor si marsuinilor ajunsi la mal in ultima perioada, ingreunate de stadiul avansat de descompunere in care au fost gasite parte dintre exemplare, releva atat activitatea de pescuit derulata in mod legal inainte de perioada de prohibitie - instaurata de la 15 aprilie, pe cea ilegala din timpul perioadei de prohibitie, dar si cauze naturale.

Ancheta este inca in desfasurare si vom reveni cu informatii pe masura ce le vom avea", a transmis Marian Paiu, coordonatorul Departamentului Conservarea Biodiversitatii din cadrul ONG-ului Mare Nostrum.

Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
O lege promulgată deja de președintele Klaus Iohannis interzice vânzarea către minori a țigărilor electronice, dar și a dispozitivelor de vapat, cu sau fără nicotină. Acestea au fost...
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că semnalele primite din rândul societăţii arată clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. "În...
#delfini esuati litoral, #delfini morti litoral , #litoral