De la cititori: Litoralul romanesc, prezent si viitor

Marti, 27 Iulie 2010, ora 17:48
2177 citiri
De la cititori: Litoralul romanesc, prezent si viitor

Ce mai inseamna litoralul romanesc astazi? Daca ar fi sa ii luam in serios pe corespondentii trimisi pe litoral sa ne molipseasca cu entuziasmul lor, stam bine. Cel putin la sfarsit de saptamana.

Distractie la maxim este sloganul pe care il zbiara cate un reporter, ca sa acopere zgomotul valurilor. Nu numai al valurilor. Pentru ca pe litoral se poate asculta si foarte multa muzica.

Daca ai "privilegiul" de a te aseza la un beach bar, ai sansa sa asculti cu fiecare ureche alta muzica. Asta pentru ca nu departe se afla o alta sursa muzicala. Daca ai o ureche mai antrenata, poti deslusi si o a treia sursa muzicala. De la distanta ea se poate confunda doar cu un ritm afro. Astfel, cu putina sansa, in timp ce iti vei sorbi berea, vei putea mixa involuntar chiar piese noi!

Altfel spus, acea impartire a plajei in parcele inchiriate nu neaparat proprietarilor de hoteluri isi arata inca odata roadele. Cei care au inchiriat pentru un sezon o astfel de parcela fac si ei tot ce pot ca sa isi atraga clientii. Si in primul rand pot sa dea muzica mai tare.

Saptamana trecuta am vizitat statiunea Mamaia. Candva vedeta incontestabila a litoralului romanesc. Nu am ajuns aici cu ideea preconceputa ca Mamaia nu mai este ce a fost. Nici nu ar trebui sa mai fie ce a fost. Ar trebui sa fie mult mai mult. Din pacate, nu iti trebuie mult sa intelegi altceva.

In timpul saptamanii, nesfarsite siruri de sezlonguri goale ii asteapta in zadar pe vizitatori. Printre acestea, insa, noutatea sezonului ar fi ca au aparut un fel de baldachine in care, asa cum ne asigura presa locala, cei care au petrecut seara in cluburi si desigur isi permit isi pot petrece ziua dormitand sub privirile invidioase ale celor care stau pe prosoape. Satisfactie dubla.

Dincolo de cateva cladiri cam nehotarate, in sensul ca de cativa ani constructia lor nu s-a terminat, noutati nu prea ar fi pe faleza. Cu o singura si notabila exceptie. In fine, a inceput renovarea vechiului si reprezentativului Cazino, conceput de reputatul arhitect Ion Mincu.

Hai sa nu fim carcotasi si sa lasam deoparte faptul ca in mijlocul verii parca era mai bine ca lucrarile sa fie terminate. Sunt oricum intr-o faza avansata si lucrurile arata promitator. Undeva la vedere sunt expuse si cateva fotografii care ne infatiseaza cladirea Cazinoului asa cum arata ea inainte de razboi.

Ceva mai incolo, pe un panou putem citi si cateva repere istorice ale statiunii incepand cu anul 1905, anul primei sale atestari. Tot de aici aflam ca aceasta statiune si-a dorit sa rivalizeze cu nume celebre de la Cannes si pana la Biarritz.

In fine, dupa ce se aminteste de o perioada de glorie a statiunii din anii '60, din cateva randuri mai jos aflam ca, dupa Revolutie, adevarata dezvoltare aceasta statiune a cunoscut-o sub inteleapta conducerea a primarului care a fost si este Radu Mazare.

Lamuriti definitiv asupra acestei chestiuni, am incercat sa vedem cu alti ochi mai optimisti totul. Si poate nu am fi reusit, dar la un moment dat, dintr-o portavoce un glas a reusit sa acopere chiar si decibelii beach-barurilor. O voce patrunzatoare ne anunta ca seara va avea loc un spectacol extraordinar cu invitati pe masura: Adrian Minune si Jean de la Craiova... iar oaspete de onoare va fi nimeni altul decat viitorul presedinte al Romaniei, Dan Diaconescu.

Ei da, daca prezentul mai are lipsuri, viitorul ne surade.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dilema preotului care vrea să candideze pentru primăria Sucevei. "Va trebui să aleagă între cariera politică și preoție"
Dilema preotului care vrea să candideze pentru primăria Sucevei. "Va trebui să aleagă între cariera politică și preoție"
Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Suceava a ales un preot să candideze pentru funcția de primar al municipiului Suceava. Cătălin Axinte este preot slujitor la Biserica Sf. Mina din...
Kelemen Hunor, convins că pe listele UDMR au semnat și români: ”După 9 iunie vom avea 200 de primari”
Kelemen Hunor, convins că pe listele UDMR au semnat și români: ”După 9 iunie vom avea 200 de primari”
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat joi, 18 aprilie, la Cluj-Napoca, după şedinţa Consiliului Permanent al Uniunii, că este convins că listele UDMR pentru alegerile locale au fost...
#litoral romanesc Mamaia, #impresii vacanta Mamaia, #turism litoral romanesc , #litoral