Majoritatea zonelor de scaldat din Romania sunt de calitate excelenta. Totusi, suntem pe la coada clasamentului

Duminica, 28 Mai 2017, ora 12:20
4915 citiri
Majoritatea zonelor de scaldat din Romania sunt de calitate excelenta. Totusi, suntem pe la coada clasamentului
Foto: Arhiva Ziare.com

70% din zonele de scaldat monitorizate din Romania sunt de calitate excelenta, arata cel mai recent raport publicat de Comisia Europeana.

In Romania, zonele de scaldat sunt monitorizate in proportie de 100%, mai arata Comisia Europeana.

La nivel european, peste 85% din zonele pentru scaldat monitorizate au indeplinit cele mai stricte standarde de calitate (de unde calificativul "excelent"), ceea ce inseamna ca ele au fost, in mare parte, lipsite de substante poluante nocive pentru sanatatea umana si pentru mediu, se mai arata in raport.

Peste 96% dintre zonele pentru scaldat monitorizate (din UE, Albania si Elvetia) au indeplinit cerintele minime de calitate stabilite in conformitate cu normele Uniunii Europene, mai arata raportul.

Iata, in ordine descrescatoare, tarile cu o apa de scaldat excelenta:

Luxemburg (100%)

Cipru (99%)

Malta (99%)

Grecia (97%)

Austria (95%)

Croatia (94%)

Germania (91%)

Italia (91%)

Danemarca (86%)

Belgia (85%)

Lituania (85%)

Portugalia (85%)

Spania (85%)

Cehia (83%)

Finlanda (83%)

Letonia (82%)

Franta (77%)

Olanda (75%)

Slovenia (75%)

Irlanda (73%)

Suedia (72%)

Ungaria (71%)

Romania (70%)

Estonia (67%)

Polonia (66%)

Ultimele cinci tari sunt, in ordine: Bulgaria (65%), Marea Britanie (65%), Slovacia (64%), Elvetia (61%) si Albania (37%).

Raportul Agentiei Europene de Mediu (AEM) si al Comisiei Europene confirma ca, in ultimii 40 de ani, plajele si locurile de practicare a inotului din intreaga Europa inregistreaza o tendinta pozitiva, cu ape din ce in ce mai curate.

Evaluarea reuneste analize ale unor esantioane de apa prelevate in peste 21.000 de zone pentru scaldat, atat de coasta, cat si interioare.

Toate statele membre ale UE, alaturi de Albania si de Elvetia, isi monitorizeaza zonele pentru scaldat conform dispozitiilor Directivei UE revizuite privind apa pentru scaldat.

Apa pentru scaldat poate fi clasificata ca fiind "excelenta", "buna", "satisfacatoare" sau "nesatisfacatoare". Atunci cand apa este clasificata drept "nesatisfacatoare", statele membre ar trebui sa ia anumite masuri, cum ar fi interzicerea scaldatului sau afisarea unui anunt preventiv in acest sens, furnizarea de informatii catre public, precum si masuri corective.

Cel mai mare numar de zone pentru scaldat cu o calitate "nesatisfacatoare" a apei a fost constatat in Italia (100 de zone pentru scaldat, adica 1,8%), Franta (82 de zone sau 2,4%) si Spania (39 de zone, sau 1,8%).

Un raport din 2015 plasa Romania pe penultimul loc in Europa, in ceea ce priveste calitatea apelor pentru scaldat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#zone scaldat Romania calitate, #calitate apa scaldat UE, #calitate apa Europa raport, #Comisia Europeana calitate apa Romania , #litoral