Oficial din turism, despre problemele de pe litoral: "Nu este problema lucratorilor in turism sa le faca educatie romanilor"

Autor: Paul Barbu - Redactor
Luni, 27 Iulie 2020, ora 20:31
11193 citiri
Oficial din turism, despre problemele de pe litoral: "Nu este problema lucratorilor in turism sa le faca educatie romanilor"
Foto: Pixabay.com

Dupa ce premierul Ludovic Orban a vorbit despre obligativitatea purtarii mastii si in aer liber, in spatiile cu flux mare de persoane, reprezentantii hotelurilor de pe litoral ne-au spus ca aglomerarile de acolo sunt exceptii si, in plus, nu este treaba lor sa le faca educatie romanilor.

"Daca Guvernul, in vasta lui experienta de gestionare a pandemiilor, considera ca purtatul mastii in aer liber va duce la scaderea numarului de infectari, bineinteles ca noi vom purta. Pentru ca noi oricum purtam, atata timp cat angajatii teraselor poarta manusi si masti", a afirmat Dragos Raducan, vicepresedinte al Federatiei Patronatelor din Turismului Romanesc (FPTR).

Acesta considera ca la turisti este problema de constientizare si respectare, in general, a normelor de siguranta sanitara.

"Nu este problema lucratorilor in turism sa faca educatie romanilor si sa transforme poporul roman intr-un popor german, ascultator si care respecta regulile. Asta se face in cei sapte ani de acasa pe care-i are fiecare", a mai spus oficialul.

"Aglomerarile de turisti sunt exceptii"

Cu privire la horele si aglomerarile de turisti din diferite statiuni ale litoralului romanesc, Dragos Raducan este de parere ca, in Romania, este mai usor sa amendezi agentul economic decat sa amendezi clientul.

"Pentru ca daca te duci sa amendezi 20 de persoane s-ar putea sa ai si alte probleme cu respectivii, mai ales daca au si consumat ceva. Pe cand, daca te duci la agentul economic, la el ai si date de identificare, si cod fiscal si cont in banca, pe cand, turistul care danseaza in hora, probabil ca nu are nici buletinul la el. Si este specific legislatiei romanesti sa-l amendezi pe cel pe care poti si care nu se poate apara, nu pe turist, care intamplator este votant. Agentul economic nu voteaza, turistul voteaza", a spus vice-presedintele FPTR.

Potrivit acestuia, hotelierii nu sunt victime, sunt lipsiti de aparare.

"Victima este numai daca vrea el. Exista posibilitatea sa chemi organele de ordine ca sa opreasca un chef. Bine, sunt multi hotelieri, si stiu cazuri concrete, care cand au vazut ca se "incinge" hora au oprit muzica, stricand cheful turistilor. Apoi s-au trezit cu diferite observatii negative la adresa hotelului sau a terasei nelegate de faptul ca ei dansau si nu respectau regulile sanitare de siguranta. Cu toate acestea, noi platim pentru turisti care sunt ca niste copii neascultatori", a mai spus Raducan.

Vor fi din ce in ce mai putini turisti

"Weekend-urile de pe litoral sunt din ce in ce mai neaglomerate. Spre exemplu, in weekend-ul care tocmai a trecut au fost circa 90-100.000 de turisti, cam la jumatate din capacitatea litoralului si ne asteptam sa fie din ce in ce mai putini. Anumite hoteluri si anumite localuri vor fi in continuare aglomerate, dar nu asa cum am fost obisnuiti pana in pandemie. Ce se vehiculeaza in presa si in alte postari, sunt locuri sau zone, prin care se incearca o exagerare, pentru ca noi, romanii, asa facem. Facem din exceptii regula", este de parere Raducan.

Acesta spune ca plajele sunt goale, iar distantarea se respecta in proportie de 90%, inclusiv in Vama Veche.

"Cu toate acestea, rau-voitori se vor gasi tot timpul. Nu stiu unde sunt acele aglomerari pentru ca nu umblu pe litoral de la un capat la celalalt. Asta este problema organelor abilitate sa depisteze acele zone. Eu am alte treburi. Treaba mea este sa ofer servicii de calitate la preturile platite, nu la pretul la care ar vrea turistii sa plateasca. Turistii vor sa plateasca pret de sezlong pe plaja si sa primeasca servicii 3 stele asa cum se intampla in cadrul programului "Litoralul pentru toti" cand noi aveam tariful la cazare egal cu tariful de sezlong de plaja, dar bineinteles ca atunci romanul nu vedea. Vede acum in varf de sezon cand sunt tarife mult reduse. Sunt hoteluri care au tarife cu 60% mai mici decat anul trecut", a mai declarat Raducan.

Acesta afirma ca oferta de pe litoral este pentru toate buzunarele, dar daca un turist care are posibilitati financiare de o stea si are pretentii sa stea la 5 stele, normal ca se apuca si scrie urat de preturile mari.

"Trei sferturi dintre cei care sunt prinsi in aglomeratie pe Valea Prahovei merg la casele lor, nu sunt turisti"

"La munte, situatia este si mai relaxata pentru ca acolo sunt spatiile mult mai mari. Acolo niciodata in varf de sezon nu am avut aglomerari. Daca ne uitam pe Valea Prahovei, unde vedem coloane intregi de masini, sa stiti ca trei sferturi dintre aceia sunt cei care se duc la proprietatile lor de pe Valea Prahovei".

Legat de restul statiunilor din tara, hotelierul afirma ca este imposibil sa nu respecti distantarea fizica avand in vedere gradul de ocupare al acestora.

"Problema apare la clienti, care, in functie de gradul de educatie si de constientizare a pericolului, respecta sau nu regulile. Sunt si cazuri izolate cu clienti in care au devenit recalcitranti, dar mare lor majoritate respecta regulile".

Ce masuri de protectie sanitara au luat hotelurile

In opinia sa, hotelurile au facut mai mult decat prevede legislatia pentru a-si proteja turistii.

"Avem afise peste tot, personalul este instruit ca atunci cand vede un turist fara masca sa ii atraga atentia. De cele mai multe ori turistii se supun, dar uneori spun ca au uitat-o in camera sau in masina si atunci sunt rugati sa mearga sa-si puna masca. Sunt atentionati la intrarea pe tarase, in locurile unde se serveste masa, in receptii", a mai spus acesta.

Oficialul afirma ca sunt situatii in care vin familii numeroase care motiveaza, citand doar jumatate din legislatie, ca membrii aceleiasi familii pot sa stea mai mult de 4 la o masa.

"Dar legislatia continua afirmand ca, da, dar cu conditia ca toti sa aiba acelasi domiciliu. Si in clipa in care li se citeste pana la capat legislatie, de cele mai multe ori inteleg. Ei sunt cumetri, veri si vor sa stea cate 8-10 la o masa. Acestea sunt cazuri izolate, dar exista", a mai spus vicepresedintele FPTR.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#litoralul romanesc, #probleme litoral, #aglomeratie litoral , #litoral