Risc de hepatita A pe litoralul bulgar: Care e situatia in statiunile din Romania

Vineri, 04 Iulie 2014, ora 16:01
4611 citiri
Risc de hepatita A pe litoralul bulgar: Care e situatia in statiunile din Romania
Foto: happy-holiday.ro

Ministerul Sanatatii a verificat apa Marii Negre, pe litoralul romanesc, ca urmare a avertizarii de vineri dimineata privind posibila contaminare a apelor de pe litoralul bulgar cu virusul hepatitei A.

Reprezentantii ministerului au precizat, intr-un comunicat de presa, ca specialistii Directiei de Sanatate Publica (DSP) Constanta monitorizeaza permanent, prin recoltare repetata, calitatea apei Marii Negre in zonele statiunilor turistice.

"Pana in prezent, probele de apa recoltate nu au evidentiat aparitia de germeni infectiosi, ca urmare specialistii considera calitatea apei Marii Negre in zona litoralului romanesc ca fiind corespunzatoare", se mentioneaza in documentul citat.

Totusi, ca masura suplimentara, Ministerul Sanatatii a solicitat, vineri, DSP Constanta sa recolteze noi probe de apa din zona Mangalia-Vama Veche, inspectorii sanitari urmand verifice din nou calitatea apei.

Recomandarile autoritatilor

"Avand in vedere aparitia alertei cu privire la o posibila infectare a apelor din zona litoralului bulgaresc cu virusul hepatitei A, Ministerul Sanatatii recomanda cetatenilor romani care se deplaseaza in zona sa respecte regulile de igiena corporala si, mai mult, regulile de pregatire si conservare a alimentelor.

In cazul aparitiei simptomelor de sistem digestiv (greturi, varsaturi, stare de rau generala) recomandam un consult imediat la un cabinet medical", ii sfatuiesc reprezentantii institutiei pe turisti.

De asemenea, Ministerul Sanatatii atentioneaza turistii ca, pentru decontarea serviciilor medicale de care beneficiaza pe teritoriul altui stat, este necesar ca acestia sa detina un card european de asigurari de sanatate sau o asigurare de sanatate privata.

Apele litoralului bulgar, infestate cu virusul hepatitei A

Recomandarile Ministerului Sanatatii vin in contextul in care Ministerul roman al Afacerilor Externe a avertizat, vineri dimineata, ca apa Marii Negre, pe litoralul bulgaresc, ar putea fi infestata cu virusul hepatitei A, in urma inundatiilor catastrofale din ultima perioada.

MAE informeaza cetatenii romani care intentioneaza sa calatoreasca in Bulgaria, sau care se afla deja pe litoralul bulgaresc al Marii Negre, asupra faptului ca, potrivit informatiilor publicate de specialistii bulgari in hepatologie, in urma inundatiilor provocate de ploile puternice care au afectat portul Varna si unele statiuni bulgaresti la Marea Neagra, exista riscul ridicat ca apa marii sa fie infestata cu virusul hepatic A, se arata intr-un comunicat.

D.T.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#hepatita A litoral, #hepatita A litoral Bulgaria, #hepatita A litoral Romania , #litoral