Comuna Viscri prin ochii unui strain: Carute, andrele si snaps

Joi, 16 Octombrie 2014, ora 11:04
6145 citiri
Comuna Viscri prin ochii unui strain: Carute, andrele si snaps
Foto: radioresita.ro

Cand ne gandim la Transilvania, nu e vorba doar de vampiri si despre Printul Intunericului. E de fapt o regiune a fostei Romanii comuniste care are si un trecut istoric bogat, potrivit unei jurnaliste canadiene care a vizitat satul Viscri.

"Parasind capitala Romaniei, facem un drum de 4 ore pe DN60, cu sosele mult imbunatite de cand Romania a intrat in Uniunea Europeana, si intram la un moment dat pe un drum laturalnic care ne duce la Viscri, o asezare transilvaneana de secol XII, care se lauda cu lucrari admirabile de restaurare si care ii este foarte draga printului Charles al Marii Britanii", scrie Lucy Hislop pentru publicatia canadiana Calgary Herald.

"Insa, in loc sa vedem ursi in poienile pline de oi si menta salbatica, prima noastra intalnire e cu un grup de copii rromi extrem de prietenosi. Iesind in fuga din casutele lor, ei ne cer tigari si mancare (strigand cuvinte precum 'Cadbury's), inainte sa ne lase sa plecam mai departe", arata Lucy Hislop.

"Cateva minute mai tarziu, prima vedere catre Viscri nu poate sa nu fie mai in contrast cu casele paraginite ale rromilor. Caii si carutele incarcate de fan inca sunt mai multe decat masinile din sat, dar de o parte si de alta a campurilor largi pot fi vazute casele pline de stil ale localnicilor, vopsite in nuante delicate de albastru, verde sau galben", povesteste turista canadiana.

Un paradis al germanilor (cunoscuti drept sasi) inca de cand au fost invitati sa pazeasca trecatorile transilvanene in anul 1100 impotriva Imperiului Otoman invadator, Viscri, cu numele lui german Weissekhirche (care inseamna "biserica alba"), este pe lista UNESCO de obiective culturale protejate.

In ultimele decenii, satul nu a mai fost amenintat de hoardele de navalitori, ci de plecarea populatiei. Inainte de executarea dictatorului Ceausescu, erau 300 de sasi in sat. La cateva luni dupa Revolutie, majoritatea au plecat in Germania, acum in Viscri ramanand doar 68.

In ultimii ani, insa, in sat au inceput sa se mute si romani. Prin entuziasmul si efortul lor, satenii au atras ajutorul multor organizatii, printre care cea mai mare este Mihai Eminescu Trust (MET), Pro Patrimonio, si organizatia britanica Landmark Trust.

"Inainte de Revolutie, chiar voiam sa plec in Germnaia. Voiam sa fiu libera si sa traiesc intr-o democratie. Dar cand s-a intamplat, mi-am dat seama ca nu pot sa plec. Aici fusese cultura mea de 900 de ani si voiam sa o pastrez", spune unul dintre sasii ramasi, Caroline Fernolend, directoare a MET.

"In timp ce multi localnici nu vorbesc engleza, nu fiti surprinsi daca acestia va incurajeaza sa cositi impreuna cu ei pe campuri, ori sa jucati cu ei un dans traditional.

Viata curge la Viscri pe coordonate atat de simple, incat nu trebuie sa te astepti la conditii de cinci stele. Camerele de oaspeti sunt simple, fara televizor sau telefon. Ceea ce va uimi este mobila saseasca veche, restaurata, care inlocuieste cu succes minibarul", scrie Lucy Hislop.

Satenii ii intampina pe turisti cu mancaruri traditionale, ciorba de fasole, paine facuta in casa si prajituri cu nuci, adesea udate cu un snaps sau doua. "Nu vrem sa devenim o gradina zoologica. Vrem oameni interesati de cultura noastra, care sa stea cateva zile si sa se bucure de pace si sa respecte stilul de viata - nu ii vrem pe cei care apar in autobuzele turistice, fac niste poze si pleaca", spune Fernolend.

Acest "turism placut" nu ii include si pe romanii de la oras. Potrivit lui Fernolend, asta se intampla mai ales pentru ca si ei vin din astfel de locuri. De la Revolutie, romanilor le place sa aiba lucruri moderne.

"Multi ani, nu ne-a fost permis sa plecam sa vizitam alte tari, si acum putem. Poate ca urmatoarea generatie de oraseni va veni si la Viscri", spune Fernolend.

E usor sa remarci spiritul intreprinzator al zonei. "Desi e la inceput bizar, oriunde te uiti, vezi grupuri de femei, mai tinere si in varsta, care stau la poarta caselor cu andrele. Chiar si cand ne asezam sa mancam intr-o poiana, un grup de femei surazatoare apare in tacere si incepe sa croseteze", scrie Hislop.

Se pare ca este o initiativa pentru producerea sosetelor, pentru a aduce bani in comunitate. Inceputa acum mai mult de un deceniu, afacerea a dus la vanzari de aproximativ 11.000 de creatii din Viscri anual in toata Europa.

"Viscri este un sat extraordinar care personifica fara indoiala spiritul de supravietuire al al natiunii", conchide jurnalista canadiana.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Romania turisti vizita Viscri, #Transilvania Viscri printul Charles vizita, #Transilvania Viscri viata simpla , #obiective turistice