Cratere de impact impresionante de pe Terra (Galerie foto)

Vineri, 02 Noiembrie 2012, ora 07:35
12542 citiri
Cratere de impact impresionante de pe Terra (Galerie foto)

Craterele de impact sunt formate atunci cand un meteorit, asteroid sau o cometa se prabuseste pe o planeta sau o luna. Pe alte planete, precum Marte sau Mercur, urmele se vad foarte bine si acum.

Pe Pamant, insa, aceste urme au fost sterse de-a lungul timpului, in marea lor majoritate. Au fost identificate aproape 170 de asemenea cratere, diametrul lor variind de la cateva zeci de metri pana la 300 de kilometri.

Un exemplu graitor este craterul Chixulub, cu un diametru de 180 km, despre care se crede ca este rezultatul unui impact ce a dus la disparitia dinozaurilor acum 65 de milioane de ani.

Iata care sunt cele mai mari cratere produse de corpuri cazute pe Terra, de-a lungul timpului:

Craterul Kaali

Craterul Kaali a fost creat de un meteorit care a atins Pamantul intre secolele IV si VIII i.Hr. La o altitudine de 5-10 kilometri, el s-a rupt in mai multe bucati, acestea cazand ulterior pe sol. Cel mai mare crater rezultat are 110 metri latime si 22 de metri adancime, iar altele mai mici se afla pe o raza de 8 kilometri.

Toate acestea se afla pe insula estoniana Saaremaa, aproape intreaga padure din aceasta zona arzand dupa impact.

Craterul Tenoumer

Adanc in desertul Sahara se afla craterul Tenoumer, care are o forma aproape perfect rotunda, potrivit NASA.gov.

Acesta are un diametru de 1,9 kilometri si se afla intr-o zona cu roci foarte vechi, de acum sute de milioane de ani, inainte sa apara dinozaurii chiar. Geologii moderni au dezbatut indelung cauza aparitiei craterului, unii crezand ca a fost vorba despre un vulcan. Sudiile mai amanuntite, insa, arata ca "lava" era de fapt roca topita in urma impactului.

Craterul Roter Kamm

Craterul Roter Kamm este localizat in Namibia, desertul Namib, si are 2,5 km diametru si 130 de metri adancime. Meteoritul care l-a produs acum 3,7 milioane de ani in urma era de marimea unui vehicul. Craterul este inca vizibil, dar in mare parte este acoperit cu nisip, potrivit Astrographics.com.

Craterul Tswaing

Tswaing se afla la 40 de kilometri nord-vest de Pretoria, intr-o zona protejata. In Setswana, Tswaing inseamna "locul sarii", formatiunea avand 30-50 de metri in diametru si fiind veche de aproximativ 220.000 de ani. In centrul lui se afla un lac mic ce contine apa de ploaie si de izvor, dupa cum relateaza Gauteng.net.

Craterul Pingualuit

Acesta a fost creat acum 1,4 milioane de ani, in Canada, Quebec, de catre un meteorit ce a venit cu o forta de 8.500 ori mai mare fata de cea a bombei atomice de la Hiroshima. Formatiunea are 3,44 km diametru si se ridica la 160 de metri inaltime fata de zona inconjuratoare, avand 270 de metri adancime. Contine una dintre cele mai pure ape din lume, aceasta acumulandu-se din ploaie si zapada.

Craterul Amguid

Acesta este mai tanar, fiind format cu circa 100.000 de ani in urma. Este localizat intr-o zona izolata din Algeria si are 450 de metri in diametru si 30 de metri adancime.

Craterul Wolfe Creek

Se afla in Australia si a fost format acum 300.000 de ani. Meteoritul avea o masa de 50.000 de tone si a lasat un crater cu un diametru de 875 de metri. Acum este umplut aproape in totalitate cu nisip. Despre existenta lui s-a aflat in 1947, desi populatiile aborigene il stiau de mii de ani.

Craterul Barringer

Craterul Barringer este cel mai cunoscut si cel mai bine conservat crater de impact de pe Pamant, primind numele dupa Daniel Barringer, care a sugerat prima data care este originea lui. Are 1.200 de metri in diametru si 170 de metri adancime.

A fost format acum 40.000 de ani in urma, potrivit Barringercrater.com, fiind rezultatul impactului cu Pamantul al unui unui meteorit de fier ce a venit cu 12,8 kilometri pe secunda.

USR și Forța Dreptei atacă la CCR legea pentru devansarea alegerilor prezidenţiale. „Încearcă disperat să-şi asigure supravieţuirea la putere”
USR și Forța Dreptei atacă la CCR legea pentru devansarea alegerilor prezidenţiale. „Încearcă disperat să-şi asigure supravieţuirea la putere”
Partidele USR şi Forţa Dreptei au sesizat Curtea Constituţională pe legea pentru devansarea alegerilor prezidenţiale, adoptată de PSD, PNL şi UDMR, cu încălcarea flagrantă a oricăror...
Corina Creţu demisionează din Pro România: ”Nu pot gira colaborarea cu AUR”
Corina Creţu demisionează din Pro România: ”Nu pot gira colaborarea cu AUR”
Europarlamentarul Corina Crețu și-a anunțat marți, 5 martie, demisia din Pro România, partid înființat de fostul premier Victor Ponta. Ea a scris, într-o postare pe Facebook, că ”nu...
#cratere impact mari meteoriti, #cratere impresionate create meteoriti, #cratere Terra poze, #cratere Pamant imagini , #obiective turistice
Comentarii