Cratere de impact impresionante de pe Terra (Galerie foto)

Vineri, 02 Noiembrie 2012, ora 07:35
13051 citiri
Cratere de impact impresionante de pe Terra (Galerie foto)

Craterele de impact sunt formate atunci cand un meteorit, asteroid sau o cometa se prabuseste pe o planeta sau o luna. Pe alte planete, precum Marte sau Mercur, urmele se vad foarte bine si acum.

Pe Pamant, insa, aceste urme au fost sterse de-a lungul timpului, in marea lor majoritate. Au fost identificate aproape 170 de asemenea cratere, diametrul lor variind de la cateva zeci de metri pana la 300 de kilometri.

Un exemplu graitor este craterul Chixulub, cu un diametru de 180 km, despre care se crede ca este rezultatul unui impact ce a dus la disparitia dinozaurilor acum 65 de milioane de ani.

Iata care sunt cele mai mari cratere produse de corpuri cazute pe Terra, de-a lungul timpului:

Craterul Kaali

Craterul Kaali a fost creat de un meteorit care a atins Pamantul intre secolele IV si VIII i.Hr. La o altitudine de 5-10 kilometri, el s-a rupt in mai multe bucati, acestea cazand ulterior pe sol. Cel mai mare crater rezultat are 110 metri latime si 22 de metri adancime, iar altele mai mici se afla pe o raza de 8 kilometri.

Toate acestea se afla pe insula estoniana Saaremaa, aproape intreaga padure din aceasta zona arzand dupa impact.

Craterul Tenoumer

Adanc in desertul Sahara se afla craterul Tenoumer, care are o forma aproape perfect rotunda, potrivit NASA.gov.

Acesta are un diametru de 1,9 kilometri si se afla intr-o zona cu roci foarte vechi, de acum sute de milioane de ani, inainte sa apara dinozaurii chiar. Geologii moderni au dezbatut indelung cauza aparitiei craterului, unii crezand ca a fost vorba despre un vulcan. Sudiile mai amanuntite, insa, arata ca "lava" era de fapt roca topita in urma impactului.

Craterul Roter Kamm

Craterul Roter Kamm este localizat in Namibia, desertul Namib, si are 2,5 km diametru si 130 de metri adancime. Meteoritul care l-a produs acum 3,7 milioane de ani in urma era de marimea unui vehicul. Craterul este inca vizibil, dar in mare parte este acoperit cu nisip, potrivit Astrographics.com.

Craterul Tswaing

Tswaing se afla la 40 de kilometri nord-vest de Pretoria, intr-o zona protejata. In Setswana, Tswaing inseamna "locul sarii", formatiunea avand 30-50 de metri in diametru si fiind veche de aproximativ 220.000 de ani. In centrul lui se afla un lac mic ce contine apa de ploaie si de izvor, dupa cum relateaza Gauteng.net.

Craterul Pingualuit

Acesta a fost creat acum 1,4 milioane de ani, in Canada, Quebec, de catre un meteorit ce a venit cu o forta de 8.500 ori mai mare fata de cea a bombei atomice de la Hiroshima. Formatiunea are 3,44 km diametru si se ridica la 160 de metri inaltime fata de zona inconjuratoare, avand 270 de metri adancime. Contine una dintre cele mai pure ape din lume, aceasta acumulandu-se din ploaie si zapada.

Craterul Amguid

Acesta este mai tanar, fiind format cu circa 100.000 de ani in urma. Este localizat intr-o zona izolata din Algeria si are 450 de metri in diametru si 30 de metri adancime.

Craterul Wolfe Creek

Se afla in Australia si a fost format acum 300.000 de ani. Meteoritul avea o masa de 50.000 de tone si a lasat un crater cu un diametru de 875 de metri. Acum este umplut aproape in totalitate cu nisip. Despre existenta lui s-a aflat in 1947, desi populatiile aborigene il stiau de mii de ani.

Craterul Barringer

Craterul Barringer este cel mai cunoscut si cel mai bine conservat crater de impact de pe Pamant, primind numele dupa Daniel Barringer, care a sugerat prima data care este originea lui. Are 1.200 de metri in diametru si 170 de metri adancime.

A fost format acum 40.000 de ani in urma, potrivit Barringercrater.com, fiind rezultatul impactului cu Pamantul al unui unui meteorit de fier ce a venit cu 12,8 kilometri pe secunda.

Șoșoacă atacă la CCR decizia BEC prin care i se interzice candidatura. Europarlamentara, mesaj pentru Putin
Șoșoacă atacă la CCR decizia BEC prin care i se interzice candidatura. Europarlamentara, mesaj pentru Putin
Președinta partidului SOS România, europarlamentara Diana Șoșoacă, a depus duminică, 16 martie, o contestația la Curtea Constituțională a României cu privire la decizia Biroului Electoral...
Avertismentul unui fost europarlamentar pentru liderul AUR. „Simion are de ce se teme”. Contestația la CCR, judecată duminică
Avertismentul unui fost europarlamentar pentru liderul AUR. „Simion are de ce se teme”. Contestația la CCR, judecată duminică
Curtea Constituțională a României va analiza duminică, 16 martie, contestația depusă împotriva acceptării candidaturii președintelui AUR, George Simion, la alegerile prezidențiale din...
#cratere impact mari meteoriti, #cratere impresionate create meteoriti, #cratere Terra poze, #cratere Pamant imagini , #obiective turistice
Comentarii
  1. Horoscop zilnic. Duminică, 16 martie. Zodia care trebuie să evite jocurile de noroc
  2. Bancul zilei: Ce lecție de viață îi dă un tată fiului său
  3. Șase lucruri pe care nu ar trebui să le faci înainte de ora 9 dimineața dacă încerci să slăbești, conform nutriționiștilor
  4. Care sunt cele mai puțin dăunătoare băuturi alcoolice. Lista celor mai nocive
  5. Ce au descoperit cercetătorii în microbiomul celei mai în vârstă femei din lume. Ar putea fi secretul longevității
  6. Horoscop zilnic. Sâmbătă, 15 martie. Zodia care va câștiga o sumă de bani
  7. Bancul zilei: Care e rețeta pentru a trăi mult
  8. Setarea mașinii de spălat pe care mulți o folosesc este considerată cea mai proastă de către experți. Care sunt costurile ascunse
  9. Ce trebuie să mănânci seara ca să slăbești noaptea
  10. Top 3 aparate foto recomandate pentru fotografii de nuntă