Muzee europene celebre, ce trebuie vazute o data in viata (Galerie foto)

Miercuri, 04 Septembrie 2013, ora 19:49
14131 citiri
Muzee europene celebre, ce trebuie vazute o data in viata (Galerie foto)

Muzeele reprezinta obiective turistice importante, iar vizitarea lor ar trebui sa faca parte din itinerariul unei calatorii prin orasele europene.

MentalFloss iti prezinta unele dintre cele mai interesante muzee din Europa, obligatoriu de vizitat.

Muzeul Guggenheim din Bilbao, Spania

Muzeul Guggenheim din Bilbao, proiectat de celebrul arhitect Frank Gehry, este unul dintre cele mai renumite muzee contemporane din lume. Cladirea care il gazduieste a fost descrisa de arhitectul Philip Johnson drept "cea mai mare cladire a timpurilor noastre".

Suprafata acestui muzeu este de 23.783 metri patrati, iar edificiul a fost deschis in 1997. A devenit un obiectiv cultural foarte apreciat datorita colectiei sale permanente, care este impresionanta si include opere de Mark Rothko, Andy Warhol, Richard Serra si altii.

La deschiderea sa, acest muzeu avea un spatiu mai mare decat muzeele Guggenheim din New York si Venetia laolalta.

Muzeul Luvru, Franta

Nu ar trebui sa fie surprinzator ca cel mai cunoscut muzeu din lume este si unul dintre cele mai frumoase. Muzeul Luvru este si unul dintre cele mai mari obiective de acest fel, intinzandu-se pe o suprafata de 60.387 de metri patrati.

Bazele acestuia au fost puse in secolul XII, prin construirea unei fortarete. In timp, imobilul a gazduit familia regala pana in 1682, cand regele Ludovic al XIV-lea a decis sa mute resedinta la Versailles. De atunci, in cladire este expusa colectia regala, alaturi de o colectie impresionanta de lucrari de sculptura greaca si romana. Aici se gaseste si celebrul tablou Mona Lisa.

In perioada Revolutiei Franceze, Adunarea Generala a decis transformarea cladirii intr-un muzeu. Cand regele Ludovic al XVI-lea a fost intemnitat, in 1792, colectia regala a fost declarata proprietate publica, iar muzeul s-a deschis oficial anul urmator.

Colectia a continuat sa creasca de-a lungul anilor, iar in prezent muzeul Luvru gazduieste 380.000 de obiecte.

Muzeul d'Orsay, Franta

Desi Muzeul d'Orsay s-a deschis in 1986, cladirea impresionanta care il gazduieste a fost construita in 1900, fiind la inceput o gara. Dupa ce a fost scoasa din uz, se intentiona demolarea ei, insa autoritatile vroiau sa construiasca un hotel in acel loc.

Din 1978 cladirea a fost declarata monument istoric, existand planuri pentru transformarea ei intr-un muzeu al carui scop era sa realizeze o punte intre operele de arta mai vechi de la Luvru si noile realizari artistice expuse la Muzeul National de Arta Moderna.

In prezent, muzeul gazduieste o mare varietate de opere de arta din Franta, ce dateaza de la jumatatea anilor 1800 si pana in perioada premergatoarea Primului Razboi Mondial. In topul celor mai cunoscute muzee din Franta se afla pe locul al treilea, iar in clasamentul celor mai cunoscute astfel de obiective la nivel mondial ocupa locul al zecelea.

Muzeul de Istorie Naturala si Muzeul de Istorie a Artei din Viena, Austria

Cele doua muzee din Viena au fost deschise in 1889, pentru a gazdui colectia de arta a familiei regale Habsburg. Fiecare dintre cele doua cladiri in forma dreptunghiulara are in varf o cupola inalta de 60 de metri.

Muzeul de Istorie a Artei adaposteste opere importante, iar in Muzeul de Istorie Naturala exista aproximativ 30 de milioane de artefacte. Acest edificiu gazduieste atat de multe exponate incat este nevoie de un personal de 60 de oameni de stiinta, care lucreaza full-time.

British Museum, Marea Britanie

Realizarea acestui muzeu se datoreaza omului de stiinta Hans Sloane, care a strans o colectie de aproximativ 71.000 de obiecte din perioada antica, artefacte si lucrari de arta. Dupa moartea sa, a lasat aceasta colectie regelui George al II-lea.

In 1753, regele George al II-lea si Parlamentul au creat British Museum, pornind de la colectia lui Sloane si alte doua colectii de carti. Initial, muzeul a fost deschis in 1759 in Montagu House, un conac al unei familii bogate, insa acesta a fost demolat, iar in locul lui s-a construit o noua cladire, proiectata de Sir Robert Smirke.

Noua cladire a fost inaugurata in 1857, iar in urmatorul secol au fost adaugate o serie de camere, precum Round Reading Room. Cand colectia de carti a fost mutata la British Library in 1990, spatiul ramas a fost folosit pentru realizarea Curtii Reginei Elisabeta a II-a.

Muzeul include peste 13 milioane de documente privind cultura umana datand din timpuri preistorice si pana in prezent. In general, numai 1% din aceasta colectie este expusa. British Museum este cel mai vizitat muzeu din Marea Britanie si se afla pe locul al treilea in topul celor mai vizitate din lume.

Muzeul Vaticanului

Biserica Romano-Catolica a adunat o multitudine de opere de arta si antichitati de-a lungul secolelor, aducandu-le in acest muzeu vechi de 500 de ani. Cele mai celebre opere din muzeu sunt Capela Sixtina, pictata de Michelangelo, si Stanza della Segnatura de Rafael.

In afara de alte opere de arta celebre, muzeul adaposteste si artefacte etrusce si egiptene descoperite in urma sapaturilor arheologice finantate de Vatican.

Muzeul Ermitaj, Rusia

Muzeul Ermitaj a fost fondat de catre Ecaterina cea Mare a Rusiei in anul 1764. De atunci, cladirii i-au mai fost adaugate inca cinci structuri, cel mai celebru dintre acestea fiind Palatul de Iarna.

In muzeu se afla cele mai mari colectii de picturi din intreaga luma, incepand de la Rafael si Rembrandt si pana la Matisse sau Picasso. Este cel mai popular muzeu din Rusia si se afla pe locul 13 in topul celor mai vizitate din lume.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei a afirmat că expunerea din ultima perioadă i-a făcut foarte mult rău în viaţa personală, subliniind că nu i se pare normal ca...
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
#muzee celebre, #muzee merita vizitate, #obiective turistice culturale, #muzee lume poze, #muzee celebre Europa , #obiective turistice