O curiozitate mai putin obisnuita: Turnul Eiffel privit de jos in sus (Galerie foto)

Duminica, 09 Septembrie 2012, ora 17:42
11031 citiri
O curiozitate mai putin obisnuita: Turnul Eiffel privit de jos in sus (Galerie foto)
Foto: Big Picture

Arhicunoscut indeosebi datorita inaltimii sale si a superbei siluete, Turnul Eiffel - una din mandriile Parisului - a ramas intiparit in memoria generatilor, dar si a contemporanilor, prin imaginea sa in perspectiva, fara seaman.

Putina lume a avut insa curiozitatea sa-l priveasca de jos in sus, pentru a avea imaginea dantelariei ingineresti care se ascunde in interiorul acestei capodopere unice, atat sub aspect tehnic, cat si artistic - noteaza Big Picture.

In functie de nivelul la care te situezi ca observator, dar si de unghiul optic din care privesti turnul, monumentul ofera din interior surprize poate mai impresionante decat cele cu care ne-am obisnuit din exterior.

Este de retinut ca totul a fost construit in anul 1889, cand faimosul turn era cea mai inalta constructie din lume, titlu pe care l-a detinut pana in anul 1930, cand a fost depasit de Chrysler Building din New York.

In mod ciudat, cand s-a hotarat executia acestei constructii, nu toti parizienii s-au bucurat. Dimpotriva, numeroase personalitati s-au opus ferm, motivand ca un asemenea "monstru" va deteriora armonia imaginii ahitecturale a Parisului, supranumit inca de atunci orasul-lumina.

Poate ca cel mai semnificativ protest a fost cel din 14 februarie 1887, aparut in ziarul Times si semnat de mari personalitati ale timpului - astazi monstri sacri ai istoriei: Alexandre Dumas-fiul, Guy de Maupassant, Charles Gounod, Loconte de Lisle, Charles Garnier, Sully Prudhomme si multi altii.

Chiar daca nu este cazul sa reproducem aici intregul protest, merita citate din ideile care ilustrau revolta contestatarilor:

"... ajunge sa ne dam seama ce va insemna acest turn ridicol, daca ne gandim cum va umbri el cu imensitatea lui barbara monumente pe care noi, cu totii, le respectam: catedrala Notre-Dame, la Sainte Chapelle, Turnul Saint-Jacques, Luvrul, Domul Invalizilor, Arcul de Trimf".

Astazi, Parisul se mandreste cu toate aceste monumente de arhitectura ale sale, in egala masura, cum se mandreste cu superbul turn Eiffel.

O seama din eclisele cu ajutorul carora au fost asamblate prin nituire marile piese ale turnului Eiffel sunt inscriptionate ca fiind confectionate la Resita, in Romania de azi, pe atunci Austro-Ungaria.

Acesta nu este un plafon. Este dantelaria complicata a pieselor nituite, care urca tot mai sus.

De aici, vom merge din nivel in nivel, descoperind de fiecare data o alta dantelarie.

Aceeasi tehnologie a fost folosita, cam in aceeasi epoca, la podul de la Cernavoda. Dar aici arata ca un caleidoscop.

Nimic din aceasta feerie n-a vizat efecte estetice. Scopul a fost pur tehnic, iar fiecare element din acest complex este vital pentru rezistenta turnului.

Daca reteaua n-ar fi iluminata (vezi conturul luminos al lucrarii centrale), intunericul nu ne-ar permite sa admiram lucrarea

Iata o imagine in perspectiva mai neobisnuita, privita tot de la baza faimosului turn.

Ciolacu vrea reducerea atribuțiilor primarului general: Dependența edililor de sector nu trebuie să fie atât de mare VIDEO
Ciolacu vrea reducerea atribuțiilor primarului general: Dependența edililor de sector nu trebuie să fie atât de mare VIDEO
Premierul Marcel Ciolacu a declarat miercuri că este nevoie de o lege specială a Capitalei şi că "este evident" că dependenţa primarilor de sector "nu trebuie să fie atât de mare de...
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat, miercuri, 24 aprilie, că soluţia pe care PSD a adoptat-o, de a candida Gabriela Firea, le dă o anumită siguranţă că votanţii de...
#Turnul Eiffel Franta, #Turnul Eiffel vazut jos sus, #imagini Turnul Eiffel , #obiective turistice