Babilonia voucherelor de vacanta pentru bugetari: Ministrul zice ca se dau din 2017, seful ANAT vorbeste de o "gluma proasta" de care putem uita

Miercuri, 02 August 2017, ora 12:20
7668 citiri
Babilonia voucherelor de vacanta pentru bugetari: Ministrul zice ca se dau din 2017, seful ANAT vorbeste de o "gluma proasta" de care putem uita
Foto: Arhiva Ziare.com

Institutiile publice centrale, locale si companiile de stat pot acorda vouchere de vacanta in 2017, daca le vor avea cuprinse in buget la rectificarea din septembrie, iar cele care nu pot cuprinde in bugete sumele necesare pentru aceste tichete automat le vor acorda in 2018, sustine Mircea Dobre, ministrul Turismului.

Suna bine, doar ca seful ANAT, Alin Burcea, spune ca actul normativ privind voucherele de vacanta, dat de Executiv pe 30 iunie 2017, este "o gluma proasta" si voucherul "este o poveste pe care trebuie sa o uitam".

"Cei care vor avea buget sa acorde in acest an aceste vouchere de vacanta, foarte bine. Cine nu, in bugetul pe 2018, trebuie sa le prinda in buget automat. Noi am spus ca in perioada 1 iulie 2017 - 30 noiembrie 2018 vom acorda acest voucher de 1.450 de lei.

Sunt unele institutii publice centrale, locale sau companii de stat care le vor oferi si le vor acorda in acest an si sunt alte institutii centrale, locale si companii de stat care le vor acorda la anul. Nu inteleg care este supararea, pana la urma. Aceste vouchere se vor acorda.

E adevarat ca nu se pot acorda toate o data, de catre toate institutiile in acelasi timp. Fiecare are prioritatile lui... Deci, dupa rectificarea din luna septembrie, voucherele de vacanta pot fi acordate angajatilor", a subliniat Dobre.

Citeste si

Seful ANAT: Voucherul este o poveste pe care trebuie sa o uitam

Marti, presedintele ANAT, Alin Burcea, si-a exprimat o pozitie negativa fata de aceste vouchere de vacanta.

"Actul normativ care a fost dat pe 30 iunie a fost o gluma proasta. Imi asum, stiu ce vorbesc. In prima parte spune ca cei de la intreprinderile de stat si regiile cu capital de stat, daca merg bine, daca sunt pe plus, pot sa primeasca vouchere si evident ca trebuie sa fie prinse in buget.

Si, anul acesta, nu este nimic prins in buget, doar anul viitor. Deci anul 2017 s-a dus si e 'La revedere!'. Iar in anul 2018, doamna Olguta (ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu - n.red.) a zis ca de la 1 decembrie vor intra prime in bani. Deci eventual putem sa avem vouchere numai pentru 11 luni.

In conditiile astea, asta cu voucherele este o poveste pe care trebuie sa o uitam", a mentionat Burcea.

In plus, seful ANAT a precizat ca, in opinia sa, nici angajatii din administratia centrala si locala nu vor primi vouchere de vacanta, pentru ca nu sunt resurse financiare.

"Ordonanta, partea a doua, spune asa: pentru administratia centrala si locala o sa dam o hotarare de guvern. Eu am lucrat doi ani la minister. Stiu foarte bine. Cand dai o ordonanta pe jumatate de pagina si zici: hotararea de Guvern va veni, ca si Iisus Hristos va veni sau poate nu va veni.

Eu nu cred ca va veni nimic, pentru ca pur si simplu nu sunt resurse financiare. Punct!", a explicat Alin Burcea.

Replica ministrului

In replica, ministrul Turismului a afirmat ca Guvernul se tine de cuvant si acorda aceste tichete, inclusiv pe baza normelor metodologice de aplicare existente la ora actuala.

"Domnul Burcea trebuie sa citeasca Programul de guvernare, daca este interesat de acest domeniu de activitate. Noi am spus acolo ca vom crea temeiul legal pana la data de 1 iulie 2017 si, de aceea, noi cand am intrat la guvernare primul lucru pe care l-am facut a fost sa devansam abrogarea.

Tichetele de vacanta erau abrogate pana la 31 decembrie 2017, dar noi am dus abrogarea pana la 30 iunie 2017, in asa fel incat de la 1 iulie 2017 sa se poata acorda aceste vouchere. Nu am facut nimic rau, din contra, eu spun ca am facut un lucru bun, ne-am tinut de cuvant si acordam aceste vouchere.

Nu inteleg unde este supararea domnului Burcea. Dansul este o persoana care se explica mai plastic, imi place, e un actor foarte bun si interesant. Voucherele se pot acorda si cu normele care sunt in vigoare. Nu s-a intamplat nimic: comisioanele nu s-au schimbat, respectiv de maximum 1% pentru emitent, respectiv de maximum 10% pentru agentiile de turism.

In rest, nu s-a schimbat decat perioada de acordare, suma care este deja prevazuta in ordonanta si atata tot. Tichetele de vacanta se pot acorda, conform normelor metodologice de aplicare, fie pe suport de hartie, fie in format electronic", a explicat Mircea Dobre.

Se dau vouchere la Primaria Constanta

Ministrul Turismului a adaugat faptul ca, in acest an, de exemplu, Primaria Municipiului Constanta va acorda aceste vouchere de vacanta.

"Probabil ca angajatii din sistemul public local din cadrul Primariei Constanta se vor duce in vacanta la munte, nu la mare. Si vorbim despre mai mult de o mie de angajati acolo.

Vor mai fi institutii publice care vor acorda aceste vouchere, dar nu avem o estimare a numarului acestora. O cifra exacta vom avea la sfarsitul anului", a spus oficialul.

Ce prevede ordonanta

Conform ordonantei de urgenta din 30 iunie, institutiile si autoritatile publice, indiferent de sistemul de finantare si de subordonare, inclusiv activitatile finantate integral din venituri proprii, infiintate pe langa institutiile publice, precum si operatorii economici la care statul sau unitatile administrativ-teritoriale sunt actionari unici ori majoritari sau detin direct ori indirect o participatie majoritara, "acorda, in limita sumelor prevazute in buget alocate cu aceasta destinatie, in perioada 1 iulie 2017 - 30 noiembrie 2018, o singura indemnizatie de vacanta sau o singura prima de vacanta, dupa caz, sub forma de vouchere, in cuantum de 1.450 lei pentru un salariat.

In limita resurselor bugetare, angajatorul stabileste (...) cand acorda voucherele de vacanta, de comun acord cu organizatiile sindicale legal constituite sau cu reprezentantii salariatilor, dupa caz".

De asemenea, actul normativ mai prevede ca "in cazul institutiilor si autoritatilor publice centrale si locale, modalitatea de acordare a indemnizatiilor de vacanta se stabileste prin hotarare a guvernului, fara a se diminua cuantumul anual acordat salariatilor din administratia publica centrala si locala pentru vouchere de vacanta sau echivalent."

OUG mai prevede ca, incepand cu data de 1 decembrie 2018, "operatorii economici vor acorda angajatilor proprii primele de vacanta numai sub forma voucherelor de vacanta, in cuantum egal cu contravaloarea unui salariu de baza minim brut pe tara garantat in plata stabilit, in conditiile legii, pentru un salariat".

Citește și:
Cine sunt politicienii pedofili ai României. Un proiect de lege nu le mai permite abuzatorilor de minori să candideze
Cine sunt politicienii pedofili ai României. Un proiect de lege nu le mai permite abuzatorilor de minori să candideze
Un proiect de lege care modifică modalitatea în care sunt aleși primarii și parlamentarii a fost depus în Parlament. Inițiatiatorii susțin că în România legea le permite prădătorilor...
Primul tren cu cărbune pentru încălzirea Timișoarei a ajuns la destinație. Primarul Fritz: ”Am închiriat gara pentru a avea un flux continuu de transporturi” VIDEO
Primul tren cu cărbune pentru încălzirea Timișoarei a ajuns la destinație. Primarul Fritz: ”Am închiriat gara pentru a avea un flux continuu de transporturi” VIDEO
Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, a anunțat că vineri, 7 octombrie, a ajuns în gara închiriată din Motru primul tren cu cărbune. ”Aceste trenuri vor veni toată iarna, cu cărbune...
Comentarii