Scumpiri pe pârtie în Valea Prahovei și Brașov. Operatorii de transport pe cablu au anunțat majorări de preț semnificative

Sambata, 13 Noiembrie 2021, ora 03:13
5976 citiri
Scumpiri pe pârtie în Valea Prahovei și Brașov. Operatorii de transport pe cablu au anunțat majorări de preț semnificative
Tarifele la instalațiile de transport pe cablu cresc în sezonul de schi 2021-2022 FOTO discoverpoiana.ro

Creșterea prețurilor la utilități, modificarea structurii anului școlar care a adus anularea vacanței de iarnă din luna februarie și restricțiile impuse de pandemie care scad, teoretic, numărul de turiști vor duce la scumpiri semnificative la serviciile oferite de stațiunile montane din România.

Operatorii de transport pe cablu anunță deja majorarea prețului pentru skipass/cartela de acces cu până la 15-20% în acest sezon de iarnă. Decizia cu privire la modificarea tarifelor va fi luată în ședințele de consilii locale din luna noiembrie.

Domeniu schiabil Kalinderu din Bușteni anunță scumpiri cu până la 10 la sută la skipass începând cel mai probabil de la 1 decembrie, decizia urmând să fie luată în ședința de consiliu local care va avea loc săptămâna viitoare.

Romeo Drilea, administratorul instalațiilor de transport pe cablu din Bușteni, susține că prețurile vor crește în medie cu 5 lei la toate categoriile de cartele tocmai pentru a acoperi costurile mult mai mari de funcționare, odată cu noile facturi la curentul electric.

În prezent, un skipass pentru adult, valabil pentru o zi costă 155 de lei, iar pentru un copil cu vârsta între 5 și 12 ani, prețul este de 80 de lei. Domeniul Kalinderu oferă posibilitatea schiorilor să cumpere skipass, valabil până la cinci zile sau pentru întreg sezonul.

O cartelă pentru tot sezonul de schi costă în prezent 2.800 de lei pentru un adult și 1.400 de lei pentru un copil. Iar un skipass valabil 5 zile se poate cumpăra acum cu 600 de lei pentru adult și 300 de lei pentru un copil. Acestea sunt prețurile actuale la care trebuie să mai adăugați 10 la sută pentru a afla cât vă va costa un weekend la schi, în Bușteni în sezonul de iarnă 2021-2022.

Administratorul domeniului Kalinderu a precizat că la Bușteni prețurile de transport pe cablu nu au mai fost modificate din 2018-2019.

Se anunță majorări de prețuri și pentru accesul la pârtiile din Azuga. Și aici consililul local urmează să dezbată modificările tarifelor pentru transportul pe cablu pentru noul sezon de schi. În această stațiune se preconizează măriri de preț ceva mai mari ca la Bușteni, de până la 20 la sută, a anunțat Claudiu Ivașcu, administratorul domeniului schiabil Azuga.

În prezent prețul pentru un skipass valabil o zi, pentru un adult este de 140 de lei și 100 de lei pentru un copil cu vârsta cuprinsă între 5 și 12 ani. Copiii sub 5 ani beneficiază de gratuitate. Există și oferta unei cartele de acces la teleschi valabilă patru ore, iar prețul actual este de 100 de lei pentru un adult și de 80 de lei pentru un copil.

La telegondolă, o călătorie dus-întors pentru un adult este de 35 de lei și 25 de lei pentru un copil.

Administrația locală are în derulare un proiect de modernizare a transportului pe cablu, o instalație mai performantă și mult mai costisitoare, care va deservi pârtia Sorica pe o distanță ceva mai lungă decât actualul teleschi. Acesta ar fi motivul principal pentru care este nevoie de scumpiri începând cu sezonul de iarnă 2021-2022.

Sinaia rămâne deocamdată stațiunea montană care nu anunță scumpiri la transportul pe cablu, însă aici prețurile au fost mărite la finalul sezonului anterior.

Un skipass la Sinaia, valabil pentru o zi este de 160 de lei în timpul săptămânii și 170 de lei în weekend (sâmbătă și duminică), un student plătește pentru skipass 137 lei în timpul săptămânii și cu 10 lei mai mult în weekend, iar pentru un copil prețul pentru skipass este de 110 lei în timpul săptămânii respectiv 117 lei în weekend.

Un skipass valabil două zile pentru un adult costă 305 lei, un student va plăti pentru aceleași servicii 257 de lei, iar un copil 210 lei. Societatea de Transport Urban Sinaia, aflată în subordinea consiliului local, a modificat prețurile la transprotul pe cablu în februaire 2021.

La Predeal, una dintre stațiunile montane preferată de turiștii pasionați de sporturi de iarnă, transportul pe cablu este asigurat de un operator privat. Alexandru Mateescu, directorul economic al companiei, a declarat pentru Ziare.com că urmează majorări de prețuri pentru noul sezon de iarnă, dar deocamdată nu s-a stabilit cu cât vor fi mărite actualele tarife.

În prezent, la Predeal, un skipass valabil patru ore, pentru un adult, costă 120 de lei și 60 de lei pentru un copil, iar cartela valabilă două ore costă acum 70 de lei pentru adulți și 40 de lei pentru copii.

Pentru nocturnă, un skipass la Predeal costă în prezent 100 de lei pentru adult și 60 de lei pentru copii, iar unul valabil pentru o zi întreagă costă 180 de lei pentru adult și 90 de lei pentru copii.

Un skipass valabil întreg sezonul de schi la Predeal are un preț actual de 2900 de lei, iar cel valabil cinci zile costă în prezent 550 lei. Pentru copii, aceste prețuri sunt la jumătate.

Directorul economic al Teleferic SA a precizat că cel mai probabil scumpirile de prețuri vor fi anunțate în decembrie 2021.

Operatorul privat deservește instalația de transport pe cablu destinată schiorilor și în Sinaia unde un skipass valabil o zi costă 120 de lei pentru adulți și 60 de lei pentru copii, cu precizarea că această cartelă nu este valabilă pentru instalațiile administrate de Primăria Sinaia.

Și la Poiana Brașov se preconizează scumpiri la transportul pe cablu care deservește accesul pe pârtiile de schi. Ioan Rufa, directorul general al Ana Teleferic, operatorul privat care deservește instalațiile pe cablu din stațiunea brașoveană a declarat, pentru Ziare.com, că în următoarele zile urmează să fie anunțate noile tarife de iarnă pentru telecabina din Poiană. Acesta a precizat că, cel mai probabil, prețurile vor fi mărite cu aproximativ 10 la sută.

Tariful actual pentru un skipass valabil o zi în Poiana Brașov este de 150 de lei pentru adulți și 85 de lei pentru copii. Prețul unui skipass scade în funcție de ora la care este cumpărat, potrivit site-ului oficial al societății. De exemplu, dacă un turist ajunge pe pârtie la ora 14.00 va plăti pentru un skipass valabil întreaga zi 65 de lei pentru adulți și 40 de lei pentru copii.

Un skipass valabil 10 zile într-un sezon (consecutive sau nu) costă în prezent 1050 de lei pentru adulți și 650 de lei pentru copii (6 -12 ani). Acestea sunt tarifele actuale care vor suporta modificări cel mai probabil din decembrie după cum a explicat Ioan Rufa.

Operatorii de transport pe cablu semnalează faptul că modificarea structurii anului școlar, care a anulat vacanța copiilor din luna februarie, va produce mai mult ca sigur o aglomerație peste măsură pe pârtii în weekend și în puținele zile libere pe care elevii le au la final de an. În plus, școlile de schi, care au apucat să vândă tabere copiilor pentru luna februarie, vor fi nevoite să returneze banii părinților. Pentru a-și acoperi paguba, monitorii de schi vor mări și ei tarifele.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#pret skipass sinaia, #pret partie busteni, #tarife schi valea prahovei, #transport cablu brasov , #partii ski