
Vacanța ne ajută să ne relaxăm și de multe ori să ne regăsim motivația și inspirația. Numai că mintea noastră se deconectează de la grijile cotidiene abia după o săptămână, spun specialiștii. Dacă vrei să ai o vacanță ideală, ea trebuie să înceapă vineri și să se termine abia duminica următoare.
Zilele de concediu ar trebui să fie împărțite eficient pentru două sau chiar trei vacanțe pe an. Într-adevăr, oamenii în general își iau mai multe vacanțe scurte din lipsă de bani sau de timp.
Corina Pop, psiholog și psihoterapeut, a explicat, într-un interviu pentru Ziare.com, cât de importante sunt vacanțele pentru mintea noastră. "O minte odihnită e întotdeauna și o minte eficientă."
"Depinde cât de obosiți suntem. Corpul ne transmite diferite semnale prin care ne anunță că este timpul pentru vacanță. Aceste semnale pot fi: fie nu reușim să ne mai concentrăm și suntem tot mai obosiți, fie ne simțim nemotivați și ușor irascibili.
În momentul în care intrăm în concediu există o perioadă de câteva zile la începutul concediului care face trecerea spre deconectare. Sunt zilele în care încă tresari dacă îți sună telefonul, zilele când nu poți să adormi adânc și suficient, când parcă încă te urmărește grija lucrărilor de la serviciu", explică Corina Pop.
"După această perioadă de acomodare, intri în spiritul concediului și te simți desprins de viața cotidiană. Însă există și o perioadă de reacomodare atunci când te întorci din concediu și te pregătești să începi activitatea profesională.
Această perioadă este mai ușoară dacă în timpul vacanței a fost timp suficient, pentru a te odihni și ai început să simți deja nevoia de muncă, de a fi acasă, de a reveni la ritmul vieții obișnuite", adaugă psihologul.
"Perioada de concediu contează să fie suficientă, astfel încât persoana să aibă timp să intre în starea de vacanță. Să aibă timp să se odihnească, să se relaxeze și apoi să poată să se pregătească pentru a reintra în programul cotidian. Pentru o perioadă eficientă de concediu se estimează între 18 și 24 de zile", spune Corina Pop, într-un interviu pentru Ziare.com.
"Vacanțele sunt cea mai bună investiție în noi, deoarece ne ajută în viitorul apropiat, prin faptul că ne deconectează de la ritmul alert pe care îl avem în fiecare zi, ne conferă o stare de bine, sunt benefice pentru organism deoarece îi oferă șansa să se odihnească", punctează psihoterapeutul.
"Până la vacanța mult dorită cu siguranță am acumulat multiple perioade de nesomn și suprasolicitare, iar planificarea unei vacanțe ne conferă o stare de bine. Vacanța sparge din rutina zilnică și ajută mintea să fie creativă și orientată pe gânduri pozitive.
Cuplurile care călătoresc în locuri noi experimentează culturi noi, activități noi. Unele pot fi niște experiențe care pot schimba chiar și destine. Concediul te poate face să te simți optimist. Timpul petrecut în vacanță creează amintiri prețioase.
Pot fi chiar repere pentru momentele mai grele din viață sau pot să fie repere inspiraționale pe viitor. Sunt surse care pot schimba starea în bine atunci când sunt invocate", a concluzionat Corina Pop.