Pe vremea curtezanelor, tenul alb era la cel mai mare pret. S-a mentinut si in timpurile urmatoare, pana a aparut moda mersului la plaja si moda tenului bronzat.
Nu soarele este cancerigen. Numai abuzul de soare
Tenul aramiu a fascinat lumea mondena mai multe decenii, pana a venit o veste, picata ca trasnetul: ultravioletele sunt cancerigene. Totusi, intre riscul imbolnavirii si placerea de a umbla in bikini pe plaja, cei mai multi opteaza in favoarea placerii.
Opteaza pentru placere, dar nici nu stau indiferenti, cand se gandesc la risc. Este atat de greu sa te hotarasti, cand te stii intre Scylla si Caribda!
Spre bucuria lor, un grup de cercetatori austrieci sustin ca, riscul cancerigen este numai o ipoteza de lucru, ceva nedovedit cert si, pana azi, nu exista nici un argument imbatabil, capabil sa demonstreze ca acest risc exista, potrivit Air.
Ei combat ferm ideile unor conceptii conservatoare, dupa care razele ultraviolete ar fi responsabile nu numai de aparitia cancerului, dar si de alte afectiuni, care privesc intreg organismul.
Conservatorii uita sa precizeze insa ca, in medicina, riscurile sunt legate in mod special de abuz. Abuzul dauneaza nu numai in cazul ultravioletelor, ci si in cazul oricarui aliment, a eforturilor exagerate, a nesomnului sau, invers, a excesului de somn.
Sa vorbim de beneficii, nu de riscuri
Cercetatorii austrieci sunt de parere ca, decat sa vorbim despre riscurile expunerii la soare, mai util ar fi sa amintim despre beneficiile acesteia.
Despre beneficii vorbesc si cercetatorii americani, in a caror optica, razele ultraviolete sunt un stimulant extraordinar asupra potentei barbatilor si asupra sexualitatii feminine.
Astfel se explica, de altfel, faptul binecunoscut si chiar devenit legenda, ca mediul de pe litoral este cel mai propice cadru pentru aventurile erotice.
Dar, cand vorbim de efectele expunerii la soare, ar insemna sa gandim ingust daca ne-am referi numai la sexualitate. Razele ultraviolete predispun la o buna stare de spirit, la alungarea stresului si ajuta organismul sa se apere de infectii, raceli si boli alergice.
Ultravioletele stimuleaza producerea vitaminei D, iar cabinetele medicale sunt dotate cu aparatura specializata, care, atunci cand este nevoie, poate inlocui soarele si expune la raze ultraviolete, in clinica.
Copiii beneficiaza adesea de acest tratament, dar medicii il recomanda si femeilor mature.
Pentru sistemul lor osos, vitamina D poate fi salvatoare, intrucat contribuie la retinerea calciului, care de la o anumita varsta, incepe sa se imputineze in compozitia substantei osoase.
Baia de soare este utila si pentru combaterea obezitatii. Ultravioletele sunt responsabile de producerea unei substante numita leptina, cunoscuta si ca "hormonul satietatii", care limiteaza pofta de mancare si, implicit, adaugarea de kilograme.
Cine stie sa fie moderat, nu risca
Ca urmare, expunerea la soare este benefica, atat timp cat o folosim cu masura, fara excese.
Excesul transforma prietenul in dusman, indiferent despre ce este vorba. Excesul de ultraviolete actioneaza asupra capului si in general al sistemului nervos, irita pielea si o imbatraneste, afecteaza parul, vederea si chiar sistemul cardiovascular si chiar scade apetitul sexual, cel pe care o expunere moderata il stimuleaza.
Pana la urma, abuzul devine si cancerigen, asa cum sustin conservatorii, a caror singura greseala este ca nu precizeaza dozele pana la care sunt permise, toate cele care, de aici incolo, devin interzise.