Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Specialistii s-au razgandit: baile de soare sunt benefice

Duminica, 19 Mai 2013, ora 13:20
4592 citiri
Specialistii s-au razgandit: baile de soare sunt benefice
Foto: infoniac

La inceputul secolului trecut, baile de soare erau socotite un moft, mai mult un pretext pentru ca "lumea buna" sa se poata fandosi ca nu lipseste de la plimbarea pe faleza.

Catre mijlocul secolului, medicii au inceput sa recomande baile de soare ca un fel de panaceu indispensabil pentru dezvoltarea normala a copiilor, mentinerea formei adultilor si chiar pentru seniori, daca nu depasesc masura.

Spre ultimele decenii, a aparut o stire panicarda: ultravioletele sunt cancerigene. Singurul avantaj al bailor de soare parea sa fie aportul de vitamina D in organism - comenteaza infoniac. Dar avantajul pare neglijabil, daca tii seama ca respectiva vitamina se poate administra foarte simplu si pe cale medicamentoasa.

Cancerul si hipertensiunea

Medicii au inceput sa fie rezervati cu privire la anvantajele curei heliomarine, sa recomande precautie, sa avertizeze asupra riscurilor si sa puna lumea pe jar, cand pronunta cuvantul "cancer".

Cercetari recente, efectuate la Universitatea din Edinburgh, sub conducerea profesorului Richard Weller au incercat recent insa sa aseze problema intr-o optica noua, dupa numeroase teste si investigatii. Acestea cantaresc eventualele riscuri in raport cu beneficiile certe ale curei si constata ca acestea din urma nu trebuie deloc neglijate.

Pe scurt, avantajele expunerii la soare sunt mult mai mari decat riscul cancerului de piele, caruia i-au cazut adesea victima chiar si cei care n-au fost in viata lor la plaja si n-au imbracat vreodata un costum de baie.

Poate cel mai important avantaj este acela ca expuerea la soare duce la scaderea tensiunii arteriale, reduce riscul atacului de cord si chiar al celui de accident cerebral, in cazul cand capul este protejat.

Specialisti din Marea Britanie, citati de BBC, au constatat ca accidentele cardiace si cerebrale provocate de o tensiune crescuta provoaca aproape cu 80% mai multe decese decat cancerul de piele.

Un experiment facut pe un lot de 24 persoane a demonstat ca tensiuea arteriala inregistreaza scaderi chiar si dupa o expunere de numai o ora. Specialistii Universitatii din Edinburgh recomanda medicilor din intreaga lume sa reconsidere actualele concepte cu prvire la riscurile si avantajele bailor de soare.

Obisnuitele masuri de precautie raman valabile

Fireste, aceasta nu inseamna ca excesele n-ar fi daunatoare. Anumite prescriptii privind limitele tolerate de organism raman in cotinuare valabile, depasirea lor putand fi nociva, mai mult sau mai putin, in functie de gradul de toleranta al organismului si de parametrii individuali, care difera de la o persoana la alta. Ca reguli generale, se pot consemna:

* Nu se recomanda o expunere prelungita, direct sub razele soarelui, intre orele 10 si 16. In acest interval, se sta sub umbrela. Este suficient pentru corp efectul radiatiilor primite indirect, prin reflexie.

* Razele ultraviolete afecteaza ochii. Ca urmare, este cat se poate de indicat portul unor ochelari filtranti.

* Baile de soare provoaca deshidratarea organismului. Consecintele sunt multiple: scaderea exagerata a tensiunii arteriale, incetinirea functionarii rinichilor si altele. Toate pot fi evitate band apa, la interval de 1-2 ore. Din multe motive, este mai indicata apa plata, decat orice bautura racoritoare.

* Folosirea cremelor de protectie este benefica pentru piele. Se recomanda folosirea aceluiasi tip de crema in intreg sezonul, dupa ce s-a testat ca nu exista o reactie alergica din partea organismului. Altfel, trebuie schimbat tipul de crema.

* O palarie de culoare deschisa sau o sapca prevazuta cu cozoroc larg protejeaza de radiatii atat capul, cat si organele fetei. Capul este partea cea mai delicata, care trebuie ferita de actiunea directa a radiatiilor.

* Se impune inasprirea masurilor de precautie celor care pleaca sa-si petreaca vacanta pe meridiane situate mai la sud decat locatiile obisnuite, din propria tara.

Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
#cura heliomarina, #bai de soare sanatate, #riscuri raze ultraviolete, #avantaje plaja sanatate , #plaja