Cum se petrecea Anul Nou in Bucurestiul secolului XIX

Miercuri, 23 Decembrie 2015, ora 08:00
2065 citiri
Cum se petrecea Anul Nou in Bucurestiul secolului XIX
Foto: Hanu\' lui Manuc

Hanu' lui Manuc a reprezentat, inca din 1806, un important loc de intalnire al vremii. Arhitectura sa unica in Europa, petrecerile mondene organizate la han, mancarurile alese cu care oaspetii se delectau si toate evenimentele istorice controversate ce au avut loc la Hanu' lui Manuc au transformat hanul intr-un important punct de intalnire al Bucurestiului de atunci si de acum.

Datorita arhitecturii impresionante si a dimensiunilor grandioase ale hanului, in scurt timp de la construire, acesta devine un important loc de organizare al petrecerilor mondene din Bucuresti. Aici se organizau evenimente, petreceri fastuase, baluri mascate grandioase, spectacole de teatru si iluzionism, concerte de muzica clasica si multe alte evenimente pentru lumea buna a Capitalei.

Cum era o petrecere de Revelion, cu secole in urma, la case mari precum Hanu' lui Manuc? Dar peste drum, la Curtea Domneasca? Cum petreceau voievozii, boierii si capii bisericii in Tarile Romane?

Aflam din cronicile vremii faptul ca, la marele ospat de Anul Nou de la curte, erau invitati marii dregatori, mitropolitul si oaspetii straini ai domnitorului. Din consemnarile lui Dimitrie Cantemir aflam ca fiecare inchinare de pahar a mesenilor si fiecare sorbitura de vin a domnului erau marcate de salve de tunuri si fanfara. Cand domnul incepe sa manance, muzica turceasca si cea crestineasca pornesc sa cante.

De asemenea, stranuturile mesenilor de la han erau considerate semne bune ale noului an. Daca pe data de 1 ianuarie, adica de Sfantul Vasile, unul dintre meseni stranuta, i se aducea indata un pahar de vin si mancare.

De asemenea, un alt obicei era faptul ca, in timpul ospatului, farfuriile erau lasate sa se adune in teanc, una peste alta. Era considerat mare ghinion sa debarasezi masa inainte de sfarsitul ospatului. Se strangeau la final atat de multe farfurii incat, spre finalul ospatului, chiar si stand in picioare, mesenii nu se puteau vedea dintr-o parta in alta a mesei.

Ca multe alte petreceri din acea vreme, petrecerea de Anul Nou tinea pana in zori. Ospatul se termina in momentul in care domnul isi punea servetul pe masa. Atunci, postelnicul lovea cu putere in pamant cu toiagul de argint semn de terminare a petrecerii. Mesenii plecau apoi fie pe propriile picioare, fie sustinuti de slujitori. Mitropolitul rostea rugaciunea si domnul, dupa ce se inchina de trei ori, isi lua ramas-bun de la invitati.

De atunci si pana acum, la fiecare sfarsit de an, poarta a stat larg deschisa la Hanu' lui Manuc.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Candidatul periculos pentru Ciolacu în cazul retragerii lui Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei: ”Va fi un șoc pentru PSD”
Candidatul periculos pentru Ciolacu în cazul retragerii lui Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei: ”Va fi un șoc pentru PSD”
Situația candidatului Cătălin Cîrstoiu se complică pe zi ce trece, iar PSD și PNL par că s-au spălat pe mâini în ceea ce îl privește. Recent, Marcel Ciolacu a declarat că medicul...
Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
În timpul vizitei sale în Qatar, premierul Marcel Ciolacu a fost protagonistul unei gafe rușinoase, în timp ce lăuda grandoarea Campionatului Mondial de Fotbal găzduit de țara asiatică în...
#Revelion Hanu lui Manuc, #petrecere Revelion Capitala, #cronici petrecere Revelion, #petreceri vechi Revelion , #Revelion